Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość feminka

Potówki z ropnymi zakończeniami u noworodka

Polecane posty

Gość feminka

Moja córka od ponad tygodnia ma na twarzy potówki, które zakonczone sa ropnymi krostkami. Skóra jest czerwona, łuszcząca i chropowata. Pediatra kazała przemywac rumiankiem, ale wydaje mi sie ze to nie poamga. Czym zlikwidować to dziadostwo?

Gość agh....
Niczym, zostaw to jak jest. To sa zmiany hormonalne przekazane przez lozysko, samo zniknie. Moj ma 6 tygodni i tez jest caly obsypany, ale powoli powoli bledna, a tez bylo duzo ropnych... cierpliwosci, dla mnie tez bo nie podoba mi sie to wcale!

Gość feminka
a ile czasu to sie utrzymuje?

Gość do kariny
Skóra jest czerwona, łuszcząca i chropowata????to nie stosuj rumianku bo on wysusza skóre mysle ze powinnas ja nawilzac raczej a nie suszyc

Gość feminka
ale ropne zakonczenia krostek chyba trzeba wysuszac?

Gość pooodnnosze

Gość podnosze1222222

Gość czy nadmanganianem
mozna smarowac twarz?

Gość mialam kiedys kolezanke
nie smarowac, ale przemywac. w kazdym badz razie nadmanganian wysusza i dobrze bybylo na to oliwke Hippa.

Gość ale to chyba dobrze
jak wysusza krostki? oliwka wydaje mi sie ze zapcha pory jeszcze bardziej

oliwki nie radzę stosować moja niunka w pierwszym miesiącu tez cała była wysypana na buzce w krosteczkach i na główce tez i na karku-ale samo przeszło-kąpałam ją w krochmalu i buzke przemywałam kilka razy dziennie krochmalem. utrzymywało się ok 2 tygodni.

to minie... skoro tak wcześnie pojawiły się stany zapalne, to nie żadne potówki ale sprawy hormonalne.. mój synek miał podobnie (gdybym przesłała teraz zdjęcia jego ropiejącej wtedy twarzy i ślicznej, gładkiej buzi po miesiącu to nikt by nie uwierzył..) wg. mojego dermatologa miało to minąć po miesiącu..i minęło.. przemywaj twarz tylko nadmanaganianem potasu (który dostaniesz w każdej aptece), lekarz zapisał także dla synka maść -lipobase..to wszystko.. pozdrawiam

Gość feminka
no dzieki za eypowiedzi dzisiaj byłam u innego pediatry, który stwierdził, że to ie zadne potówki, ale właśnie trądzik.... i komu wierzyc? zalecił przemywanie spirytusem

Spirytusem przemywa sie potówki na ciele dziecka, żeby nie zropiały. Trzeba je zetrzeć, ale nie na buzi ! Lepiej użyj czegoś z wyżej wspomnianychśrodków.

Gość świeża mamuśka
moja córeczka ma 2tygodnie po powrocie ze szpitala wyczułam na jej główce z tyłu małą krostkę.Moja mama stwierdziła że to tylko potówka,ale mnie bardzo niepokoim bo z tej niby potówki zrobiło się małe jajeczko tak jakby podeszło ropą.Posłuchałam rady bratowej i zdezinfekowałam spirytusem,ale nic nie pomaga.Martwie się bardzo.Córeczce mojej znajomej położna podobno niechcący nabiła guza na główce podczas kąpieli.A ja się boję żeby to nie było skaleczenie od skalpela,gdyż miałam cesarkę-słyszałam już takie przypadki.Macie może jakieś mądre rady zanim wybiorę się z córeczką do pediatry??

Gość Mogą być potówki
albo trądzik niemowlęcy.Radzę ci przemywać z 1 raz dziennie rumiankiem i często przegotowaną wodą i samo zejdzie.Nie martw się to normalne

Gość power flower
Moja mała złapała potówki w 3 tygodniu życia. Położna kazała przemywać nadmanganianem potasu ale nie pomagało. Posłuchałam rady majej mamy i wykąpałam dzidzię w krochmalu. Po kilku dniach po krosteczkach na szyjce nie było śladu. Sposób naszych babć, ale jaki skuteczny :)

Gość Asia Lipiec 2012
Witam, moja 6 tygodniowa córcia od 3 tygodni ma wysypkę na buźce. Na początku to było pełno czerwonych krostek( myślałam, że potówki) krostki się zlewają i generalnie jak mała płacze albo śpi na którymś z boków to się zaognia i jest całe czerwone. Krostki raz bledną i pojawiają się ponownie. Krostki w dotyku są chropowate. taka kaszka. Takie coś jest też na całej główce i za uszkami ( nigdzie indziej) . Dodatkowo teraz twarz i główka zaczęły się łuszczyć ( ale to nie są żółte łuski).Byłam u trzech lekarzy i każdy coś innego jeden, że skaza drugi ze na skaze za wczesnie i poza tym jest tylko na twarzy więc to kontaktowa alergia a trzeci ze to trądzik. Instynktownie odrzucam te trzy możliwości choć skłaniałabym się przy trądziku ale czy on się łuszczy? Stawiałabym też na potówki ale czy one się łuszczą po jakims czasie? Proszę o porady