Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SamotnA30

Kto mieszka za granica i jest samotny?

Polecane posty

Czesc dziewczyny- tak sobie czytam o tych przysmakach z Polski, i nagle mi sie zatesknilo...tak ogolnie za wszystkim. Co prawda odwiedzilam nasz kochany kraj rok temu, ale jak zblizaja sie swieta Bozego Narodzenia to doslownie nie moge tutaj wysiedziec. Swiat w tropikach nie czuje zupelnie...poza tym S.L. to buddyjski kraj, wiec tym bardziej. Susel- kapitalne imie dla psa:) Samotna- zycze Ci powrotu do zdrowka, nie daj sie chorobsku! Margot- trzymam za Ciebie kciuki, na pewno bedzie dobrze:) Desperite- karaluchow te szczerze nie cierpie, do tego dochodza pajaki i skorpiony,brrr. Kiedys taki karaluszek doslownie wlecial na moja twarz..wrzask byl niesamowity! skok zaby na szyje tez juz doswiadczylam i musze przyznac ze tez bylo wielce nieprzyjemnie !Moj maz sie smieje, ze jak sie znajde w nowym miejscu to nigdy nie obejde sie bez tego typu zajsc, zawsze cos na mnie wskoczy, przypelznie, ugryzie..(kiedys nawet nadepnelam na skorpiona i przejechalam weza rowerem) Lokki- nie ma to jak dobra ksiazka. Jakie ksiazki lubisz?Ja ostatnio czytuje Pat`a Conroya. Horoskopami tez sie interesuje,szczegolnie charakterystyka znakow- cos w tym jest,w koncu astrologie kiedys studiowano na uniwersytatech, ale tzw. dzienne horoskopy traktuje z przymruzeniem oka:) czesc Zabiegana- nie martw sie, \"kto szuka ten znajduje\":) Dlaczego ten twoj facet taki zazdrosny? Nie meczy Cie to? Pozdrawiam

dopiero co zjadlam sniadanko :) musze sie powoli wziasc za sprzatanie, jutro zaczyna sie tu weekend- nie chce mi sie!! samotna- wierz mi az tyle energii nie mam co te baby tutaj. co 2 dni na caly dzien na zakupy, kiecki, bizuteria, buty- co troche do restauracji i tak w kolko :D bardzo chcialabym miec konia- strasznie lubie jezdzic. a moj sprzedal swoje zanim sie poznalismy- bo nikt nie mial czasu na nich jezdzic :( moze go namowie :P

Czesc dziewczyny!!! Jestem juz w FIN i pozeram pycha sniadanko z polskimi kabanosami :) Mojemu tez je zapakowalam do pracy , mam nadzieje ze ludzie sie na niego nie rzuca... tutaj nie ma kielbas z prawdziwego miesa tylko cos w rodzaju parowek, fuj.... (to zawiera tylko 40% produktow pochodzenia miesnego - czyli nawet nie zwyklego miecha O_o ) desperate-to jak wy macie weekend - czwartek -sobota? troche pomieszane :) bede trzymac kciuki za konika, jak bylam mala to tez uwielbialam jezdzic Kerima - ja czytuje reportaze i literature fatku, lubie tez powiesci ale ze mam tak malo czasu (tzn akurat teraz to mam duzo ale tak ogolnie) to zawsze wybieram cos z czego moge sie czegos ciekawego dowiedziec. Szczegolnie lubie te z Rosji i krajow postsowieckich. Ja horoskopy uznaje tylko gdy sa dobre dla mnie :D a moj charakter jako dla znakow sprawdza sie tylko polowicznie - jestem koziorozcem :) kiedys byl w pelni prawdziwy (poza skapstwem :D ) ale ludzie sie zmieniaja :) SamotnA30 - no ja tylko juz tesknie za rodzina i jedzeniem :D mam taki sam syndrom jak Ty :) Poszczescilo mi sie na lotnisku - mialam 7 kg nadwagi no i na odprawie zaczeli marudzic a ja niewinnym glosikiem ze to leci sucha krakowska dla emigrantow i mnie przepuscili bez placenia :D

