Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malena-

Religia- zrodlo wielkiego zla?

Polecane posty

zauwazyliscie pewnie, ze im bardziej fundamentalne podejscie do religii tym wiecej zla I wojen na swiecie? mamy juz ogolnoswiatowa walke CHRZESCIJANIZM kontra ISLAM ale mamy tez Polska- Rydzyk i jego zwolennicy kontra Judaizm tylko rozsadek moze to powstrzymac, ale jak widac wszedzie go brakuje..

moze ktos ogladal na PLANETE film dokumentalny ( w sobote byl) pt,,Religia zrodlo wszelkiego zla\'\' troche ten tytul przesadzony poniewaz religie jak buddyzm czy kwakrzy nie wyrzadzaja zla, tylko prowadza do rozwoju czlowieka. Inne religie tez moga to robic, jednak to ludzie wypaczaja je i daza do niszczenia umyslow, narodow,przeciwnikow..

Gość vsfvfsvsf
religia jest pretekstem do tego co i tak by występowało (gdyby nie ona, ludzie znaleźliby inne preteksty)

mozliwe ale tak chyba latwiej- pod przykrywka wszechwiedzacego boga z nauczaniem od dziecka akceptowania dogmatow, straszeniem pieklem- w ten sposob stajemy na drodze rozwoju dzieci i mlodziezy, wtlaczamy mlode umysly w szablony... i potem mamy to co teraz w PL

Gość grtr
niektórzy nie tworzą własnych szablonów więc potrzebują narzuconych, bez nich odwaliłoby im (tzn pogubiliby się) religia pełni też pozytywne funkcje społeczne, przypomina o wartościach, ostrzega przed łamaniem, jednoczy społeczności, podsuwa sens codziennej egzystencji...

trudno sie nie zgodzic ze przypomina o wartosciach- tym bardziej dziwi szkalowanie i wytykanie palcami niektorych grup spolecznych... najwidoczniej nie do konca to dziala. podobno jestesmy rowni wobec boga, stworzeni na jego pogobienstwo- i jak to odniesc do homoseksualizmu?

u nas juz panowia Giertych chcieli Darwina obalac... dzieki Bogu :) juz z nimi koniec ale co to sie w USA wyprawia to szok i ostrzezenie dla nas ,, Czy nie jest tak, że fanatycy gadają i piszą głupstwa, a Ameryka idzie swoją drogą? - Nie. Oni mają znaczący, jeśli nie decydujący wpływ na politykę zagraniczną i krajową. Są fundamentem Partii Republikańskiej - to 40 proc.(!) jej elektoratu; popierali rząd w czasie inwazji na Irak - mieli oczywiście inne motywy niż ludzie z sektora naftowego. Rozpętali wojnę o teorię ewolucji Darwina, domagają się - w niektórych miejscach kraju skutecznie - usunięcia tej teorii z programów szkolnych. Odrzucają ustalenia naukowców na temat globalnego ocieplenia, walczą przeciw planowaniu rodziny, chcieliby cofnąć zegar historii w sprawie praw kobiet, sprzeciwiają się prowadzeniu badań nad komórkami macierzystymi - tu odnieśli sukces, bo federalne fundusze na te badania zostały wstrzymane. Prawica religijna pcha Amerykę ku czasom Galileusza, kiedy to papież i Inkwizycja \"decydowały\", że nie Słońce, lecz Ziemia jest centrum Układu Słonecznego.

,,Bush wielokrotnie odwoływał się potem do Boga. Gdy w czasie inwazji na Irak spytano go, czy rozmawiał o swojej decyzji z ojcem, odpowiedział, że tak - z Najwyższym Ojcem. Na spotkaniu z amiszami w Pensylwanii mówił, że gdyby nie ufał temu, iż to Bóg przemawia przez niego, nie uniósłby ciężaru zadań. Trudno sobie wyobrazić, by w Europie jakiś prezydent lub premier mówił coś takiego. To język sprzed 400 lat.\'\' a dopiero co slyszalam jak posel PIS-u przemowil w tv ,,Bog dal PIS-owi zwyciestwo a diabel koalicjantow,,

najwidoczniej pan Giertych nie sluchal uwaznie... moze mu syn zalatwi korepetycje z religii

co do oszolomow- byly i beda zgoda- ale niech pozostana zjawiskiem marginalnym, a nie zasiadaja w sejmie wyrzadzajac samej religii wiecej szkody niz pozytku. ponadto- nie pozwalamy dzieciom decydowac o pilityce bo to zbyt trudne dla nich. Dlaczego wiec wprowadzamy je w kwestie wiary ? czy nie powinny poczekac przynajmniej do 15 roku zycia a w tym czasie uczyc sie zasad moralnych? bez niepotrzebnego piekla i nieba?

