Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justysia000

jak wyliczyc dni

Polecane posty

Gość justysia000

mam pytanko jak wyliczyc dni plodne i nie plodne? i o co chodzi z tym ogladaniem sluzu? prosze napiszcie jak najszybciej! z gory dziekuje!

BADANIE SZYJKI MACICY Kobieta powinna przeprowadzać autopalpację szyjki macicy : - raz dziennie - o tej samej porze - niekoniecznie wieczorem Badajac szyjkę macicy zwracamy uwagę na : - położenie - konsystencje - rozwarcie - obecność śluzu OBSERWACJA SZYJKI MACICY. 1. Na początku cyklu szyjka macicy jest : nisko , zamknięta , twarda 2. Gdy narastaja objawy płodności , szyjka jest : wyzej , otwarta , miekka 3. Gdy zbliża sie owulacja : wysoko , otwarta , miekka 4. Po owulacji : nisko , zamknięta , twarda Szczyt objawu szyjki to dzień w którym szyjka macicy jest uniesiona najwyzej , ma najbardziej otwarte ujście zewn. i jest miękka . Interpretacja zmian szyjki macicy . Po miesiaczce przez kilka dni szyjka jest zwykle twarda , zamknięta i usytuowana nisko . W miarę zbliżania sie jajeczkowania , szyjka zmienia połozenie , unosi się do góry lub wykonuje zwrot do kosci krzyżowej od tyłu , ku spojeniu łonowemu do przodu ( sprawia wrazenie , ze jest blizej i wyzej ) otwiera sie i miękknie . Na obserwacje śluzu składaja sie odczucia i wyglad ( ocena wzrokowa). Ocene wzrokową śluzu stwierdza się każdorazowo przy korzystaniu z toalety , dotykajac papierem toaletowym okolicy sromu , stwierdza sie obecnosć śluzu i jego właściwości . Obserwacje notuje sie wieczorem . Notuje sie najbardziej płodne cechy śluzu , zaobserwowane w ciagu dnia . Odczucia ( jakie daje śluz ) . sucho> brak śluzu wilgotno lub \"juz nie sucho\" > śluz mniej płodny mokro > śluz płodny Ślizko > śluz płodny naoliwienie > śluz płodny Wygląd śluzu . mętny > śluz mniej płodny lepki> śluz mniej płodny gęsty > śluz mniej płodny kleisty > śluz mniej płodny płynny > śluz płodny przejrzysty > śluz płodny rozciagliwy > śluz płodny ZASADY OBSERWACJI ŚLUZU - kilka razy dziennie - przed i po oddaniu moczu - dotknać papierem toaletowym ( palcem) do wejscia pochwy - zaobserwować jeśli jest śluz : jego konsystencje , ilosć , zabarwienie INTERPRETACJA ZMIAN OBJAWU ŚLUZU . 1. Zwykle przez kilka dni po miesiaczce występuje odczucie \"suchości\" , brak jakoiegokolwiek śluzu . Następnie pojawia sie odczucie \" wilgotności\" ( zmiana z \" suchości\" na \"już nie sucho\") a wraz z nim śluz gęsty , lepki , nierozciagliwy , mętny ( śluz o cechach mniejszej płodności ) . 2. U niektórych kobiet, po miesiaczce występuje niezmieniająca sie wydzielina z odczuciem wilgotności lub jedynie odczucie wilgotnosci bez śluzu. 3. Po kilku dniach w obu sytuacjach w miarę wzrostu pecherzyka jajnikowego , pojawia sie śluz rozciagliwy , przejrzysty , podobny do surowego białka kurzego ( typ śluzu wysoko płodnego) i towarzyszy mu odczucie \"mokro \" , \"ślisko\" , \"naoliwienie\". 4. Ostatni dzień w którym śluz posiada cechę śluzu wysoce płodengo , nazywa się dniem szczytu objawu śluzu . Dzień ten ustala sie retrospektywnie . Następnego dnia , gdy nie stwierdza sie obecnosci żadnego śluzu lub wystapi śluz o cechach mniejszej płodności ( nierozciagliwy , gesty , mętny) i zaniknie a pojawia sie odczucie suchości lub wilgotnosci , ustala sie , że dzień poprzedni był dniem objawu szczytu śluzu. natomiast jest dużo na ten temat inf. w necie (łącznie z fotografią i wykresami)..to tak bardziej \"obrazowo\" wtedy przemawia ...tam jest wytłumaczone (jeśli chodzi o te płodne i niepłodne)...dużo by pisać ...a już się 'trochę " rozpisałam :) :)

Gość justysia000
dzieki za ta dluga rade gabonik bardzo mi pomogl;as pa buziaczki pozdrowienia

Poczytaj link...bo to co napisała ładnie nasza koleżanka to tylko część tego co powinnaś wiedzieć:-) (brawo że kolezance sie chciało pisać:-D )

fajnie ze mogłam pomóc :)..a te \"moje\" dłuuugie wywody to rzecz jasna \'gotowce\" które sobie zapisuje jakby mnie kiedyś pamięc zawiodła...czasem trzeba wracać do takich informacji :) ;) sliwki suszone- fajny link ..dałam sobie do ulubionych...dzieki takim osobom które podpowiadają nasza wiedza jest pełniejsza...nie wszystkie linki są \"takie czytelne\" pozdr.

Gość justysia000
na tej stronie z obrazkami tez bylam dzieki za odpowiedz dziewczyny!:)

śliwki suszone- to wszystko zależy jaki temat nas interesuje na daną chwilę...ja od dłuższego czasu \"obracam\" się w kręgu kobiet starających się o dziecko ...dlatego podaje link który jest taką \"skarbnicą\' informacji :)...nie wiem czy Ty też jesteś na tym etapie :) jakby co moze się przydac na póżniej ;) http://www.babyboom.pl/forum/staramy-sie-f66/niezbednik-staraczki-6363/ pozdr.

śliwki suszone- ale miałam oko ;) :D oczywiście życzę owocnych staranek- nie dziękuj :) pozdr.