Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chemica niedoszła

KTO SIĘ ZAJMUJE TU CHEMIĄ lub BIOCHEMIĄ ? studia albo coś

Polecane posty

Gość chemica niedoszła

?? Ja mam 17 lat i chciałabym robić coś w tym kierunku czy jest bardzo ciężko na takich studiach?

Gość chemica niedoszła
a gdzie skończyłaś biotechnologię? masz po tym pracę w zawodzie? ja właśnie lubię chemię i biologię ale boję się, że mało będzie tam tego, co lubię ... matma fiza itp.

Gość maxxxxi
Chemia i biochemia to bardzo cieżkie kierunki,ja studiowałam farmacje i powiem tak było niełatwo,miałam kilka rodzai chemii np.organiczna,nieorganiczną,fizyczną,analityczną...itd. no i BIOCHEMIĘ,trudny orzech do zgryzienia,ale jak ktoś lubi...ja lubię takie klimaty:):)jak lubisz to załatwiaj korki bo wiedza z liceum napewno Ci nie wystarczy aby nie tyle dostac sie na te kierunki,co utrzymac sie i rozumiec o czym mowia na wykładach psorowie,a te korki to najlepiej u akademickiego nauczyciela,pozdrawiam i jesli to lubisz to goraco namawiam:)

Gość maxxxxi
popieram qwertz:):)

Gość chem
jak dla mnie chemia (głownie organiczna) i biochemia są jednymi z najbardziej przystęonych przedmiotów :D lubiłam sie uczyć i organy, i biochemii - wszsytko tam dla mnie było logiczne - byle tylko nie chemia nieorganiczna czy jakies blebry w stylu technologii chemicznej :o ale co z tego, kiedy w polsce dla chemików (szczególnie dla organików i biochemików) dobrze płatnej pracy nie ma. mozesz sobie w labo analitycznym popracować zqa marne grosze :o no, chyba, ze ktos ma ochotę babrac się w naukowym światku - wtedy może będzie miał zajęcie

Gość chemica niedoszła
maxxxi, no właśnie nawet nie jestem na takim profilu w LO....jestem na językowym, ale lubię chemię, szybko chwytam dość ( żebym się nie zdziwiła) ale czy to nie są kierunki dla geniuszy umysłowych? i czego mam zacząć się uczyć już teraz? nawet w wakacje jestem skłonna się tego podjąć

Osobiście studiuję medycynę, ale mój znajomy z liceum poszedł na chemię na Politechnikę Gdańską i z tego, co wiem - jest ciężko. Myślenie, myślenie, myślenie - na bezsensownym zakuwaniu zajechać nie idzie, ale na pewno dasz sobie radę. Aha, w ogólniaku był z chemii uczniem szóstkowym.

Gość chemica niedoszła
no właśnie z chemii to i ja najlepsza w klasie jestem nie ucząc się jej zbytnio....ale to nie wystarczy, boję się, ze to będą lata wyjęte z życiorysu....a bardzo bym chciała własnie studiować głębiej chemię i/lub biologię

Hm... Profil lingwistyczny ma się nijak do chemii. Musiałabyś przerobić materiał np. biol-chem-fizów (ja byłam na tym profilu), żeby nadgonić. Podstawka i rozszerzona to dwa światy. Na podstawce macie tylko organiczną.

Gość chemica niedoszła
tak, ale nawet nie ma u mnie takiego profilu jak biol-chem-fiz więc własnie mam pytanie do was, czego muszę uczyć się już teraz i co mam "nadrabiać", wiem ,że cięzko może to stwierdzić, ale nie chcę marnować czasu :)

Gość dużo matematyki
niestety. Albo stety, jak kto wolii

A jaki masz profil z rozszerzoną chemią? Musi być jakaś kombinacja. Nie wiem, jak mogłabym Ci pomóc. Mam książki z chemii z ogólniaka - mogę Ci podać tytuły, ewentualnie nazwy działów, jeśli to w czymś pomoże.