Widze ze kobietom w Kuwejcie niezle sie powodzi:) A jak wyglada obyczajowosc tam? czy baby musze nosic nakrycia glowy, dlugie szaty itp? czy np alkohol jest sprzedawany w sklepach? I jak jest z miejscami pracy dla kobiet? Edukacja? czy maja rowne prawa z facetami(np prowadzenie samochodu)? Lokki- mniam mniam, tez chce kabanosa!:)

lokki-tu weekend jest piatek- sobota. bylo czwartek- piatek ale od wrzesnia zmienilli. strasznie dziwnie jakos sie nie moge przyzwyczaic:P kerima-nie musza sie zakrywac ale to jest kraj muzulmanski wiec 90%kobiet sa zakryte. ale to nie znaczy ze sa w ten sposob jakos uciskane. poprostu dla religii tak sie ubieraja.pod spodem i tak nosza spodnice/spodnie i jakis top. normalnie pracuja gdzie chca i ile chca- w domu nic nie musza robic bo maja sluzace. a z tych pieniedzy co zarabiaja nawet nie musza na dom wydawac, bo w islamie to jest mezczyzna ktory musi utrzymac dom. wiec co troche na zakupy gucci chanel i inne! jezdzic samochodem moga, glosowac moga- wszystkie prawa w islamie sa rowne pomiedzy kobieta a mezczyzna-nauka- wszystko za darmo czy ksiazki czy studia .alkoholu nie sprzedaja w sklepach- w hotelach tak, dla turystow. tu i tak nikt nie pije, bo alkohol jest zakazany dla muzulmanow. nie wiem co w tej telewizji plota tyle juz siedze w arabskich krajach i jeszcze nic zlego nie slyszalam i nie widzialam :)

desperate - islam jak religia chrzescijanska - co kraj to obyczaj no i sa rozne stopnie konserwatyzmu a poniewaz u nas mowi sie w wiekszosci tylko o skrajnych pogladach wiec ludzie maja nieco spaczone wyobrazenia, jednak niestety ciagle prawdziwe w odniesieniu do wielu krajow muzulmanskich. To ja jeszcze jedno pytanie, jezeli nie masz nic przeciwko - czy w Kuwejcie tez jest popularne posiadanie kilku zon? Bo w czesci krajow jest, w innych nie? Sie smieje ze nawet w Finlandii jest bo to jeden z narodow ktory zdradza najczesciej i najwiecej :D niestety zdrada jest tu na porzadku dziennym, mam nadzieje ze moj Fin jest inny , no zobaczymy za pare lat, na razie jest eksploatowany do konca i nie ma sil na jakies romanse :P

wiesz jakby na zachodzie robili programy i pokazywali jakis debili co chlaja, bija zony, dzieci. o molestowaniu kobiet w pracy(co jest na pozadku dziennym niestety mnie to spotkalo kilka razy- albo umowa o prace przeciagnieta(sex) albo wylatuje)o pedofilach, to wtedy reszta swiata tez by myslala co to za kraje?! debili sa wszedzie w kazdym kraju ale nie mozna wszystkich do jednego wora wsadzac! mojego rodzina rozciaga sie na pol kuwejtu i 1/3saudi. kobiety sa naprawde dobrze traktowane.rozwodow praktycznie nie ma - bo islam kaze siebie nawzajem szanowac i uszczesliwiac. ale jak niektorzy muzulmanie sie islamu nie ucza(tradycji jakie zostaly przekazane przez proroka) to niestety zachowuja sie zle jak np wiekszosc turkow.

desperate - nie chcialam Cie obrazic, nie denerwuj sie. Ja wiem ze generalnie islam traktuje kobiety bardzo dobrze tylko jest zle interpretowany.

wielozenstwo jest tu legalne- dla nas dziwne. ale tu to raczej traktuja normalnie. jak czytalam to w islamie jest to by chronic kobiety bo kobiet jest wiecej na ziemi niz mezczyzn a mezczyzni maja wiekszy poped seksualny niz kobiety.(a tu miesiaczki, ciaze itd) wlasciwie wszedzie jest wielozenstwo jak tak popatrzec zdrada sie szezy. niektore kobiety siedza w takich zwiazkach latami, ale sa nazwane- kochankami. a tak to moga wziasc slub i byc przynajmniej traktowane z respektem.zony maja te same prawa. mezczyzna musi dzielic czas i pieniadze po rowno. musi kazdy dom zabezpieczyc... znam tu kilka takich malzenstw

