Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

truskaweczka20

Odnosnie badan do pracy! Pomocy

Polecane posty

Mam takie pytanie.Chodzi glownie o kobiety. Czy kazda kobieta przed pojsciem do pracy musi isc na badanie do ginekologa? Wiem ze moja kolezanka byla i nie wiem czy jest to konieczne w kazdym przypadku. Mam oferte pracy i jest to dla mnie bardzo wazne. Prosze o odpowiedz

absolutnie NIE pierwszy raz slysze o czyms takim.Badania jakie moga byc wymagane zaleza od rodzaju pracy,ale najczesciej to; morfologia,mocz,rtg pluc i ogolne badanie lekarskie.zadnego ginekologa...no chyba ze do ...agencji towarzyskiej

Moze ktos jeszcze ma informacje na ten temat? Moja kolezanka pracowala jako barmanka i dostala z pracy skierowanie do ginekologa . Chyba chodzilo o sprawdzenie czy nie jest w ciazy przed tym jak mial ja zatrudnic na stale.Czy napewno takie badanie nie jest potrzebne?

Gość Alicja czarodziejka
nie , nigdzie nie ma takich wymagań i byc nie możę;)

witay:) hehe 1wszy raz slysze o takiej bzdurze:) Moze uswiadomisz mnie gdzie ta Twoja kolezanka pracuje skoro musiala tego typu badania zrobic?:O:P

Są takie wymagania jeśli chcesz się dostać do szkoły policyjnej. Głównie chodzi o to, iż kobieta może nie wiedzieć że jest w ciąży a tam są zajęcia z w -f, nieraz bardzo intensywne i może sobie zrobić krzywdę.

Praca nie ma prawa wymagac od ciebie zaświdaczenie ,że nie jesteś w ciaży. To dyskryminacja, można na nich skargę złożyc.

Gość calkiem sporo
nie sa potrzebne :D

jak pracodawca Cie zatrudnia to musi Cie wyslac na badania (to on ma obowiazek aby pokryc jego koszt). standardowa jest wizyta u lekarza medycyny pracy (jak wyglada to zalezy od lekarza - powinnien byc wywiad srodowiskowy, cisnienie ewentualnie moze osluchac). a reszta badan zalezy od stanowiska - jesli praca przy kompie to tez okulista, jesli praca powyzej 3 m (budowlancy) to okulista i kilu innych specjalistow itd ale to obowiazek pracodawcy zeby Cie wyslal na badania bo nawet jesli masz jeszcze wazne z poprzedniej firmy to nowy pracodawca powinnien Cie wyslac aby bylo zaswiadczenie wystawione na jego firme

punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Co powiecie o nauczycielce, ktora wiedziala, zataila to, byla jedyna nauczycielka przedmiot w szkole (kameralna szkola, wiec nie bylo potrzeby) i zawalila uczniom mature, bo ie okazalo, ze i tak trzeba w srodku roku szukac nowej nauczycielki, ciagle przerwy i przed matura dotarcie sie na linii nauczyciel - uczniowie?

W świetle prawa nic nie musisz mówić! I nie wierzę, żeby nie było widać ciąży! To zawalił dyrektor bo powinien pogadać z taką osobą i... ewentualnie szukać już wcześniej zastepstwa! I nie wierzę, że nikt nie umiałby jej zastąpić!

Szczerze mówiąc pracodawca nie ma prawa wymagać od Ciebie zaświadczenia, że nie jesteś w ciąży (a takim zaświadczeniem byłby, jak rozumiem, wynik badania u ginekologa) To tak samo jak nie ma prawa na rozmowie kwalifikacyjnej pytać Cię o ewentualne plany w kwestii rodzenia dzieci :O Oczywiście prawo prawem, a pracodawca swoje (aczkolwiek mi się taka sytuacja jeszcze nie przytrafiła), jednak na Twoim miejscu zastanowiłabym się, czy chcę pracować dla kogoś, kto już na wstępie nie ma do mnie, jako do swojego ewentualnego pracownika, szacunku.

a jednak, ciaza wcale nie byla widoczna podczas przyjmowania jej do pracy. Dyrektorka podejmowala temat macierzynstwa, kobieta powiedziala, ze absolutnie nie. A potem wyszly problemy i naprawde ciezko jest znalezc nagle w srodku roku szkolnego osobe, ktora wezmie na swoje barki i tak juz \"naderwane\" przygotowania do matury. Oczywiscie, ze taka osoba sie znalazla, ale skutki byly oplakane!