Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasikk27

Ciąża a praca

Polecane posty

Gość kasikk27

Witam was, mam nadzieje, ze dowiem sie czegoś więcej od was. Obecnie pracuje , mam umowie na czas nie określony. Jak to będzie gry zajdę w ciąże, jak wygląda wszystko po kolei ? Wiem , ze w okresie ciąży przysługuje 100 % wynagrodzenia na chorobowym. A co dalej , co z macierzyńskim , wychowawczym , funduszami ? Jestem zielona w tym temacie, proszę o pomoc.

Gość kasikk27
Napiszcie coś proszę, jak to jest z chorobowym ? Czy można być tylko na nim 182 dni , a co dalej ?

Gość do kasik
a czy już jesteś w ciaży? chyba jeszcze nie skąd wiesz ze będziesz musiała iść na chorobowe?

Gość do kasi
chorobowe (L4) w ciąży jest płatne 100%.. Macierzyński 100% (średnia z 12stu miesięcy), na chorobowym możesz byc nawet cala ciąże jak sa wskazania.

macierzyński należy się każdej kobiecie, która ma umowę o pracę...przy pierwszym dziecku jest to 18 tygodni...jest płatny 100%... Potem możesz wrócić do pracy, albo iść na wychowawczy, który jest bezpłatny...trwa chyba do ukończenia 3 roku życia przez dziecko, ale tego pewna nie jestem... No i po urodzeniu dziecka nalezy ci się becikowe w wysokości 1000 zł...możesz też się starać o drugie becikowe, jesli masz trudną sytuację finansową:)

Gość zofiaaa
wychowawczy 400zł a nie bezpłatny

Gość kasikk27
dziekuje za odpowiedzi. Chce odrazu po zajsciu w ciaze isc na chorobowy, poniewaz mam ciezka i bardzo stresujaca prace i dojezdzam dwoma autobusami 40 km , wiec jest to bardzo uciazliwe. Prosze mi powiedziec, czy na chorobowym mozna byc 9 miesiecy,bo cos słyszałam o 182 dniach , a co dalej ?

Gość do zofffiaaa
wychowawczy zazwyczaj jest bezplatny - chyba ze zarabiasz grosze

Gość mozesz byc
cala ciaze po 182 dniach dostaniesz wezwanie na komisje lekarska ale jak twoj ginek dobrze ci napisze na odpowiedzi to i na komisje nie pojedziesz lekarz wie co pisac tylko uprzedz go jakie masz plany

Gość i dzięki takim głupim pizdom
nie mogłam znaleźć pracy mając małe dziecko - po pierwsze będzie chorowalo a po drugie zaraz się zawinę z drugą ciążą i pójdę na zwolnienie, kombinujcie dalej, a na nic będą wszystkie kampanie mające na celu pomóc młodej kobiecie znaleźć pracę, przez takie kombinatorki właśnie zwalniane są z pracy dziewczyny które ujawniają plany małzeńskie choćy - mojej koleżance nie przedłużono umowy bo wyszła za mąż! przez kogo? przez taie pizdy które zakładają że ciąża to choroba i należy im się zwolnienie 😡

Gość lo matyldo
a ja akurat sie tym nie przejmuje :P

Gość lo matyldo
a ja akurat sie tym nie przejmuje :P trzeba bylo sie uczyc a nie teraz szukac sobie wytlumaczenia ze nie mozesz znalezc pracy ja jakos moglam i to z 2 dzieci :P

Gość kasikk27
Jesli jestes cos warta to znajdziesz dobra prace i nie oskarzaj innych. Ja mam 28 lat i pół roku temu zwolniłam sie z pracy , dostałam o niebo lepsza i pracodawca wiedział , ze nie mam dzieci i ile mam lat, licza sie umniejetnosci. A po pół roku mojej pracy docenił mnie i awansowałam z50 % podwyzka i nie kazdy mysli, takimi kategoriami jak ty. Zreszta jak cos mi sie nalezy to dlaczego mam tego nie dostac ??

z nauką akurat nie miałam problemów, może za to z plecami na odpowiednim stanowisku :P

Gość lo matyldo
plecy to chyba swoje wlasne pomysl i otworz wlasny biznes jak ja :P sama sobie dalam zatrudnienie :D

należy się? jak to sie należy? zwolnienie lekarskie owszem, należy się, ale tylko wtedy jak są ku temu podstawy, ciąża jest zagrożona, albo dzieje się z nią coś złego, wtedy mamy stan patologiczny i wtedy należy sie zwolnienie, a nie zakładamy sobie jeszcze nie będąc w ciąży, że od razu pójdziemy na całe 9 miesięcy na zwolnienie! należy Ci się 100 procent wynagrodzenia na macierzyńskim, to Ci sie należy, a nie L4 przez całą ciążę i chyba naprawdę mało wiecie albo mało doświadczyłyście, jeśli twierdzicie, że kobiety nie są dyskryminowane przy poszukiwaniu pracy, a przyczyniło sie do tego właśnie to - naciaganie na zwolnienia, bo się jest w ciąży a komuś kto zarzucał mi niedouczenie - uwierz mi, że w mieście w którym pracuję, nie pomógł mi nawet stopień doktorski, więc może po prostu miałaś szczęście

Gość kasikk27
Ty masz stopien doktorski ha ha i tak brzydko sie wysławiasz. Pani juz podziekujemy, poniewaz nie potrafi pani czytac ze zrozumieniem , temat dotyczy czegos innego. A swoje zale prosze wylewac w pizame meza.