Wiem, caly polwysep arabski jest przykladem jak powinno byc, ale niestety u nas pokazuja tylko afganistany, zachodnia afryke, wschodnia Turcje itp no i stad to wyobrazenie, ale wiele czytalam o naukach islamu i zadziwia mnie wlasnie ich podejscie do zycia a szczegolnosci szacunku do kobiet, o ktorym prawie sie nie mowi np w chrzescijanstwie. A najfajniejsza jest ta wasza \"Kamasutra\" nie pamietam jak ona sie nazywa? Ta delikatnosc do kobiety i dazenie do jej zaspokojenia, nietypowe dla wiekszosci kultur.

wiesz mam ksiazke o zyciu proroka mohameda. smialam sie jak czytalam!!! sa tam wskazowki jak sie powinno zachowywac w roznych sytuacjach zyciowych- od toalety po sex, zycie codzienne, w stosunku do innych ludzi itp. wiec tam jest napisane, ze trzeba kobiete najpierw duzo przytulac, mowic czule slowka zanim sie...! rzeczy co dla nas wstydkiwe islam omawia na pozadku dziennym. na piatkowych modlitwach jest to wszystko mezczyzna przypominane :P

Mnie sie podobaly te zwroty okreslajace narzady plciowe a u nas same przeklenstwa, co moge powiedziec to mojego - Ty moj..... grzybku? chyba by sie obrazil :D Fakt ze co do seksualnosci to islam ma duzo do zaoferowania, trzeba naszych facetow wyslac na szkolenia :D

na mojego tez nie moge narzekac - tu w Fin jest kokurencja - tzn otwarty rynek oni sa bardzo \"wyzwoleni\", wiec moj sie stara zeby nie byc wygryzionym przez konkurencje :D ale w Polsce to zazwyczaj tragedia :/ no nic ide, niedlugo mi sie rosyjski zaczyna, czas co nieco powtorzyc :D Milego dnia!!!

Desperite- moje pytania nie byly oparte na wrazeniach z telewizji, raczej z moich obserwacji. Tutaj tez sa Muzulmanie, i wiadomo sa rozni, Ci bardzo konserwatywni, ktorzy widzac kobiete-nie-Muzulmanke na ulicy obrzucaja ja pogardliwym spojrzeniem lub rzuca jakies niepochlebne slowo. Zdarzaja sie tez fajni ludzie, mam grono kolegow Muzulmanow, ktorzy odnosza sie do kazdego z szacunkiem. Poza tym owi nie maja az tak wysokiego popedu seksualnego, by zaspokajac sie przez wielozennosc:) Ale to kwestia indywidualna:) Tak z ciekawosci- jaki Ty masz do tego stosunek?

Lokki- Kamasutra pochodzi z Indii,wiec wszystkie kultury z wplywami indyjskim posiadaja jej \"echo\". Dlatego tez to, co my okreslamy mianem \"Wschod\" jest bliskie zywiolom, zmyslom i rozkoszom ciala. Europejska seksualnosc jest ogolnie prosta. Sa wyjatki oczywiscie:)

widocznie ci konserwatywni az tak konserwatywni nie sa skoro obrazaja kobiety na ulicy. islam takie cos potepia-nie wolno nikogo obrazac.(mowie o sunitach) o tym wielozenstwie- jest ono praktykowane ale zazwyczaj maja tu mezczyzni po 1 zonie. ale jak jest np.jakas wdowa z 4 dzieci- to jaka ona ma szanse na znalezienie partnera? praktycznie zadnej. tu z takimi kobietami sie zenia bez problemu. nie jest 1 wazniejsza od 2. wielozenstwo jest praktykowane wszedzie nie tylko w krajach arabskich. nawet nasz krol mieszko I mial 7 zon zanim przyjal chrzescijanstwo.

Kerima - ja wiem ze kamasutra jest z Indii ale islam tez ma taka ksiege, starozytny podrecznik seksu :) tylko nie wiedzialam jak to nazwac :D

Desperite- chcialam tylko poznac Twoja wlasna opinie na temat wielozennosci, czy np Ty moglabys to zaakceptowac, bedac w zwiazku z Muzulmaninem? Lokki- tez slyszalam o tej arabskiej \"magicznej\" ksiedze seksu, zwie sie \" Pachnacy ogrod\":)

WITAM!!! Mam super humor mimo ze wstalam o 6 rano, za oknem nawet jeszcze teraz jest ciemno, dzis ide na zdjecie szwow i wieczorem przyjezdzaja tesciowie.... wszystko to nic bo jestem SZCZESLIWA!!!! I Wam wszystkim tego dzis ( i nie tylko ) zycze !!!!!!

