Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewelinka26

Nie bralam kwasu foliowego!

Polecane posty

Gość Ewelinka26

Drogie mamy! Mam do was wazne pytanko? Jestem w 5 m-cu ciazy i do tej pory nie zazywalam zadnych medykamentow! Ogolnie jestem przeciwko jakimkolwiek lekarstwom. Kolezanki na poczatku ciazy namawialy mnie na kwas foliowy, ale ja sie przed tym bronilam, twierdzac ze jesli naprawde potrzebuje lekarz powinien mnie o tym poinformowac! Lekarz na ten temat milczal a ja nie pytalam. Teraz dopiero dostalam Elevit ktory zawiera kwas foliowy, ale wiem ze to juz troszke za pozno! boje sie teraz ze cos moze byc nie tyk, a z drugiej strony skoro lekarz nie przepisala mi nic to chyby znaczy ze nie bylo mi potrzebne (mam robione wszystkie badania, za kazdym razem tez mocz). Czy mozna wczesniej, przed porodem rozpoznac np. rozszczep kregoslupa?

Gość Ewelinka26
Jest tu jeszcze ktos?

Kochana - ja jak 10 lat temu byłam w pierwszej ciazy tez mi nic takiego lekarz nie przepisał i tez nie brałam.Rafał urodził się zdrowy całe szczecie.Dzis ma 10 lat i lata jak szalony.Nie wiem czemu nie brałam tego kwasu foliowego- chyba za mało wiedziałam na ten temat.

Ewelinka zrob sobie usg u jakiegos dobrego lekarza, najlepiej ktory ma dobry sprzet i jest znany ze spostrzegawczosci i dokladnosci. niestety nieprzyjmowanie kwasu foliwoego nie jest madrym rozwiazaniem gdyz jego brak w poczatkowym okresie ciazy moze spowodowac wiele wad genetycznych m.in rozszczep kregoslupa czy wodoglowie

Gość Ewelinka26
Wlasnie sie tym pocieszam, ze niektore kobiety w ogole nie braly a inne pozno dowiedzialy sie o ciazy! I dzieciaczki zdrowe! Mam nadziej ze wszystko bedzie ok!

Gość Ewelinka26
To juz moj 21 tydzien, kregoslupik widzielismy i chyby jest ok, bo lekarz znow nic nie powiedzial! Tylko tyle ze dziecko bardzo dobrze sie rozwija! A czy inne wady tez mozna w trakcie trwania ciazy rozpoznac?

Ewelinka jasne ze trzeba wierzyc ze bedzie ok. rozumiem ze usg polowkowe juz mialas i leakrz stwierdzil ze jest ok wiec jesli tak to mysle ze mozesz spac spokojnie.

Gość Ewelinka26
no wlasnie ze dopiero pojutrze bede miala!

Ewelnika wiekszosc wad jest do rozpoznania w okresie prenatalnym. o ile lekarz jest dobrym specem i robi badanie dokaldnie. znam takich ktorzy mimo usg co 3tyg nie potrafili wykryc wad dosc widocznych i latwuch do zauwazenia

Gość Ewelinka26
Chyba popytam pojutrze lekarza!

Gość allllllaa
Ale przecież jak nas matki rodzily, to tez nie brały kwasu foliowego, a jakos jestesmy zdrowe. Kto by pomyslał 20-30 lat temu o jakims kwasie foliowym? Wiec nie panikujmy. Ale swoją drogą widziałam wczoraj małe dziecko w wozku i mialo wodoglowie. Straszny widok :( Czy to potem znika i glowa jest juz normalna? Bo jesli nie, to wspolczuje rodzicom i dziecku

kwas foliwoy jest w wielu produktach spozywczych, mysle ze kiedys nie trzab bylo go lykac w formie tabletek bo model odzywiania byl znacznie lepszy i kobiety dostarczaly tyle co trzeba z pozywieniem... Ewelinka nie martw sie na zapas tylko upewnij sie ze jestes u dobrego specjalisty. warto zaplacic i 200 i 300zl zeby byc dobrze zdiagnozowanym ps. moze jestem przewrazliwiona jesli idzie o diagnostyke ale nasz synek mial powazna wade wrodzona (ktora nic wspolnego z kwasem foliowym i jego przyjmowaniem czy nie nie miala) i przeszedl operacje w centrum zdrowai dziecka majac zaledwie kilka godzin. tylko dzieki wprawnemu oku mojego gina udalo sie to wykryc i zapobiec byc moze nawet smierci malego.

Nieprawda. Moja mama rodzila mnie 29 lat temu i lykala kwas folowy, wiec jednak dawali

Gość allllllaa
A moja 26 lat i 21 lat temu i nie lykala kwasu, a ja i moj brat jestesmy zdrowi. To twoja mama 29 lat temu pewnie miala tez badanie usg? Ha Ha Ha

Gość svfvfv
Autorko, sądzisz że kobiety od zawsze brały kwas foliowy? Przecież to raptem nowinka farmaceutyczna!

Gość beata1212
Znow sie jakas madra pojawila ktora na pytania nie umie odpowiadac! Po co tu zagladasz jesli nic do powiedzenia nie masz? Ewelinko ja tez kwasu nie bralam i urodzilo mi sie zupelnie zdrowe dziecko! Glowa do gory, nie masz sie o co martwic!