Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeśli masz pytanie-PYTAJ

antykoncep.,poród,połóg,żywienie niemowląt i dzieci-chętnie pomoge

Polecane posty

Gość majcik1975
Dziękuję za szybka odpowiedż. Na anemię podajemy ( wg. wskazań pediatry oczywiście ). - ferrum lek w płynie - kwas foliowy rozgniatamy tabletke do mleka - wit.B1 i B6 - multicebion krople oprócz tego wit.D3 . A z owocami do kaszki wypróbowałam i nic.....naprawde wierz mi wyczerpałam juz dawno wszystkie pomysły i klapa na całej lini. Uwielbia tylko swoje mleczko - Nutramigen .

Gość owszem....
ja tez mam takie pytanie...zaszlam w ciaze mimo stosowania tabletek.Zaznaczam ze nie chodzi o blad w uzyciu (niezapomniana tabletka, antybiotyki itp) Moja lekarka najpierw mnie pocieszyla ze wszystko bedzie OK a na moje pytanie dlaczego tak sie stalo odpowiedziala ze "takie moje szczescie". No szczescie to rzeczywiscie ale mnie dreczy pytanie dlaczego? Dodam ze od porodu nie bylam u ginekologa- nie mam juz zadnego zaufania. Z gory dziekuje za odpowiedz 🌼

mama41---- Niestety to że wcześniejsze ciąze przebiegały bez problemów a dzieci urodziły się zdrowe nie znaczy że teraz może być dobrze.I tak samo jest na odwrót.Jesteś kobietą tak zwanego dużego ryzyka gdzie mogą wystąpić wady genetyczne.Twój lekarz może Ciebie o tym poinformowac że masz możliwośc zrobienia takich badań.Niestety nie można takich wad w łonie matki leczyć ani też zapobiec tak wiec będziesz musiała się nad nimi poważnie zastanowić gdyż takie badania sa inwazyjne (ingerują w płód)i moga się dla niego okazać niebezpieczne.

emilka--- w takim razie nie muśisz robić cytologi.A wkaźnik wątroby to nic strasznego lekarz musi sprawdzić czy (jeśli będa to pigułki)nie osłami Tobie to wątroby.Więc głowa do óry nie bedzie źle. majcik1975---- ferrum lek-dobry wybór lekarza.Anemia raz dwa nie zniknie ale masz naprawde dobrze dobrane specifiki więc poprawa napewno bedzie.Trzeba cierplkiwości.każdy chyba lekarz powiedziałby że szykuje się Tobie Tadek-niejadek ale ja narazie bym nie panikowąła.Gdy z naprawde jest dużo przypadków że dziecko ssie samą pierś lub flaszke do 8-9 miesiąca.Ale rozumiem Twoje obawy tak więc nie trać optimizmu na lepsze jutro tak wiec może zrób dziecku kiselek z owocami lub bez. owszem---- Obawiam się że pigułka była źle dobrana.Czy miałaś jakieś dolegliwosci gdy je przyjmowaś?

ja mam pytanie do pani:) jestem miesiac po porodzie cesarskie ciecie czy moge wspolzyc (tak delikatnie) z mezem wiem ze powinno odczekac sie 6 tygodni ,czuje sie dobrze wiec? i drugie pytanie na temat laktacji od wczoraj zauwazylam ze mam coraz mniej mleka co zrobic zeby mleka bylo wiecej??co jesc ??pić?czy mam na to wplyw? dziekuje z gory za odpowiedzi

nowa346---- Mimo że czujesz się dobrze ja bym odczekała te 6 tygodnie w celu sprawdzenia przez lekarza jak skurczyła się macica jak również w czasie połogu jesteśmy nararzone tzn zakazenie połogowe. Aby zwiększyć laktacje to muśi być częste ssanie.Tak więc częsciej przystawiaj dzidziusia do piersi lub czesto odciagaj pokarm.Musisz być cierpliwa.Prosze tez pić dużo płynów ok 2 litry dziennie.Polecam też bawarke-hebate z mlekiem.

dziekuje kochanie za opowiedz a jesli chodzi o solarium mozna ise opalac ??? jestem blada i chcialabym sie opalic czy zaslaniajac piersi i rane nie jestem na nic narazona czy mleko bedzie jakies gorsze czy z rana moze cos sie stac? czy na rozstepy mozna stosowac masc cepan?czy jest to tylko masc na blizny?