Gość SamotnA30
No prosze! Czlowiek sobie rano zaglada na topik, a tu taki optymistyczny wpis :-D Od razu sie lepiej na duszy robi :-) Ja tez jestem happy, bo juz mnie chorobsko opuszcza i czuje sie o niebo lepiej :-D Na dodatek mialam wczoraj z moim rozmowe na temat dzidziusia i myslalam, ze sie jak zwykle wykreci, a on... ze juz trzeba bedzie cos pomyslec i dzialac :-D No zobaczymy, czy tylko na gadaniu sie skonczy, he he. Ale to i tak juz wielki krok do przodu :-D Tez Wam zycze duzo slonca, usmiechu i super humorku :-)

Lokki- super , ze masz swietny humor, mi tez sie udzielil pomimo ze za oknem plucha:) Zycze Ci tez super udanego dnia! Samotna- nie ma to jak dzidzius, przewroci wasz swiat o 180 stopni( w pozytywnym znaczeniu):) Wiem cos o tym, bo jestem szczesliwa mama 2 letniego urwiska:)

Gość susel
czesc dziewczyny:)ja sie tez dolanczam do zajebistego humorku:)dzisiaj dostalam wyplate i lece na zakupki:):)niema to jak jakies nowe ciuszki:):)tylko mam nadzieje ze cos dostane bo w szwecji niemaja za fajnych ciuchow:( samotno no to ci gratuluje mam nadzieje ze twoj podejmie jakies kroki dalsze;p ja z moim gadalam ostatnio o slubie bo jestesmy juz po zareczynach to powiedzialam prosto z mostu ze za 2latka bym chciala:)no gora 3;nio on tez powiedzial ze tak by chcial::)lepiej powiedziec prostu z mostu bo faceci czasem sa niekumacie w szczegulnie jesli chodzi o stablizacje:)powodzonka:*

Gość susel
nio ja juz po zakupkach jak zawsze wydane wiecej niz powinan;p ale humorek sie poprawil po zakupach:)wkoncu jak sie pracuje trzeba tez cos wydawac;p.co dzisiaj tam cicho?zyjecie??

kerima- gratuluje urwiska! :P nie sadze zebym mogla to zaakceptowac. wychowalam sie w innej kulturze gdzie takie cos poprostu nie wchodzi w gre, ale uwazam to za bardzo logiczne wyjscie z sytuacji gdyz kobiet jest wiecej niz mezczyzn. wy takie swietne humorki wczoraj a ja wrecz przeciwnie jakis ten dzien byl dziwny. do tego niezle sie potluklam- skonczylam myc podloge na gorze, nalalam wode do wiadra i chcialam isc umyc schody no i poslizgnelam sie.. jebudu! oczywiscie bylam boso! tak sie huknelam az mi sie gwiazdki pokazaly ;o najbardziej boli mnie lokiec jakos na niego upadlam aua! samotna- gratuluje postepu!!! poczekaj do stycznia to zaczniemy staranka razem :D jak tam szkolka? lokki- jak mozna wstac o 6 rano i byc szczesliwym??? zboczeniec z ciebie :P susel- no to niezle zaszalas. ja tez zawsze patrze zeby za duzo nie wydac ale mi sie to nigdy nie udaje :D tez mi sie po zakupach humorek poprawia

Czesc dziewczyny!!! Dzis u mnie mgliscie i deszczowo i sie troche slabowato czuje, ale zwleklam sie jakos i pojechalismy razem z moim na wystawe obrazow S. Dali. TRoche sie zawiodlam bo nie przywiezli ani jednego znanego obrazu no ale przynajmniej gdzies sie ruszylismy. Nie wiem czy wspominalam ale kilka dni temu kupilismy sobie samochod i dzis po raz pierwszy nim dluzej jezdzilam - jest automatyczny i strasznie mi lewa noga lata w poszukiwaniu pedalu ale pewnie niedlugo sie przyzwyczaje. Na razie smiesznie wygladam co chwila probujac wdepnas sprzeglo i manipulujac przy skrzyni :D SamotnA30 - super! Zycze powodzenia i milej \"pracy\" nad fasolka, bede trzymac kciuki! Kerima - gratuluje berbecia, z Ciekawosci sie pytam jak rozwiazaliscie problem imienia? Ma typowe imie ze Sri Lanki czy bardziej miedzynarodowe? My sie wlasnie z moim zastanawiamy jak to zrobic z naszymi przyszlymi dzieciakami :D susel - ja tez mam czasem ochote na zakupowy szal ale hamuje mnie ostatnio pojemnosc szafy bi juz mi sie nie miesci :D desperate - mam nadzieje ze skonczylo sie tylko na siniakach! Milego wieczora!

