Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja pierdyku

Rezonans/Tomografia - jak długo trwa?

Polecane posty

Gość ja pierdyku

ktoś robił? prosze o pomoc

Gość ja pierdyku
kurcze nie ma odpowiedzi, ale poczekam, w sumie dowiedziałam się, ze badanie takie trwa 10-30 min - rezonans magnetyczny. Mam jednak jeszcze jedno pytanie, czy podczas badanie głowy, człowiek jest wsuwany tak samo głęboko do wnętrza tego aparatu, czy może wystarczy tylko głowa :o pytam bo boję się napadów klaustrofobii

Gość gfdgdgd
mi wsuwami tylko glowe. wtedy mialam dziurawe skarpetki i sie smiali ze mnie lekarze a ja nie wiedzialam o co biega;)

Gość ja pierdyku
hehhe, to nieźle, źle się przygotowałaś do badania no, ale w końcu mieli badać głowę a nie stopy :) pocieszające jest to co napisałaś, szkoda, że nie dodałaś jak długo u Ciebie trwało badanie mam nadzieję, że ja też nie będę musiała tam cała włazic i że uporają się z tym szybko, źle znoszę pobyt w ciasnym pomieszczeniu

Gość nick jak nick
Miałam to i to - i za każdym razem wjeżdżałam tylko głową;) Przy tomografii miałam dodatkowo dożylnie wprowadzany jakiś tam płyn aby ewentualne stany zapanle (czy coś tam innego) było lepiej widoczne. Oba badania trwały niezbyt długo - kilka minut (to z zastrzykiem troche dłużej).

Gość bhkjgahifjwmfiwnov
mialam rezonans głowy, trwał około 20 minut. najgorsze było że w tym czasie nie możesz się poruszać a na okolo ciebie są same trzaski wycia itd po kilku minutach sie uspokoilam bo zaczelam sobie wyobrazac ze to ktos faluszuje na gitarze elektrycznej:P moze dodam ze mam nerwice ze wszystkimi fobiami wiec nie bylo to przyjemne. dodatkowo glowa byla zamknieta w takim jakby bębnie, co wzmaga klaustrofobie na pewno. ale jesli nie masz problemow tego typu- to tylko zdretwiejesz:)

Gość bhkjgahifjwmfiwnov
aha jesli masz klaustrofoiee... jesli chodzi o rezonans to wjezdzasz cala to aparatury, ktora ma troche miejsca. ale jezeli jest to badanie glowy jak u mnie to jest jeszcze ona w tym bebnie. ja nie moglam ani zamknac oczu bo czulam ten beben ani otworzyc bo dostawalam ataku paniki. ale od razu z lekrzem umowilam sie (co i Tobie radze) ze jak cos bedzie nie tak to bede ruszac nogami. on siedzi w drugim pokoju ,wiec dalo mi to deeeelikatne poczucie bezpieczenstwa, przybnajmniej takie ze jak cos to on zauwazy a nie ze tam zwariuje lub gorzej:P

Ja również miałam rezonans magnetyczny głowy. Ułożyli mnie na stole w poprzek do takiej maszyny. Przy uszach po obu stronach położyli mi takie poduszeczki usztywniające głowę, żebym nią nie ruszała, a potem założyli taką metalową klatkę na twarz :) Potem podjechał tym stołem do maszyny tak że tylko głowa była pod nią. Powiedział że będzie to trwało 20 min, mam się nie ruszać, i że będzie głośno (będzie stukać, pukać itd i że to normalne działanie maszyny). Jakby coś było nie tak, mam ruszyć ręką i mnie uwolni :) Wynik dostałam za godzinę.

Gość bhkjgahifjwmfiwnov
hehe a jesli chodzi o skarpetki...:P t raz ze musisz byc przygotowana ze albo kaza ci sie rozebrac do stanika od pasa w gore, albo rozchylic ubranie jesli jest rozpinane(proponuje zalozyc koszule badz bluze rozpianan) ja natomiast mam kolczyk w pepku, i pan doktor pierwsze co zapytal czy mam jakies metale w ciele, no to ja ze mam kolczyk. pokazalam i powioedzial zebym lepiej go wyjela (prad, wyladowania elektryczne plus kolczyk = bum) ja go zdjelam i trzymalam w reku a w koncu schowalam do kieszeni w bluzie. nastepnie jak juz ialam sie polozyc zapytal sie jeszcze raz- a ja na to, ze nie mam , tylko mam kolczyk w kieszeni:) doktor zbladłłłłł:) heh

Zapomniałam o tych metalach :) Mi akurat kolczyka z pępka nie kazał ściągać (może dlatego że to stal chirurgiczna), za to kolczyki z uszu, łańcuszki, pierścionki itd musiałam zdjąć. Mieli problem też bo mam aparat stały na zębach. Powiedział że po prostu badanie może nie wyjść i tyle i będzie musiał przerwać badanie. Wyszło jednak wszystko poprawnie.