Gość majcik1975
no to mam za swoje , bo ja w dzieciństwie byłam MEGA Tadek niejadek.... A jeszcze z innej beczki , tym razem pytanko w sprawie spirali a konkretnie MULTILOAD Cu 375. ww założono mi 3 miesiące po porodzie.Bardzo sie cieszyłam bo nie chciałam juz wracać do plastrów Evra , a spirala jednorazowy wydatek i nie trzeba sie przejmować że zapomni się odkleić itp. Nie wiem czemu ale na 8 dzień po założeniu dostałam okropnego ,olbrzymiego krwotoku , wylądowałam w szpitalu pod kroplówką i niestety wyciągnięto mi spiralę , bo nie potrafili go powstrzymać. Niestety żaden z lekarzy konkretnie nie wytłumaczył mi czemu tak sie stało , skąd taki krwotok ,itd. Możę Ty przypuszczasz co mogło być powodem takiej reaqkcji organizmu ? i wogóle czy na przykład za jakis czas mogłabym spróbowac znowu założyc spirale tym razem Mirene? jaka jest róznica pomiędzy tymi spiralami ? i czy po Mirenie tez mogę dostac krwotoku ? dzięki za odpowiedz.

i ostatnie pytanie dziecko ma sporoe odparzenia co na to? smaruje sudocremem ,alatanem i nic nie pomaga

ja mam pytanie o tabletki harmonet czy nadaja sie dla mlodej dziewczyny jakie plusy moinusy bardzo prosze

nowa-mojej niuni pomagała zwykła mąka ziemiaczana na odparzenia-to taki sprawdzony osobiscie sposób ;)

Gość położna-doradca laktacyjny
no ja nie mogę!?pani ginekolog doradzająca picie bawarki na zwiększenie ilości pokarmu ! Klęska....

Gość zadna
zadna kleska, ja pilam i pokarmu przybywalo

Gość majcik1975
do nowa 346 , na odparzenia najlepszy jest Tormentiol. Maść do kupienia w aptece za 5 PLN.Nam pomogła w dwa dni.

nowa346---- Co do solarium zdania są podzielone ale wiedź jedno że UV napewno nie zaszkodzi mleku,pamiętaj też o dobrym zakryciu brodawek.Jesteś świeże po cc tak wiec odczekać rpzynajmniej do 3 miesiąca. Możesz stosować maśc cepan ma roztępy.Jedyny jej minus to że jest zrobiona na bazie cebuli (oh ten zapach :)) .Nie wsyzstkim kobietą ta maśc pomaga ale systematyczne wzieranie -rano i wieczorem moze dać efekty. Na odparzenia również polecam mąke ziemniaczaną-stary sposób.Tylko wytrzyj maluszkowy dokladnie pupe by nie porobiły się kluchy,w czasie upałów wietrz też często pupcie i na jakiś czas zakładaj luźniej pampersa by pupa nie miała dużeo kontaktu z moczem i kałem. majcik1975------Jest mozliwe takie powikłanie, chociaż bardzo rzadko to się zdarza. Jesli doszło np. do uszkodzenia jakiegoś naczynia w jamie macicy, to mogło dojść do krwotoku i wtedy również tzw. zapaści, czyli omdlenia, które mogło wynikac również ze stresu pacjentki. Mirena działa miejscowo. Ilość progestagenu, która dostaje się do krwi jest bardzo mała i zazwyczaj, a ogólnoustrojowe efekty uboczne towarzyszace Mirenie są słabo nasilone i mijają w ciagu pierwszego półrocza stosowania. Osobiście Mirenę polecam. reakcja na Mirenę może być podobna jak przy pigułkach(bóle głowy,spadek libido), ale dolegliwości są znacznie mniejszego kalibru i z miesiaca na miesiąc odczuwa je coraz słabiej, a po pół roku, tak jak to znałam z reakcji innych kobiet, dolegliwości znikły całkowicie. Mirena jest najczęściej dobrze tolerowana i ma bardzo przyjemny efekt uboczny w postaci braku miesiączki albo miesiączki ograniczajacej się do jednodniowego plamienia. Po kilku miesiącach można zapomnieć o podpaskach jak i o wszystkich nieprzyjemnościach towarzyszących miesiączce. Wkładki z miedzią zwiększają obfitość krwawień i w pewnym stopniu sprzyjają infekcjom (ich mechanizm działania polega na miejscowym drażnieniu, a w przypadku Mireny podstawowy mechanizm działania jest inny). To moim zdaniem dobry wybór dla kobiety w twojej sytuacji, ale szczegóły trzeba dokładnie omówić na wizycie u lekarza.

położna-doradca laktacyjny----- jak widac mało wiesz o laktacji... picie bawarki sprzyja produkcji pokarmu(stwierdzono nie jednokrotnie na badanaich!) jak rowniez 90% lekarzy zaproponuje takie a nie inne rozwiązanie gdyż sposób niby ze środniowiecza ale skuteczny i bezpieczny zarówno dla mamy jak i dziecka.

