Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pastuc

Zmiana nazwiska i co dalej? Help!

Polecane posty

zadzwonilam pod ten numer i koles powiedzial ze wysla mi aplikacje do nowej karty insurance number. Ale ja wczesniej wyslalam list z kopia metryki malzenstwa do mojego najblizeszgo revenue and custom i jak on sprawdzil w komputerze to dane byly juz zmienione - tak wiec wyglada na to ze wystarczy wyslac im list a pozniej ewentualnie zadzwonic pod ten numer i poprosic o aplikacje na nowa karte

Gość czerwona kurteczka
dzis zadzwonilam pod en numer i mily pan poinformowal mnie ze trezba list wyslac z prosba o zmiane nazwiska,podac stare nazwisko i nowe, date urodzenia, NIN. nie powiedzial nic o kopii aktu malzenstwa, ale o chyba oczywiste:) zadzwonilam tez pod numer jaki mialam podany na moim zwrocie podatku, i pani powiedziala ze musze isc do pracodawcy spytac jaki jest adres mojego Tax Office, i wtedy na ten adres wyslac list ze zminilam nazwisko, pewnie z kopia aktu slubu. jak to wszystko zalatwie to wtedy pojde do mojego lekarza, zeby mi tam zmienili. poprosilam tez w pracy o papierek ze pracuje u ich zebym mogla zmienic w home office. pracuje juz ponad rok i jeszcze nie zmienilam na nowego pracodawce:P zrobie teraz wszystko hurtowo:)

Gość elamw
wszystko fajnie ale jak sie zna jezyk :( ale ja sie nie dogadam wiec potrzebuje sie dowiedziec jeszcze co w tych listach trzeba napisac

a ja niedawno dzownilam zeby zmienic nazwisko na karcie. Przyslali mi aplikacje i sie okazuje ze taka karte moga wydac tylko 2 razy w zyciu nawet jak pozniej znowu sie cos zmieni - tak wiec widac ze zmiana nazwiska na karcie nie jest niezbedna

Gość purpurowy szlafroczek.
elu, ja napisalam tak (to lst jak zmieniaam NIN): MOJ ADRES 18th November 2008 To: HMRC EWC BP 3001 Benton Park View Newcastle Upon Kyne NI 98 1ZZ Dear Sirs, My name is ..............., my date of birth is : 12-12-1912 and my NIN is: ................ I'm writting to you because I got married and I'd like to change my name in your files. My new name is: ................... My previous name was: ....................... Best regards podpis do tego zalaczylam kopie aktu slubu po angielsku i juz:)

Gość purpurowy szlafroczek.
MOJ ADRES i DATA po prawej stronie maja byc:) tak sie pisze listy w anglii, w polsce pisalam w troche innym ukladzie. taki sam list wyslalam do Revenue, o adres musialam zapytac swojego pracodawce, podal bez problemu. tylko do revenue chcieli jakis rachunek z moim nazwiskiem zeby bylo potwierdzenie ze tam mieszkam. musze jeszcze maila wyslac do council tax, zeby mi rachunki na moje nowe imie przychodzilo. wszystkie inne rachunki przychodza na meza i nie musze ic zglaszac:)

Gość elamw
Dzieki Ci serdecznie nie moglam wczesniej zajzec..........jestes naprawde wspaniala :) jutro napisze jeszcze jedno to wysylam i jeszcze gdzie wtedy oprocz zakladu pracy i banku musze cokolwiek zmieniac

Gość elamw
bo ten list to o zmiane NIN czy jeszcze w reveniue musze cos zmieniac

Gość czerwona kurteczka
nie ma za co dziekowac:) moj maz to sklecil, ja tylko do kompa wklepalam:) no wiec jak to wyslalam do revenue i NIN. musze jeszcze wyslac Home Ofice, bo powinnam to juz dawno zmienic, ale czau nie mialam. a teraz jak zmienilam nazwisko to mam motywacje w koncu:) weszlam na http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/wrs/workers/ i wydrukowalam formularz i go wysle z tym listem (troche go przeksztalcilam) do lekarza tez sie wybiore, ale to przy okazji i musze maila wyslac do biura gdzie naliczaja Council Tax, ze zmienilam nazwisko-to podobno wystarczy. wszystkie rachunki mam na meza wiec tam dzwonic nie musze:) narazie nic wiecej do glowy mi nie przychodzi. jak by co to napisze:))

Gość elamw
wyslalam juz to pismo do NIN teraz czekam czy cos odpowiedza poszlam do banku tez zmienic dane i zaraz do swojego zakladu.....skserowala dokumenty i na moje pytanie czy ona zglosi do reveniue powiedziala w pierwszej chwili ze ona a za sekunde ze moge taki sam list wyslac co do NIN ppoprosilam o adres dopiero dzis po przypomnieniu dala mi...zastanawiam sie czy to jest wszystko jak wysle ten list czy jeszcze jak wspomnialyscie do tax office.............pogubilam sie w tym wszystkich.............

Gość elamw
jeszcze jedno pytanie a macie moze tez rezydenta juz....bo nie wiem jak tam zmienic dane.................za pomoc jaka mi daliscie dzieki....sama pewnie nie ruszylabym jeszcze tego :)

Gość czerwona kurteczka
widze, ze niezle zadzialalas:) ja ciagle sie zbieram zeby lekarza jeszcze nawiedzic, ale narazie mi to nie po drodze;) nie wiem czy MUSISZ zglaszac to do Council Office, ja to zrobie (jak znajde na ich stronie maila i czas zeby cos naskrobac) zeby miec jakis rachunek na moje nowe nazwisko. bo wszystkie inne rachunki sa tylko na meza z NIN nie dostalam narazie zadnej odpowiedzi, nic, a juz troche czasu minelo, nie wiem dlaczego, ale tak wlasciwie to koniecznie nie potrzenuje nowej karty na nowe nazwisko, stara tez jest ok:) a co do rezydenta, to jeszcze tego nie mam. mam dokumenty ale jeszcze ich nie wyslalam, brakuje zdjec meza;P ale mysle ze gdybym miala na stare nazwisko to napisalabym podobny list z kopia slubu i wyslala na ten adres gdzie wysylalam za pierwszym razem

Gość elamw
czerwona kurteczka..:)) a jakie masz dokumenty do rezydenta?