Gość chemica niedoszła
qwertz- ale nie żałujesz tego czasu "straconego" na naukę w domu? boję się, że sobie nie poradzę na tym kierunku, ale czuję, że mnie ciągnie do tego...geniuszem nie jestem, ale chwytam

Gość chemica niedoszła
szalona krowa- bardzo chętnie, mogłabyś to zrobić? oczywiście jakoś przy okazji, nie chcę cię po ksiażkach ganiać :)

Gość maxxxxi
Nie zrazaj sie tym ze jestes na innym profilu w lo,znajdz dobrego akademickiego nauczyciela,i powtórka od podstaw!, a dopiero potem mozesz cos"grubszego"poczytac proponuje biochemie Stryera:)powodzenia!!!!

Gość chemica niedoszła
maxxxxi, a jak to jest z kosztami? ile taki nauczyciel sobie życzy?

Gość chemica niedoszła
qwertz-> no właśnie mnie też denerwuje to ,ze wiem mniej niż inni, dlatego chcę się podszkolić, myślisz, że mam czas jeszcze na to? czy już dużo straciłam ? idę teraz do 2 kl. liceum . Z drugiej strony kiedy ja sie mialam chemii uczyc kiedy poważniejszą miałam dopiero w 2 lub 3 gim. kiedt y faktycznie analizowałam wszystko....?

Gość chemica niedoszła
1132 stron !!!!!!!! Jezus MAria! :D:D:D

Gość chemica niedoszła
qwertz, mam taką fajną znajomą , skończyła UJ z wyróżnieniem....ale to koniecznie jakiegoś akademickiego trzeba? :P

Gość maxxxxi
Jezu,nie wiem jak tam aktualny cennik,ja mature zdawałam 11 lat temu i cena 2 godz,czyli 2x45 min to 100zł,11 lat temu:):) w lublinie,nie wiem jak to wygląda teraz,uciekam spac🌻,pozdrawiam wszystkie zainetesowane chemiąi pokrewnymi sprawami:D🖐️

Gość chemica niedoszła
dzięki maxxxi, akurat też jestem z lbn 🌼 dobranoc

Gość towaroznawstwo
a może zainteresuj się takim kierunkiem jak towaroznawstwo? ja studiuję to na akademii ekonomicznej w poznaniu. Kierunek mało znany ale niesie za sobą wiele możliwości, dominuje tam właśnie chemia.polecam

Gość chemica niedoszła
no właśnie ja nie chcę na razie nawet tego do rąk brać :P mam encyklopedię chemiczną SZKOLNĄ, najpierw ją przeczytam :P chociaż napisana po ludzku :P :D

Gość chemica niedoszła
A jeszcze mam pytanie odnośnie samego "utrzymania" się na tym kierunku. Czy większość ,rzeczy, których się uczyliście jest logiczna i spójna i po prostu wchodzi do głowy? Bo ja nie cierpię głupkowatego zakuwania, wolę wszystko brać na logikę.

Gość chemica niedoszła
dzięki szalona, jak ja wam się wszystkim odwdzięczę? :D

Gość chemica niedoszła
qwertz dzięki Ci, wszystkie informacje sdą dla mnie bardzo cenne...a czy miałaś w ogóle czas na cokolwiek innego niż studia? :D

Klasa I: http://www.podreczniki-gandalf.pl/b/chemia-podrecznik-dla-liceum/ Klasa II: http://www.podreczniki-gandalf.pl/b/chemia-w-liceum-podrecznik-cz-2-zakres/ Klasa III: http://www.podreczniki-gandalf.pl/b/chemia-w-liceum-podrecznik-cz-3-zakres/ Zadania liczyłam głównie z Operonu i Pazdro. Mogę Ci podać nazwy działów z jednego ze zbiorów (zawiera wszystkie zagadnienia), bo książek znaleźć nie mogę. :O

wiecie ja tak to czytam to mysle ze QWERTZ sama opracowala recepture \"draz z biedronki\" Jej wieda i zapal przelozyla sie na niepowtarzalny ich smak i aromat a wszystko to dzieki zglebianiu wiedzy na temat chemi nieorganicznej. Jakaz ta chemia musi byc pasjonujaca i absorbujaca :D