wlasnie wrocilam z supermarketu- nie cierpie tych wielkich zakupow- no ale raz w miesiacu trzeba! lokiec dalej boli jak diabli szczegolnie jak sie na nim opre bo zapomne-aua!!! tu wszystkie samochody maja automatyczna skrzynie biegow. jak ktos potrafi manualnie to sie na niego patrza jak by byl z ksiezyca. tez mi sie bylo trudno przestawic. ja robilam prawo jazdy w pl ale nie zdalam bo nie moglam tylem zaparkowac pomiedzy dwa samochody. jak przyjechalam tu moj mnie zawiozl do szkolki- ja myslalam ze pojezdzic z godzine dwie a tu sie okazalo ze juz na egzamin :D zdalam za pierwszym razem nigdy wczesniej nie jezdzac z automatyczna skrzynia biegow.szok!!! ale tu egzamin jest o wiele prostrzy i nie robia takich cyrkow jak w pl ze z linijka lataja :DDD

Gość SamotnA30
No, dochodze do sil i w koncu moglam sie wziasc za sprzatanie. Przez to chorobsko nazbieralo mi sie roboty w domu, ze nie wiedzialam w co rece wsadzic. Ale juz sytuacja na szczescie z grubsza opanowana. Kerima – jako, ze juz masz dzidziulka, to w razie czego bedziesz mi mogla udzielic paru rad, he he :-) Bo ja jestem zupelnie zielona w temacie. A to Twoje pierwsze dzieciatko? Czy juz masz moze dwojke? Desperate – Ty tam uwazaj na siebie! Mam nadzieje, ze juz wkrotce lokiec przestanie bolec. No a co do staran, to ja jeszcze musze dojrzec do tego. Chce tez wczesniej porobic wszystkie badania, wiec jak juz cos by mialo byc, to na pewno nie wczesniej, niz w nowym roku. Jeszcze pewnie zdazysz mnie przescignac, he he :-D Susel – no to fajnie, ze sobie poprawilas humor ciuszkami :-) Tez sie musze wybrac i sobie cos kupic. Normalnie tego nie cierpie, ale po dwutygodniowym siedzeniu w domu wyjscie na zakupy bedzie zbawieniem :-D Masz racje, ze faceci sa niekumaci. A ja jestem w szoku i nie wiem, co mojemu sie stalo :-o Poruszylam temat dziecka tak od niechcenia, a on na to, ze trzeba juz rodzine zakladac, brac slub, dziecko, a potem drugie w krotkim czasie! Boze, nie wiem, chyba sie nalykal jakis prochow, he he :-D Wczoraj tez mielismy na ten temat kilkugodzinna dyskusje i on dalej to samo. Zobaczymy wiec, jak bedzie. Lokki – wspolczuje Ci tej pogody. Tutaj zrobilo sie chlodniej, ale na niebie nie ma ani jednej chmurki :-) Ja tam bym sie nie obrazila na automatyczna skrzynie biegow, he he. Prawko zdalam za pierwszym razem, ale potem malo jezdzilam, wiec byloby latwiej. Z drugiej strony czlowiek ma troche frajdy, jak sobie cos tam w miedzyczasie poprzerzuca, he he. Szybko sie przyzwyczaisz.

To ja zakłócę tę ciszę swoim ponownym wejściem. Pewnie jeszcze śpicie mimo zmiany czasu :) ? ale trzeba i odpocząć... Dobra jak tu się pojawiłam a raczej tylko się wpisałam to nawet nie nadmieniłam skąd jestem - otóż klikam do Was z Belgii i niniejszym pozdrawiam i życzę cudownego dnia