Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magda_r

Jak zapobiec nawrotom nadżerki?

Polecane posty

Gość magda_r

Otóż jestem po zabiegu solcogynem, tzn. czeka mnie jeszcze powtórka zabiegu. Tak przy okazji dodam, że jedno opakowanie kosztowało 120 zł, a musiałam kupić dwa takie opakowania + zabieg 2x100zł. :/ Ale nie o tym mowa. Chciałam się zapytać jak mogę teraz zapobiegać nawrotom. Jak dbać o siebie, aby nadżerka nie wróciła. Oczywiście wiadomo higiena osobista, ale może jeszcze jakieś specjalne porady? PS: Jeśli miałyście nadżerkę usuwaną tą metodę to jak z tymi nawrotami i czy właśnie jakoś specjalnie dbałyście o siebie i jak po Waszych perypetiach z nadżerką ze współżyciem?

Gość od czego robi sie nadżerka

dobrze mowisz o tych tamponach - moj lekarz zabronil mi uzywac wlasnie po usunieciu nadzerki, odradzil tez plyny do higieny intymnej, wkladki (ceratowa powierzchnia :-O ) i perfumowane podpaski... powiedzial, ze najlepiej sie myc szarym mydlem i to raz na dobe, jesli potrzebuje czesciej to mam sie podmyc sama woda jeszcze dodam, ze mialam krioterapie, gin odradzil mi leczenie kwasem bo powiedzial, ze po kwasie czesciej sie lubi nawrocic

Gość magda_r
no tamponów nie używam już właśnie długo i nie mam zamiaru na pewno ich więcej używać. Jeśli chodzi o szare mydło to też takiego używam, ale że raz na dobę to nie wiedziałam ;) Jeden lekarz kiedyś na mnie wręcz nawrzeszczał, że od noszenia stringów też sie nadżerka robi i od obcisłych spodni i że stringi to se mogę nosić na randki jak chce, a nie na co dzień. :/ I tak mnie to zastanawia. W sumie jakby nie patrzył to nadżerka może zrobić się od wszystkiego... ech...

Gość widzę że
jako mężczyzna, muszę Was trochę podszkolić. Nadżerka jest to ranka, najczęściej na śluzówce szyjki macicy. Przyczyną są zatarcia w środowisku bakterii i niektórych wirusów. Zaniedbana nadżerka może zezłośliwieć i przerodzić się w raka. Najskuteczniejszym, narazie, sposobem na zlikwidowanie nadżerki jest wypalaka. Stymulująco działa na śluzówkę pochwy i szyjki macicy nasienie męskie.Zauważono mniejszy odsetek raka szykli macicy.Wniosek prosty: uprawiać seks tak by mieć kontakt z nasieniem. Więcej nt. Fizjologi i filozofii seksu na : www.vademecum.zdrowia.prv.pl Z googli: Nadżerka to nie rak, ale... / Wprawdzie nadżerka nie jest zmianą nowotworową, ale gdy zostanie zaniedbana, może się z czasem w taką przekształcić. www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/nadzerka-to-nie-rak_-ale___,2171_5166.htm - 73k - Kopia - Podobne strony

Gość widzę że
droga PT Madziu, powiedz temu lekarzowi, że od stringów prędzej dostanie nadżerki na mózgu niż na swojej żołądzi lub kobiecej szyjce macicy. He, he..

Gość widzę że
z Googli: Cytologię najlepiej wykonać w połowie cyklu miesiączkowego. Na 3-4 dni przed zaplanowaną wizytą nie należy stosować żadnych leków dopochwowych, środków antykoncepcyjnych oraz irygacji. Należy również przez co najmniej dwa dni powstrzymać się od współżycia płciowego. Nadżerka tworzy się w pochwowej części szyjki macicy. To ubytek tkanki nabłonkowej wokół ujścia zewnętrznej części szyjki macicy z odsłonięciem tkanki łącznej. Przypomina niewielką plamkę na błonie śluzowej. Ma czerwony kolor i nierówną, brodawkowatą powierzchnię. Najczęściej występuje u kobiet 25-35-letnich. Jest następstwem zapalenia szyjki macicy, które rozwinęło się wskutek zakażenia bakteriami (np. rzęsistkiem pochwowym), wirusami, grzybami. Dlaczego powstaje Ryzyko pojawienia się nadżerki wzrasta, jeśli kobieta wcześnie rozpoczęła współżycie oraz gdy często zmienia partnerów. Jest ona wtedy o wiele bardziej narażona na infekcje przenoszone drogą płciową. Przyczyną może być też wczesne rozpoczęcie współżycia po porodzie oraz kłopoty hormonalne. To nie boli Zwykle schorzenie nie daje żadnych objawów, nie boli, więc najczęściej wykrywa się je przypadkowo. Ale o istnieniu nadżerki mogą świadczyć niewielkie bądź obfite upławy o nieprzyjemnym zapachu oraz białym, żółtym lub zielonkawym zabarwieniu

Gość magda_r
Takie moje pytanie jeszcze do kobiet, które miały zabieg solcogynem. Czy po zabiegu miałyście żółte, a nawet brązowe upławy?

właśnie takie upławy miałam, w dodatku zabarwione krwią i bardzo śmierdzące. w ogóle to nie chciało mi się to goić. lekarka w końcu kazała mi robić irygację z tantum rosa (na początku bardzo rozcieńczonego - 1 saszetka na 2-2,5 litra wody) i w końcu się zagoiło. ale miałam to nakładane z 7 razy i za każdym razem bolało jak ch... niby nadżerka znikneła, ale jak poszłam na kontrolę po 3 miesiącach to...znów była :( wtedy lekarka na mnie nakrzyczała że to przez to że tak długo u niej nie byłam (sama wyznaczyła taki termin!!!) więcej do niej nie poszłam. zjawiłam się u innej i miałam krioterapię. jestem prawie 1,5 roku po zabiegu (dla mnie dużo mniej bolesny od kwasu) i o nadżerce zapomniałam, żadnych nawrotów! a tampony czasem używam. jak jestem w domu to podpasek, ale jak wychodzę to tylko tampony :) i nic się nie dzieje :)

Gość magda_r
mała-agatka a miałaś jeszcze bóle brzucha, bo mnie strasznie męczą po tym zabiegu. I jak długo Ci się to goiło? Mi na razie goi się tydzień, a za dwa tygodnie mam następny zabieg.