Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anuska_21

Ginekolog czy test ciążowy?

Polecane posty

Gość Anuska_21

Witam. Mam takie pytanie. Cyz lepiej jest przebadać się u ginekolgoa odnośnie ciąży czy zrobić test ciążowy. Co będzie w 100% wiarygodniejsze? pozdrawiam i czekam na odp.

Gość ile ty masz lat
??? :o

Gość Anuska_21
a czy to ma jakieś znaczenie? zastanawiam się czy lepieć kupić test za 15 zł czy iść do lekarza i zaplaćic 60 zł.

Gość good advice
Lekarz nie wykryje wczesnej ciazy..wiec moze lepiej test.

Najpierw zrob sobie test,a potem idz do lekarza.Albo odrazu do lekarza,jak wolisz. Wakcje są a dzieci bzykają sę na potęge i powstają takie wątku,yh. :/

badanie krwi na obecność beta hcg da ci 100 % pewności, ale test ciążowy prawie tyle samo. jesli spoznia ci się miesiączka to spokojnie mozesz zrobic test. jesli wyjdzie ujemny, a @ sie nie pojawi to idz do gina. wczesniej nie ma sensu wydawać kasy na badanie krwi.

Gość Anuska_21
a mzoe ktos wie po jakimt yg stwierdzi ciąże ginekolog.?

Ginekolog może podejrzewać ciążę już po terminie miesiączki, która nie wystąpiła -a el te podejrzeni ograniczają się do takich samych czynników, które i Ty mozesz zaobserwować. ponadto wiele oznak wczesnej ciąży jest tożsama z oznakami nadchodzącej miesiączki (rozpulchnienie macicy, zasinienie okolic narządów płciowych).Potwierdzić można najwcześniej w 6tym tygodniu ciaży - poprzez obraz zarodka na USG.

Gość Anuska_21
byłam u gina. zbadała mnie i pwoiedziała że wszystko jest wporzadku. nie badała jednak przez usg. więc już sama nie wiem ;/

Gość AngieAva666
Przeciez usg to jest 5-6 tygodni. Powinna zrobić badanie krwi. A test ciazowy najlepiej zrobic w dniu spodziewanej miesiaczki, bo wczesniej moze nie wykryc.

Gość Anuska_21
a po 9-10 tyg? wystarczy badanie bez usg?

Gość gość
A jeśli okres się spóźnia, test negatywny to u ginekologa wyszloby pozytywnie?

Gość gość
Ginekolog cię najpierw zapyta czy test wyszedł pozytywny, skoro okres się spóźnia i była szansa zajścia. Poza tym ginekolog co najwyżej może ci zrobić usg ale ponoć najwcześniej na dobrych aparatach moga wykryć dopiero w 6 tyg ciąży. A do 6 tygodnia to już każdy test byłby chyba pozytywny. Okres sie może spóźniać z wielu powodów i domyślam się że bez testu to cię nawet na badania nie wyśle.

Gość gość
Dzięki za odp. Powiedz mi jeszcze czy poszlabys do ginekologa skoro @ nie ma(11 dni) a test negatywny czy czekalabys na okres? Codziennie kuje mnie w brzuchu i piersi wrażliwe.pozdrawiam.

Gość gość
Poczekałabym jeszcze trochę. Jak okres się nie pojawi przez 3 do 4 tygodni. Poczekałabym bo lekarz tez c***ewnie karze na początku poczekać. Takie jednorazowe spóźnienie może być spowodowane wieloma czynnikami i nie musi być od razu czymś poważnym i może się nie powtórzyć. A żaden szanujący się lekarz nie wypisze środków na wywołanie okresu jeśli coś takiego miało miejsce tylko raz i wogóle dziewczyna może dostać okres za dwa dni. Owszem mógłby zlecić badania hormonalne ale najpewniej to karze poczekać. Okres spóźnia się z tego powodu że owulacja się spóźnia, no chyba że całkiem zanika. Teoretycznie jesli u ciebie występuje owulacja w 14 dc i coś ją przyblokowało to powinnaś sobie dać przynajmniej tyle samo czasu na kolejne dojrzewanie jajeczka, czyli okres się przesuwa tez o 2 tygodnie. Oczywiście to jest różnie, bo czasami jajeczka dojrzewają szybciej czasami wolniej dlatego napisałam żeby do 4 tygodni poczekać.