Gość wiljeczkaa
Ja nic teraz nie wiem:(:( To moge stosować tabletke anty np. tylko 4 miesiace(chce do 18stki) ?? Czy odradzasz mi je stosować?? Mam w domu Novenette..Ale jednak pani gin nie robiła mi żadnych badań bo mowiła ze badała mnie jakis czas temu to teraz nie trzeba??!hmm........ Prosze pomoż mi wybrać dobra możliwość. Bo z jednej strony chciałabym stosowac tabletki anty a z drugiej znow mam obawy(boje sie o własne zdrowie). Dlatego prosze cie napisz mi dokładnie wszystkio przeciw tabletka i za(chociaż to wiem) Takie prawdziwe (nie chodzi o to czy jest Pani zwolenniczka tabletek czy nie) ja chce znać prawde i czy w moim wieku opłaca sie je brac czy lepiej odpuścić Z góry dziekuje za wyczerpująca odpowiedź:):):)

Gość owszem...
nie wiem czy tabletki byly dobrze dobrane.Tutaj na forum czytam ze u dziewczyn byl najpierw badany poziom hormonow.A u mnie pani doktor od razu przepisala tabletki bez badania (?) Po trzeciej stwierdzila ze jest Ok( nie tylam po nich).Jak zazywalam tabletki to mialam ciezkie migreny i problemy z zylakami ( po porodzie dostalam tez zatoru zyl :-( ) Bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedz bo do tej pory mam problemy ze wspolzyciem- paniczny lek przed kolejnym zajsciem w ciaze 😭

A ja mam takie pytanko, biorę novynette od jakichs 15 dni i wszystko byłoby ok, gdyby nie plamienia. Czy w związku z tymi plamieniami, obniżona jest skutecznośc tabletek anty?? Czy nie mam się czego obawiać??

WILIJECZKA------ Teraz na rynku jest naprawde bardzo dobrych pigułek,ze względu na Twój wiek proponowałabym yasmin,cilest lub harmonet.4 miesiące napewno Tobie nie zaszkodzą.Podsawową zaleta jest duża skutecznośc,PSM nie jest tak dokuczliwy,krwawienie jest krótsze i mniejsze,napewno też poprawi się Twoja cera -tym bardziej jeśli masz problemy z trądzikiem.Głóną wada jest to że moga występować bóle głowy,nudności to moze świadczyć o tym że pigułka została źle dobrana,może zmiejszyć sie libido,dużo kobiet nie wie ale częsciej moga przetłuszczać się włosy,branie pigułek sprzyja tez różnym infekcją może wystąpić nieprzyjemny śluz jak również świat.

owszem...------ Uważam że powinaś zmienić lekarza gdyż niedopuszczalne jest przepisanie pigułek bez jakikolwiek badań.Utrzymywanie wagi przy pigułkach wcale nie świadczy że pigułka jest dobrze dobrana.Jak najszybciej zrezygnowałabym z pigułek(jak wynika masz problem żylakami) w tym wypadku dużo ryzykujesz min.zator moze spowodować cięzkie uszkodzenia wewnętrzne Novika_86----Nie masz się czego obawiać.Jesteś chroniona już od samego początku.Muśisz być cierpiwa(dużo kobiet się zniechęca)gdyż takie plamienie a nawet lekkie krwawienie może utrzymywac się przez 3 op.Gdyby jednak to się przedłużylo to prosze skontaktować się ze swoim lekarzem.

Gość Haniaaaaaaa
jak jest z temperaturą w pochwie?jak jest powyżej 37 w dniu spodziewanej miesiączki to czy jest się w ciąży? Aha i czy jak sie przestało brac tabletki Yasmine to można zajśc od razu w ciąże w pierwszym cyklu starań? Prosze o odpowiedź,staram sie o dzidziusia,koleżanka farmaceutka twierdzi ze w pierwszym miesiacu można najszybciej zajśc w ciąże

Gość wiljeczkaa
Dziekuje bardzo za odpowiedź :) Ale czy to oznacza że nie powinnam brać Novenette??(bo takie mam przepisane bez badan tylko gin powiedziała ze to dla poczatkujacych) Mam isc do niej i zamienic na te ktore Pani mi poleca czyli Yasmin cillest lub harmomet??