Gość lo matyldo
kasikk - bo niektorzy nie rozumieja, ze stopien naukowy to nie wszystko ze oprocz tego trzeba jeszcze ruszyc glowa

Gość Zgadzam sie w 100
Zgadzam sie w 100 % z wypowiedzia I przez takie... L4 nalezy sie w przypadkach, gdy ciaza jest zagrozona, zachodza jakies nieprawidlowosci itp. Wkurza mnie gdy niektore kobiety jeszcze nie sa w ciazy a juz planuja L4. Opanujcie sie ludzie!! Ja bedac w ciazy pracowalam do 8 miesiaca i dziekowalam Bogu, ze wszystko jest OK i nie musze tego L4 brac, jak to np. bylo w przypadku mojej kuzynki, ktora polowe ciazy przelezala w szpitalu, drzac o zdrowie swojego malucha.

kasik, pozwól że zacytuję Twoją wypowiedź: "Chce odrazu po zajsciu w ciaze isc na chorobowy, poniewaz mam ciezka i bardzo stresujaca prace i dojezdzam dwoma autobusami 40 km , wiec jest to bardzo uciazliwe. Prosze mi powiedziec, czy na chorobowym mozna byc 9 miesiecy,bo cos słyszałam o 182 dniach , a co dalej ?" może mi w takim razie wytłumaczysz, czego Twój temat dotyczy?:D jesteś chora? będziesz chora będąc w ciąży? należy Ci się to L4?

ja będąc w ciąży pracowałam prawie do samego końca, z ciążą było wszystko w porządku, tez mi sie nie chciało dojeżdżać półtora godziny w jedną stronę w korku w godzinach szczytu stojąc w autobusie, małam podstawy żeby pójść na L4? czy nie miałam?

Gość lo matyldo
dajcie se na luz dziewczyna nie zadaje pytania czy jej plany sa moralne czy nie i czy sa ogolnie akceptowalne proste pytanie i prosta odpowiedz

Gość kasikk27
Nie zadałam pytania czy wypada przez cała ciaze siedziec na L4 czy nie? Tylko pytam jak to wyglada ze strony kodeksu pracy !!!

ze strony kodeksu pracy wyglada to tak, że dostaniesz wypowiedzenie w dniu powrotu z urlopu wychowawczego :D powodzenia 🖐️

Gość kasikk27
Chyba mylisz mnie z jakas naiwna małolata. Mam inne plany po wychowawczyn i nie zamierzam juz wraca do tej pracy. Łyso ci ??

Gość Zgadzam sie w 100
Ze strony kodeksu pracy to musisz miec najpierw podstawy do przejscia na L4... I jak napisala I dzieki takim... mozesz po powrocie z macierzynskiego czy wychowawczego spodziewac sie wymowienia i w tym wypadku w 100% poparlabym twego pracodawce.

Gość ksssssssssssssss
boze ale jad bije z tej ostatniej wypowiedzi, normalnie az przykre ze tak kobieta sie wyraza. L4 akurat nie musi byc tylko wtedy gdy ciaza jest zagrozona. Jesli ktos pracuje na odpowiedzialnym stanowisku i ma bardzo stresujaca prace to ja sobie nie wyobrazam zeby narazac zycie swoje i dziecka

Gość Zgadzam sie w 100
Do kssss-poczytaj dokladnie i ze zrozumieniem kodeks pracy a dowiesz sie co ci sie nalezy jak masz stresujaca prace lub pracujesz w szkodliwych warunkach a jestes w ciazy...a dowiesz sie, ze L4 to ostateczne rozwiazanie. A owszem bije jadem,bo mnie trafia jak czytam takie topiki. Dzieki takim paniom jak autorka tysiace mlodych kobiet nie moze znalez pracy,bo pracodawca boi sie,ze taka przyjmie, przeszkoli a ona mu spokojniutko odplynie na L4 jak tylko test pokaze dwie kreski.

Gość kasikk27
ksssssssss dokładnie tak jest u mnie. Mam bardzo stresujaca prace i odpowiedzialne stanowisko.Przez 8 h ciagle cos sie dzieje, biegam , kombinuje, przychodze tak zestresowana ze mam dosyc. I na dodatek te dojazdy, nie wyobrazam sobie w zimie narazac dzidziusia , złapac jakies chorubsko.I DLATEGO TAK POSTANOWIŁAM,

Gość kasikk27
Pracy nie moze znależć ??? No prosze, pracy jest full tylko checi mało !!Jak sie nie chce pracowac to i sie powod znajdzie. Nie kazdy face zastapi kobiete.