Gość ** ** ** ** ** ** ** ** **
ja w ten weekend usiłowałam zdobyć w stolicy receptę na postinor...w dwóch miejscach zostałam potraktowana jak morderczyni, a jak brałam harmonet to jakoś do głowy nikomu nie przyszło robić mi uwag, choć leki maja podobne działanie (obydwa hamują owluację i utrudniają zagnieżdżenie sie komórki jajowej)...na naukach przedmałżeńskich też nie wiem czemu omawiano te leki jak by miały inne działanie...szerzenie ciemnogrodu po prostu.

Miracle* dokładnie tak:) Nie odglądałam tego programu, a szkoda. MOże ktoś ze znajomych nagrał i mi podrzuci, otatnio ogładalam- tym sposobem- Syn Boga, widziałaś może

kilka tak:) ale \" nie będziesz miał innych bogów oprócz mnie ..... \" wyrządziło w świecie wystarczająco duzo zła

i dalsza część : Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań.\" Taka jedna chyba nie powiesz,że to ma wymiar ponad religijny:):)

i dalsza część : Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań.\" Taka jedna chyba mi nie powiesz, że to ma wymiar ponadreligijny:):)

Pisma Świętego nie można odczytywać dosłownie :-) A nauki Jana Pawła II wyraźnie nawołują do ekumenizmu! Kościół doskonale zdaje sobie sprawę, że nauka szybko się rozwija i wielu zjawisk zwyczajnie kiedyś nie rozumiano. KK nie wyklucza nawet istnienia życia pozaziemskiego:-)

Ale się nie upierają bo to byłoby kompletnie bez sensu:-) Wielu księży to ludzi nauki z różnych dziedzin wiedzy. Watykan ma nawet swoje własne obserwtorium astronomiczne. :-D

Wiem, wiem:) tylko widzisz ja nie bardzo rozumiem dlaczego chwali się religię która \"niszczy\" człowieka( mam na mysli chociazby \"celibat\')

malutka- chyba nie widzialam tego ,,syn Boga\'\' ale czasem nie pamietam tytulow.. a co do religi to za wczesnie sie maci umyly i psychike dzieci widmem grzechow (bodajrze smiertelnych) i piekla. O tym powinny decydowac dorosle osoby. Jesl kosciol potrafilby pominac te kwestie w nauczaniu niepelnoletnich to bylabym mu bardziej przychylna..

I dlatego mądrzy Rodzice powinni pomagać dziecku zrozumieć swoją wiarę:-) Nic na siłę...nie straszyć... Niestety wielu Rodziców wcale nie zna się na własnej wierze, więc jakma pomagać swojemu dziecku.:-( Nikt nikogo nie zmusz aby szedł do zakonu! :-) Wolny wybór:-D

i dlaczego jesli psychologowie,,przygladaja sie teletubisiom,, a nie mowia czegos na temat psychiki dziecka zetknietego z wizja diabla, piekla i grzechu. Przeciez to oczywiste, ze takie wizje nie moga miec dobrego wplywu.. Ale to juz sie przemilcza, wazniejsza czerwona torebka Tinkiego

Jeżeli coś jest złe to jest zwyczajnie złe i wymiar religi nie ma tu znaczenia. KK nazywa to grzechem. Ale grzechy można wyspowiadać i uzyskać rozgrzeszenie. Wiec nikt nikogo nie wyrzuca od razu do piekła:-) A wizja piekła z ogniem i diabłami ..to...hehehe....jakaś wizja chyba sprzed 100lat...bo nikt już tak nie mówi! Raczej mówi się, że teraz Zło może mieć \"pięne ciało\" i przemawiać\"pięknymi wizjami\".