Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chemica niedoszła

KTO SIĘ ZAJMUJE TU CHEMIĄ lub BIOCHEMIĄ ? studia albo coś

Polecane posty

Gość chemica niedoszła
franek, żebyś wiedział, chemia wciąga i to bardzo :D

Gość chemica niedoszła
szalona, dzięki Ci bardzo! 🌼 Jeżeli nie sprawi ci to problemu to mogłabyś mi podać nazwy tych działów?

no ZEM juz mowil ze bawilem sie saletra potasowa z cukrem i robilem z niej wybuchy na osiedlu :D wiecie jaka mialem widownie jak odpalalem wsasnorecznie zrobione bombki :)

Gość chemica niedoszła
Dzięki qwertz, ale z Tobą wywiad przeprowadziłam! Sorka, ale chcę wiedzieć wszystko, aby przypadkiem nie wmieszac się w coś, na co po prostu nie mam sił...

Gość OooOOOoooOoooo
a lubisz matematyke? na wszystkich studiach chemicznych zwlaszcza na politechnikach matematyka jest dosyc trudna. poza tymjak mozna krytykowac chemie fizyczna?:O uwielbialem ja a 3/4 roku uwazalo ze jestem dziwny:D

Gość chemica niedoszła
ooOOOOoooOOO---> matmę lubię, ale nie zawsze rozumiem. Jeżeli bym postanowiła zrozumieć ot czy tamto, to pewnie tak będzie, ale na matmę nacisku nigdy nie kładłam, ale teraz chyba zacznę zwracac na nią poczwórną uwagę ;););)

1. Budowa atomu. Układ okresowy pierwiastków. 2. Hybrydyzacja. Wiązania chemiczne. Budowa cząsteczki. 3. Substancje chemiczne i ich właściwości. Reakcje chemiczne i ich rodzaje. Podstawowe pojęcia i prawa chemiczne. Stechiometria. 4. Klasyfikacja związków nieorganicznych. Właściwości wybranych pierwiastków i ich związków. (tlenki, wodorki, kwasy, wodorotlenki, sole) 5. Układy dyspersyjne i ich charakterystyka. (roztwory koloidalne/rzeczywiste) 6. Równowagi w roztworach wodnych elektrolitów. (procesy dysocjacji elektrolitycznej, hydroliza, inne procesy zachodzące z udziałem jonów) 7. Efekty cieplne reakcji. 8. Kinetyka i równowaga chemiczna. 9. Elektrochemia. (elektrody, ogniwa, elektroliza) 10. Węglowodory. (alany, alkeny, alkiny, węglowodory aromatyczne, cykliczne) 11. Alkohole. Etery. Enole. Fenole. 12. Aldehydy i ketony. 13. Kwasy karboksylowe. Pochodne kwasów karboksylowych. 14. Węglowodany. 15. Aminy. Aminokwasy. Białka. Kwasy nukleinowe. Jeśli nie będziesz wiedziała, o co w danym dziale chodzi, to napisz - postaram się wymienić kilka pojęć, które niejako dział tworzą.

Gość chemica niedoszła
Co ja bym bez was zrobiła, dzięki Ci szalona za pomoc, przeczytam sobie to wszystko, a jak nie będe wiedziała czegoś to trudno, poszukam sobie, nie będę męczyć ludzi :D Qwertz , dzięki za wywiad :D maxxxii- 🌼 Dzięki Wam chyba się zdecuduję na ten kierunek. :) Pozdrawiam i miłej nocki życzę 🌼 🌼 🌼

Chemica niedoszła - mnie nie męczysz. Jeśli coś będzie średnio-jasne (i nie będziesz wiedziała, jak szukać), to pisz śmiało. Na Kafe spędzam pół dnia i pewnie szybko będę mogła Cię naprowadzić. :) Nie całkować (się)!