Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

deja vu

Deja vu... Miał ktoś kiedyś...

Polecane posty

to może jednak miałaś mojego brata bliźniaka, jestem rodzaju żeńskiego ;) ale jeśli chcesz, to powiem bratu, by Cię odwiedził... ;) zgodzi się na pewno :D

Zjawisko deja vu nie ma nic wspólnego z wadą wzroku, wielu ludzi często je ma, bez względu na wzrok i inne parametry ;)

hmmm..., możliwe, tylko że deja vu to bardziej takie wewnętrzne odczucie;)

Gość pani magister prawa administra
W dzisiejszej Rzeczpospolitej albo w Poradniku domowym (nie pamietam bo czytałam jedno i drugie) jest art. dot. de ja vu - naukowcy odkryli, że to tylko błąd mózgu. Nakładają się na siebie wrażenia zakodowanei obesne. Wydaje nam się, że to było a to po prostu mózg nie potrafi podzielić czegoś podobnego co już widzieliśmy i teg co widzimy w danej chwili stąd odczucie, że gdzieś już to widziałem.

Gość timbim
To podobno tylko takie wrażenie. Coś tam mózg przetwarza i tak nam się tylko zdaje. Mnie często coś się śni, potem się budzę i mam wrażenie że już miałam dokładnie taki sam sen, czasem nawet podczas snu jestem przekonana że akcja, która się toczy już miała miejsce. Czasem niektóre miejsca czy sytuacje wydają sie znajome.... KIedyś rozmawiając z przyjaciółką wypowiedziała kwestię a ja miałam wrażenie, że juz byłam świadkiem tej sceny, tego miejsca, sytuacji i tego co właśnie powiedziała. Tak jakbym na ułamek seksundy przewidziała co ma zamiar powiedzic. To chyba tylko taki psikus naszego mózgu, coś jak krótkie spięcie. Niektórzy twierdzą że zjawisko deja vu wiąże się z naszą intuicją i zdolnością przewidywania przeszłości, nasz mózg ma prawie nieograniczone mozliwości lecz my jesteśmy tempaki, które potrafią wykorzystywac zaledwie ułamek procenta jego potencjału.