Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcialabym o chciala

czy sa moze jakies kursy, gdzie ucza pieknego wyslawiania sie itp itd

Polecane posty

tak zeby mowic plynnie i wyraznie jak prezenterzy telewizyjni.

Gość Trzecia świnka
eeeee ze jak? może logopeda? a jeśli chodzi ci o to ze nie mozesz znaleźć słowa to polecam czytanie ksiązek

nie wiem jak cwiczyc, na co klasc nacisk.specjalista to jednak specjalista;)

Gość Trzecia świnka
ale powiedz czy nie umiesz się wygadac czy np mówisz nie wyraźnie?

yhm nie tu bardziej chodzi o sposob mowienia, by mowic wyraznie.wiem, ze wystarczy sie postarac ale wydaje mi sie, ze piekna dykcje ma wplyw wiele innych czynnikow, o ktorych my nie zdajemy sobie sprawy;)

czhcialabym - czy ty masz wade wymowy? chcesz sie tego \"wyslawiania\" uczyc w jakims konkretnym celu? i czy chodzi ci tylko o sam sposob mowienia czy o \"zawartosc\" wypowiedzi?

Gość rzepikouioug
Z KTÓRYCH -WRRRRRR

zreszta o tym, ze brakuje mi slow mowie szybko i jedno zdaie skladam z 5 roznych form to juz nie wspominam:O:)

Gość Trzecia świnka
to moze kilka sesji u logopedy?

tak, z ktorych chce sie uczyc dla samej siebie, wady wymowy jako takiej nie mam.mowie po prostu szybko i chyba z nerwow czesto zle wymawiam slowka. ale to inna bajka bo nad tym moge sama popracowac, chcoaiz jest mi ciezk sie tego wyzbyc

chcialabym mowic plynnie, czysto, wyraznie, zrozumiale itp itd jak prezenter

Gość Trzecia świnka
a oglądałas kiedyś superstacje?

nie e

chcialabym - dykcja...przede wszystkim szeroko otwierac usta podczas mowienia (oczywiscie nie przesadzajac, ale przy cwiczeniach nalezy sie \"rozdziabiac\"), uzywac gornej wargi do ksztaltowania glosek (wazne! wiele osob tego nie robi). cwiczyc jezyk (oblizywanie sie pod nosem, wodzenie po wargach ulozonych w litere O itp.), cwiczenie oddechu i dmuchania (nigdy nie dmuchac z nadętymi policzkami!), głeboki oddech i mowienie raz szeptem, raz glosno \"fu fu fu fu fu fu fu fu fu...\" ćwiczenie sylab (dowolnych, latwych i trudnych) warto sobie zakupic w ksiegarni ksiazke z wierszykami \"lamaczami jezykowymi\", z cwiczeniami logopedycznymi do ksztaltowania dykcji i aparatu mowy (nie pamietam tytulu/autora, a nie napisze, bo jestem poza domem) a tymczasem: http://pl.wikiquote.org/wiki/%C5%81ama%C5%84ce_j%C4%99zykowe powodzenia :)

a poza tym - ciekawe (a zarazem bardzo dobre) ćwiczenie: nalej wody do szklanki pochyl się w dół (stoisz na nogach, a tułów zwisa do przodu jak przy skłonie) zaczerpnij spory łyk otwórz SZEROKO usta i nie pozwól wodzie wylać się z jamy ustnej (przytwierdzając język krawędziami do podniebienia) radzę robić w kuchni lub łazience, bo może być mały mokry \"wypadek\" :)

dzieki:):) zaczne nad soba pracowac, wlasnie o takie cos mi chodzilo.kiedys ogladalam program w korym kobietka uczyla faceta ladnego wyslawiania sie, wymawiania glosek. ona akurat byla specjalistka od mwy scenicznej wiec to chyba troche inna dziedzina ale rowniez miala na celu wyrazne wymawianie slow itp itd.:)

chcialabym - powodzenia zycze, i wytrwalosci a co do wypowiadania slow jak karabin, moze byc kilka przyczyn, albo cecha logopedyczna, albo wynik temperamentu (ktory zalezy od rodzaju ukladu nerwowego) albo \"za szybkie myslenie\", czyli nie nadazanie z wypowiadaniem tego, co chcemy powiedziec

u mnie chyba to ostatanie. po prostu chce jak najszybciej przekazac komunikat, bo wydajemi sie, ze im dluzej bede mowila,tym bardziej zanudze sluchacza. a gdy mowie szybko, to i zle sie wyslawiam, slowa sa nieczyste, zacinam sie. wiec ogolnie brzmi to strasznie.dodatkowo przy osobie, ktorej nie znam lub znam slabo sie stresuje i w ogole wychodzi niezle polamane zdanie. to wszystko z nerwow.;O

czytaj - stres, tak? :) próbuj (bo nie od razu się uda) podczas stresujacej sytuacji np. wziac glebszy oddech, podczas ktorego \"obmyslisz\" sobie odpowiedz albo powiedz, ze musisz sie chwile zastanowic :) oczywiescie wsrod znajomych to nie mam sensu, ale np. podczas oficjalnych rozmow owszem :)

ale przy znajomych tez mowie jak polamana:P:O