justynaaaa----Podstawowym składnikiem pierwszej zupki powinna być marchewka, unikamy warzyw takich jak : seler, por, cebula czy rośliny strączkowe i kalafior. Jeśli decydujemy się na przygotowanie własnego posiłku, ważne aby mieć pewność co do pochodzenie surowca. Do sporządzenia zupki najlepiej wykorzystać marchewkę, ziemniaka niewielki dodatek świeżego masła lub oliwy (1 łyżeczka). pamiętajmy o wcześniej wspomnianych warzywach, z których nie powinniśmy przygotowywać pierwszych posiłków. Zupka nie powinna być przyprawiana, przed podanie ostudzona. Istotne jest aby była łagodna w smaku i posiadała odpowiednią konsystencję tj : w miarę gęsta gdyż będziemy ją podawać łyżeczką. Wydaje mi się że synek polubił łyzeczke tak więc pruby wrócenia do butelki moga być cięzkie.Kaszka jest sycąca możesz ją podawac ale jak już to 1 dziennie i wystarczy dla takiego smyka 90-120 ml.Na zaparcie możesz podać maluchowi sok z jabłek lub wode z glukozą,dobre też sa herbatki ziołowe haniaaaa----- Można od razu zajśc w 1 cyklu w ciąże (co żadko się zdarza parą) ale ja bym zachęcała do zorbienia przynajmniej mieisęcznej przerwy w celu oczysczenia organizmu.Pamiętaj też o braniu folika przynjamniej 3 m.przed planowaną ciąża jak równiez 3 mieisące trwania ciązy(nikiedy można ten czas przeciągnąć) wilijeczka---- uważam że powinnaś zmienić lekarza na takiego który wypisze Tobie pigułki po dokladnym zbadniadniu.Novenette mają małą dawke hormonów,często dziewfczyny skarża się na te pigułki bo rzeczywiście są źle oznakowane,trzeba samemu liczyć żeby sie nie pogubić.Właśnie moi koledzy często przepisują je dziewczyną tzw początkującym jak dla mnie to jest trudny poczatek wiec je bym odradzała

Gość wiljeczkaa
To juz moje ostatnie pytanie:czyli to oznacza nie nie powinnam ich brać?? Czyli odradza mi je pani ze wzgledu tylko na ich uciążliwy opis tak?? Dla mnie one nie maja zadnego problemu z odczytnikiem:) Ale to tylko dla tego mi je Pani odradza tak?? Xhyba faktycznie musze zmienić lekarza:)

WILJECZKA----zdarzają się serie tego leku takie że moje pacientki się skarżą na zły opis leku(nieczytelny) Bardzo dużo kobiet w moijej praktyce rezygnuje z nich ze względu na dolegliwości np spadek libido,suchośc w pochwie,bóle glowy.Ja osobiście odradzam.Ale decyzja już nalerzy doCiebie :)

Gość wiljeczkaa
Kurcz no nie bardzo mam czas isc do lekarza po zmiane lekow bo pracuje a to moge je zazywać tylko 4 miesiąće?? i pozniej juz je odłoze i NAJWYZEJ pojde po inne czy w ogole mi je odradzasz??

tak z ciekawości - kiedy po cc powinno się dostać okres? nigdy nie karmiłam piersią... bo już chyba organizm powinien sie zresetować. jestem 3 miesiące po porodzie

Witam! Ja rownież mam pytanie. Od poczatku karmie piersia, jednak moj syn jest niejadkiem i gdybym co jakis czas nie dostawiła go do piersi to by sie sam o nia nie upomniał. W zwiazku z tym w ostatnich miesiacach mało przybiera na wadze ok 300g. Jego wga urodzeniowa to 3500 , a teraz wzy 6100. Za 6 dni skonczy 5 miesiecy i pani doktor poleciła podawanie mu zupek dwa razy dziennie. Czy poza zupkami wprowadzic rowniez kaszki i deserki. Jesli tak to w jakich ilosciach i od kiedy? A drugie pytanie dotyczy witaminy D3 +E. Czy latem nadal ja podawac? Z góry dziekuje za odp.

Gość velinka
a ja mam pytanie z innej beczki. Mam juz drugie dziecko, nie jestem niedoświadczona, ale to co teraz przrchodze to wogóle jak bym miała schizę. Moja malutka wyszła ze szpitala z zaczerwienionym i opuchniętym pępkiem po porodzie. Połozna środowiskowa załamała ręce i kzazał a smarowac baktriobagiemm maścią 3 razy dziennie. No dobra. Pojechałam do szpitala, gdzie rodziałam, a tam powiedzieli że jest ok,ale mozna smarowac tą maścią raz dziennie. Rozchwianie, ale pediatra ze stażem, to nie połozna w końcu. Dalej, wizyta pediatry maluszka w domu. Katastrofa. Pepeek bardzo napuchnięty, mocno zaczerwieniony, nieładnie pachnie, wydziela jakąś maź - Zinacef pod opatrunek, posypywać. Zgłupiec można. pępek odpadł (a raczej samą końcowczke mała zerwała pampersem) nie wygląda to dobrze, nadal jest jakaś wydzielina na wierzchu choc już nie śmierdzi, w pepku siedzi jeszcze kawałeczek kikuta który sie oderwał, ale tego już nie mozna odciagac żeby smarować. No i co tu robić?