Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agacia 19

Jazda autem-kiedy sie powinno uzywać sprzęgła?

Polecane posty

Gość przy zmianie biegów i
zatrzymywaniu

Gość co pierwsza jazda ...
czy cus ?

Gość Agacia 19
a przy hamowaniu, np.dojezdzam przed rondo czy skrzyzowania zmieniam bieg na 2(to wiadomo ze wciskam sprzegło aby zmienic bieg), ale jade sobie a 2 biegu przed tym rondem i musze bedąc na 2 biegu troszke przyhamowac, aby sie rozejrzec czy cos jedzie i czy mam wolne, czasem juz cos przejezdza wiec musze zwolnic(nie zawsze trzeba sie zatrzymac, zalezy w ktorym miejscu jest tamte auto)wiec musze przyhamowac..teraz pytanie: czy moge przyhamowac(ale nie zatrzymac sie) będąc na 2 biegu i jadąc b.powoli samym hamulcem? nie zgasnie mi auto jak uzyję przy tym 2 biegu i przy małej predkosci samego hamulca aby zwolnic?

Gość Agacia 19
Ale chyba mozna jednak tez wcisnąć to sprzęgło tak profilaktycznie?Czy to błąd i nie wolno go wciskac? P.S. Niedawno zaczełam kurs, ale własnie z tym mam zawsze problem tzn. ze sprzęgłem,:kiedy go wciskac jesli chodzi o hamowanie przy powolnej jezdzie, bo przy duzej predkosci to wiem ze aby zwolnic to hamuje tylko hamulcem, a przy małej predkosci będac na 2 czy 1 biegu aby zwolnic ale sie nie zatrzymac to nie wiem czy i kiedy mam spzregło wcisnac razem z hamulcem:(

Gość a może..
tak, ale to wiele zależy od sytuacji. Poproś instruktora żeby Ci to pokazał.

Gość do ciemna strona ciupagi
a do zatrzymania samochodu to co?? nie uzywasz sprzegła?? uzywasz tylko do ruszania i zmiany biegów?

Gość a może..
ale ciupaga chciała być przekorna i dlatego napisała, że najpierw można wrzucić na luz i zatrzymać się już później bez sprzęgła :P

nawet jak masz auto na luzie wciskasz sprzeglo? To wtedy je niszczysz. A jak na trasie przelotowej widze, ze na swiatlach auta juz zatrzymuja sie, ja jestem w pewnej odleglosci, to sobie wrzucam na luz i jade z pewna predkoscia w ich kierunku i dopiero sie zatrzymuje. Nie lapcie za slowka. A profilaktyczne wciskanie sprzela nie jest dobre, zwyczajnie sie wtedy je psuje.

Gość a może..
no właśnie :)

Gość do ciemna strona ciupagi
Ale jak jestes na biegu i chcesz sie zatrzymac to MUSISZ uzyc oprocz hamulca takze spzregła, bo inaczej bez uzycia sprzegła jak zahamujesz auto ci zrobi jak żaba

Gość a może..
hej ty powyżej, no przecież to oczywiste i ciupaga tez to wie.

ale najlepiej to kupcie sobie automatica :) Też miałam taki problem i nawet zatarłam sprzegło czy jakoś tam zaczello strasznie smierdzieć..i dymić się ...

Gość a co to jest ten
automatic?

Gość deli25
nie wiem czemu ale mi ostatnio cos za czesto gasnie, jak zwalniam do 2 np na skrzyżowaniu i potem gdy chce dodac gazu gasnie..

Gość sprzegło
przestancie juz mnie naciskac :D

Gość mexer
Niby czemu sprzęgło się niszczy jak się je naciska jadąc na luzie? JA własnie zazwyczaj jak zwalniam to wciskam sprzęgło a potem żeby nie wrzucać na jedynkę , kiedy prędkośc jest taka za duża na jedynkę a za mała na dwujkę to jadę na dwujce na półsprzęgle, co i raz je wciskam, podnoszę, oczywiście urzywając jednocześnie w momentach podnoszenia sprzęgła gazu. Sprzęgło się niszczy (przyciera, pali, smrodzi) kiedy jest lekko popuszczone a silnik ma duże obroty. W inych sytuacjach nie może się psuć bo ja jeżdzę bardzo dużo na półsprzęgle, często je wciskam np przy zwalnianiu i jeżdzę tym samochodem już od wielu lat i wszystko działa ślicznie. Gdyby to szkodziło, to by coś się podpsuło a na przeglądach mechanicy zawsze się zachwycają, że samochód jest tak zadbany jakby był nowy. A ma już 7 lat. Jestem pierwszym włąscicielem.

Gość mexer
Oczywiście żeby sprzęgło przypalić poza tymi dwoma warunkami, któe wymieniłęm (lekko popuszczone sprzęgło, duże obroty silnika) musi być jeszcze spełniony trzeci warunek, że skrzynia biegów jest w innej pozycji niż luz. Bo gdyby była na luzie to i przy zaistnieniu tych dwóch pierwszych warunków nic ale to nic złęgo się nie dzieje. PRzynajmniej z mojego długoletniego doświadczenia tak wynika:)

Gość mexer
W ogóle często nawet zmieniając wyższe begi, np 2 na 3 albo 3 na 4 też wchodzę na te biegi na półsprzęgle czyli jednocześnie puszczam sprzęgło i wciskam gaz (choć podobno powino się puszczać sprzęgło bez gazu ale nie wiem czy rzeczywiscie jest taka zasada czy to jakaś pogłoska) Ja dodaje gazu w tym momencie, żeby uzyskać super płynność, (,zadnego szarpnięcia) przy zmianie biegów, poza tym, gdy szybko się rozpędzam, wtedy zmiania biego powoduje najmniejszą stratę szybkości, trwa najkrócej a w dodatku jest płynna. W każdym razie mojemu samochodowi to nic a nic nie szkodzi:) A nawet wielu samochodom, bo nie rzadko zdarza mi się jeździć drugim samochodem, który jest u nas w rodzinie.

Gość początkująca2222
mnie uczą kierowcy znający się na rzeczy że trzeba wyrównać obroty silnika i przy zmianie biegu na wyższy należy dać tak zwany międzygaz- czyli dodać nieco gazu gdy jest jeszcze trochę sprzęgła. Ale co do hamowania, to robię podobnie, na dwójce jak hamuję albo jedynce to wciskam sprzęgło. I już. Nie wiem czy to dobrze, ale czuję się dzięki temu bezpiecznie i mam nadzieję że to samochodowi nie szkodzi. Może jestem w błędzie...Nie wiem....grunt, że ja też mam z tym problem:(

Gość biedroneczki sa w kropeczki
ja jak jade i chce zahamowac przy rondzie to hamuje hamulcem a jak on jedzi ejuz bardzo wolno to wciskam sprzeglo.