Gość malenka022
kurcze ja mam dzis tomografie glowy i sie strasznie boje brrrrrrrrrr cala sie trzese mam klaustrofobie i boje sie ze nie wytrzymam badania bo bedzie mi strasznie duszno i bede sie bala ze sie udusze

Gość cukrowa-girl
i jak, wytrzymalas? :) ja mialam rezonans glowy wczoraj, na szczescie nic nie wykryto, ale to uczucie... i tak mam bole glowy, a tu te wkurzajace dzwieki... myslslam,zze albo sie zaczne smiac jak szalona,albo zaczne wyc z rozpaczy. wkurzajace, naprawde. u mnie trwalo 40 min. myslalam,ze zwariuje :(

Gość ONA ODPOWIADA
Ceny w Warszawie klinika prywatna TK-220 ZŁ plus kontrast 90-180 zł NMR -400 zł ( niskopolowy) 620 (wysokoplowy) plus kontrast 180-380 zł W ramach NFZ wykonywane są badanie,ale czas oczekiwania..no cóż..pozostawia dużo do życzenia.Na tomografię -nawet robiąc prywatnie musisz mieć skierowanie.

Gość cukrowa-girl
ja mialam skierowanie. czekalam 2 tygodnie.

Gość P 21
Witajcie ja mialam wew tork rezonas glowy jednak nie wytrzymalam i po paru minutach przerwalam badanie bo mam taka klaustrofobie ;/ bylo okropnie najgorszy dzien w moim zyciu bo dusialam sie zywcem :( chce zrobic tomografie bo moze nie bede musiala wjezdzac cala do tunelu a nad glowa bedzie wiecej miejsca. ale na grafice widze na niektorych zdjeciach ze sa aparatu do tomografi ze tez daleko sie wjezdza. czy tomografia jest podobna do rezonansu????

Gość gość
Czesć ja nialam rezonans i trawal 40-50 mnin i to bylo dla mnie cos strasznego bo mam klaustrofobie, co do TK głowy mnialam dwa razy raz po operacji i raz po napadzie drgawkowym i to w porównianiu do rezonansu to pikuś:) trwalo z 3-5 min i glowa była tlyko wsunieta pod taki okrąg nie wiem jak to nazwać i bylo duzo przestrzenii:) mowie o szpitalu w Gdańsku:)

Gość abc2016
Czy ktoś się orientuje gdzie można zrobić rezonans magnetyczny głowy tak, by w rezonansie była tylko głowa? (bez wsuwania całego ciała do tunelu)

Gość gość
Mialam rezonans kolana trwal 40min, nie można sie ruszać.

Gość Bossi23
Zależy od tego co jest badane, ja miałam rezonans kolana i trwał ze 20 min max pół h, a na rezonansie jamy brzusznej lezałam godzinę. Swoj***adania robiłam w centrum diagnostycznym Luxmedu w Łodzi na Milionowa 14.

Gość Oleaa
Zależy od części ciała. Kolano zrobili mi w ok 30 min a jame brzusna godzine prawie. Wiadomo ruszac sie nie mozna, ale to nie boli przeciez :) jedynie dzwieki moga nieco przeszkadzać. Prywatnie mozna wykonac w centrach diagnostycznych Luxmedu.

Gość Stefania01
Rezonans nie trwa zazwyczaj długo, ja miałam robiony w Krakowie a tam nmr jest najtańszy . Rejestrowałam się tutaj http://www.rehabilitacje.org/ no i zabieg był zaplanowany z dnia na dzień. Nie ma co się bać ,bo badają tylko fragment ciała i jest to całkowicie bezpieczne i skuteczne.

Gość malvinka_
Wiele zależy od tego, czego ma dotyczyć badanie. Ale trwa zwykle ok. kilkudziesięciu minut. W Katowicach można wykonać rezonans i tomografię w Helimed http://www.helimed.pl/uslugi/rezonans-magnetyczny/ . Na stronie są też dokładne informacje, jak przygotować się do takiego badania, bo to także jest bardzo ważne.

Gość krupik
Dobrze piszecie zależy jakiej części ciała rezonans. Ale nie ma co się bac, bo chyba wszystkie trwają do godziny, nic nie boli i nie jest się samemu przecieć :) Mój mąż miał rezonans kolana i trwało tak z pół godziny. Nie był w tej tubie, więc nie było czego się bać. Robił w Krakowie przy ulicy Zachodniej tutaj na stronie jest numer - http://www.rehabilitacje.org/pracownia-rezonansu-magnetycznego Bardzo krotko czekał na termin. Gabinety tam wyglądały na mega nowoczesne i urządzenia do rezonansu tak samo.

Gość rudolph00
krupik też miałam rezonans na Zachodniej i też mega krótko czekałam na termin. JA ogólnie nie jestem z tych bojących się, ale wydaje mi się, że nie ma czego się bać. :)

Gość equris
Dobrze, że tu trafiłam :D poszukuję w krakowie "na już" rezonansu. Dzięki krupik za link chyba wybiorę się na Zachodnią, jak piszecie, że szybko i bez strachu :)

Gość gość
Krupik - też tam robiłem rezonans. Ja nie dałem rady wejść do normalnego, a tu spoko. Cena też spoko, bo taniej niż tam to nie znalazłem. Wszystko szybko, sprawnie w miłej atmosferze, tak jak powinno być. A i wygodnie bo wystarczy wejść na stronę rehabilitacje.org i można się zapisać od ręki.

Gość gość
Ja akurat mam pakiet w LuxMed i tutaj jest tak ze taka diagnostykę ma się w tym pakiecie. a czas oczekiwania to naprawde kwestia kilu dni.

Gość Komandorka
ja w Łodzi robiłam RM w Wizji V na Okólnej i też nie musiałam długo czekać, następnego dnia po zapisie mnie wzięli. A co do czasu samego badania to było kilkadziesiąt minut, szczerze to szybko zleciało :) dla mnie to wcale straszne przeżycie nie było raczej interesujące :p