Gość czerwona czapeczka
chodzilo mi o formularz, mam juz wydrukowany formularz:) a ztego co tam czytalam i pamietam to jest potrzebny paszport, moj i meza, zdjecia(moje i meza) i nie wiem czy nie list od praodawcy, ale tego listu to pewna nie jestem musialabym poszukac tego formularza i przeczytac, bo wszysko tam jest napisane. myslalam ze juz rezydenta masz? ze chcesz tylko nazwisko zmienic

Gość czerwona czapeczka
aha, purpurowy szlafroczek, czerwona czapeczka i kurteczka to jedna ososba:) ja:) pozdr.:D

Gość czerwona czapeczka
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/eea/eea1.pdf czytam wlasnie co jest potrzebne, i widze, ze nawet kontrakt z pracodawca pokrywajacy ostatnie 12 miesiecy, 12 ostatnich pay slipow, list od pracodawcy potwierdzajacy ze pracowalas albo Twoj maz pracowal u nich 12 miesiecy. i w sekcji 3 pracodawca musi sie podpisac, podstemplowac. home Office tez jest chyba potrzebny i NIN. wszystkie polskie dokumenty musza byc przetlumaczone u angielskiego tlumacza. moze chodzi tu o akt slubu. duzo z tym roboty ogolnie...

Gość elamw
milo mi ze to Ty w jednej osobie....ja mam rezydenta...myslalam ze jest formularz na zmiane danych . tak mialam umowe od pracodawcy payslepy ja wysylalam im dowod i zdjecie

Gość zielona skarpetka
wyslij list podobny do tego co do NIN i Revenue i chyba powinno byc dobrze:)ja bym tak zrobila:)

Gość elamw
podobnego raczej chyba nie moge bo do rezydenta pewnie i zdjecie nowe trzeba kto wie czy jakis formularz nie trzeba do zmiany danych

Gość szare spodenki
aha, to ja juz nie wiem, nie interesowalam sie tym za bardzo. wiedzialam ze nazwisko zmienie dlatego rezydenta nie zalatwialam przed slubem. sprobuj moze najpierw im wyslac ten list i akt slubu po angielsku, jak sie im nie spodoba to Ci powinni odpisac co trzeba zrobic. nie wiem co tu poradzic, najlepiej zadzwonic, ale skoro po ang nie za bardzo no to list ci tylko zostal.pozdr

Gość gofia5
Kochani czy ten adres ponizej: NICO ABW-BP 3001 BENTON PARK VIEW NEW CASTLE UPON TYNE NE98 1ZZ jest poprawny,poniewaz chce wyslac list o zmaine nazwiska do NIN i nie jestem pewna czy to ten adres, jezeli ktos wie bardzo prosze o pomoc, z gory dziekuje.

Gość trza czytac
przeczytaj sobie caly temat to zobaczysz jakie sa tu adresy. na pierwszej stronie jest taki jak Ty masz , a na drugiej podobny ale nie identyczny. kod pocztowy taki sam, a wlasnie ten kod jest najwazniejszy.

Gość elamw
ja wyslalam na ten co byl podany wyzej To: HMRC EWC BP 3001 Benton Park View Newcastle Upon Kyne NI 98 1ZZ

Gość pysiek1987
kod pocztowy to nie Ni tylko ne

Gość justynaza
Ja byłam w Job Centre Plus i tam dostalam gotowy formularz przy zmianie nazwiska w NIN.Kazali mi wysłać kopie certyfikatu małzeństwa(pytalam czy musi byc przetlumaczone na co oni,że nie)i kopie karty NIN.

Gość zolty szaliczek
ja wyslalam na adres z kodem NI na poczatku i jak narazie zero odzewu, wiec rzeczywiscie powinien byc chyba kod NE tylko tak sobie mysle, czy oni mi karte wymienia? skoro mozna tylko raz w zyciu ja wymienic, to ja wolalabym jej nie wymieniac, bo a noz ja zgubie kiedys, i wtedy juz mi nie dadza nowej:( wymienili Wam na nowa? z nowym nazwiskiem? ps. mi w job centre dali nr po ktory mam zadzwonic zeby adres dostac na jaki akt slubu trzeba wyslac

mnie tez odeslali papiery na zmiane karty na nowe nazwisko ale jej nie odeslalam skoro mozna tylko raz w zyciu starac sie o duplikat - jesli nie jest to takie wazne to lepiej zostawie jak jest - najwazniejsze ze maja moje nowe nazwisko w swoich danych.

Gość justynaa
Czesc dziewczyny:) Czy moj maz musi powiadamiac kogokolwiek o zmianie tanu cywilnego?

Gość nina77777
jezeli zgubisz karte NIN , to oczywiscie,ze ci wydadza nowa.Chodzi o to, ze tylko raz moga zmienic dane na karcie. Ja zmienilam nazwisko na NIN rowniez

hej! to ja się przyłączam do tematu:) w końcu certyfikat małżeństwa to jest nasz skrócony akt ślubu, tak? i musi być przetłumaczony czy nie? jakie jeszcze dokumenty dołączyć? ksero starego i nowego dowodu lub paszportu??