Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Małopolatka

Chcę być dawcą szpiku kostnego,proszę

Polecane posty

Gość Małopolatka

o pomoc i udzielenie mi informacji na ten temat.

Gość koko sowa
fundacja Urszuli Jaworskiej

Gość Małopolatka
proszę osoby wpisujcie się Ci,którzy są w banku dawców

jest bardzo dużo ludzi,którzy chcą być dawcami. niestety w naszym kraju nie ma pieniędzy na przechowywanie szpiku

szpiku sie nie przechowywuje glupeczki... najpierw robia ci szereg badan i twoje wyniki umieszczaja w bazie danych-jak nastapi zgodnosc z toba u osoby chorej dopiero wtedy pobieraja ci szpik i dostarczaja jej lepiej najpierw dowiedzcie sie czegokolwiek na ten temat a dopiero potem wypisujcie glupoty wiele osob chce byc dawcami ale wiele rezygnuje po tym jak dowiaduje sie w jaki sposob szpik jest pobierany, jak organizm zachowuje sie po itd...bo niestety jest to proces bolesny i nieprzyjemny. autorce topica proponuje wpisac w google \"bank szpiku kostnego\" i przejzec kilka stron a nie zasiegac opini osob ktore nie maja na ten temat zielonego pojecia!

Gość Małopolatka
proszę o wpisy osób ,które są już w banku dawców........... czytałam na stronach Google i zabieg nie jest bolesny.

Jeśli już pobrana została od Ciebie krew, zostanie ona zbadana i na podstawie tych badań zostaną określone tzw. antygeny zgodności tkankowej HLA To taki swoisty kod genetyczny. Te dane zostaną umieszczone w rejestrze dawców i oznaczone specjalnym symbolem FUJXXX (każdy dawca posiada swój numer). Będą one udostępniane ośrodkom transplantacyjnym na całym świecie, które poszukują dawców dla swoich chorych. Jeśli jakiś chory będzie posiadał takie same antygeny zgodności tkankowej jak ty, będzie to oznaczało, że możesz być dla niego dawcą szpiku. Statystycznie rzecz biorąc, szansa znalezienia dawcy jest nikła: wynosi 1:25 tys. ale możliwa. Szpiku nie można oddać do banku tak jak się oddaje krew. Może on zostać od Ciebie pobrany tylko i wyłącznie dla konkretnego pacjenta, który ma takie same antygeny zgodności tkankowej jak Ty. SAMA OPERACJA Po zaśnięciu anestezjolog wkłada Ci do tchawicy rurkę intubacyjną , przez którą podawany będzie Ci tlen i gazy znieczulające przez cały czas zabiegu. Zostajesz podłączony do urządzeń, które kontrolują pracę Twojego serca, stopień natlenienia krwi, ciśnienie tętnicze. Pobranie szpiku z kości biodrowej Gdy anestezjolog stwierdza, że twoje parametry życiowe są stabilne, zostajesz położony na brzuchu i rozpoczyna się zabieg pobrania szpiku kostnego.Jest on pobierany z tylnej, górnej krawędzi kości biodrowej ( trochę ponad pośladkami), metodą wielokrotnych nakłuć i aspiracji ( czyli odsysania ) szpiku. Szpik pobiera dwóch lekarzy i dwóch też wlewa go do specjalnego worka. Za każdym razem lekarze tzw. \"przestrzykujący\" podają liczbę pobranego szpiku a pielęgniarka zapisuje pobraną ilość. Nie można przeoczyć nawet jednego mililitra szpiku. Sam zabieg pobierania trwa około 60-90 minut i pobiera się od dawcy od 1000 do 1500 mililitrów szpiku. Zależy to min. od wagi dawcy i wagi biorcy. Nie można jednak pobrać więcej, niż 20-25 mililitrów szpiku na kilogram wagi dawcy. Po pobraniu szpiku, lekarz pokrywa miejsca nakłuć niewielkimi opatrunkami a następnie dawca ponownie odwracany jest na plecy. Jedyne ślady, jakie pozostają na twoim ciele to ślady po ukłuciach igły, które całkowicie znikną w ciągu kilku dni. Anestezjolog powoli przystępuje do wybudzania cię z narkozy.

Gość Małopolatka
dziękuję pięknie przedmówczyni za dokładny opis.czy jesteś lekarzem? Nie boje się i bardzo chciałabym pomagać innym.A ciekawe,jak to jest w przypadku pobrania nerki? Pozdrawiam serdecznie.

Gość Alexxxa
Ja już jakiś czas temu zgłosiłam się do Fundacji Urszuli Jaworskiej, ale jest kilka tysięcy chętnych do badań a nie ma pieniędzy. Wejdź na jej stronę, tam wszystkiego sie dowiesz i znajdziesz formularz zgłoszeniowy. Pobranie nerki to zupełnie inna bajka. Szpik ci się odtworzy, jak krew, natomiast nerka nie. No i wycięcie nerki to poważna operacja. Jeżeli koniecznie chcesz komuś pomóc, to oddaj krew. W czasie wakacji zawsze jest jej za mało. :(

Gość Małopolatka
krew od 30 lat oddaje mój mąż.Już wysłałam zgłoszenie do fundacji,dostałam odpowiedz,wysłałam ankietę,teraz czekam............ pozdrawiam.

Gość Małopolatka
izabo..odezwij sie ...................

Gość zona 29
Moj maz jest dawca szpiku.Mial robine badania,wyniki zostaly wyslane do warszawy i tam tez zostal wpisany na liste dawcy...i tyle zero bolu,chyba,ze kogos boli pobieranie krwi...potrzebuja dawcow szpiku krwi itd.Jak maz oddaje krew to wychodzi o 8 a wraca po 10 hmmm-zeby to bylo tyle ludzi w kolejce...i tak to go nie zniecheca.

Gość agagol10
Czy jesteśli jestem nosicielem wirusa cytomegalii, to mogę byc dawcą szpiku kostnego?

Gość JAHWE
izabo... Ty bardziej zniechęcasz niż mobolizujesz do pomocy. A może miałas pobierany szpik i został Ci jakis uraz po tym zabiegu??

Gość gregtur
Czee nie wiem gdzie mam sie zglosic, chcialbym zostac dawca. Jestem z Lubelskiego.

Gość stclaus
Witam, Gregtur: Z zostaniem dawcą to nie takie hop siup, że się gdzieś zgłaszasz. Ogólnie wysyłasz zgłoszenie np do Fundacji Urszuli Jaworskiej (było to już tu http://www.fundacjauj.pl) ale dopiero będziesz w systemie jako potencjalny dawca po wykonaniu Ci badania oznaczenia antygenów - a na to niestety ciągle pieniędzy brak. izabo: zapomniałaś że można pobrać szpik poprzez separacje komórek krwiotwórczych - i wtedy nie jest to proces bolesny i tak nei przyjemny. Warto zaznaczyć iż nie ma różnicy w skuteczności ewentualnego przeszczepu w zależności od metody pobrania. Więcej można znaleźć na strona Fundacji Urszuli Jaworskiej Warto też zaglądnąć na http://www.sgsp.edu.pl/studenci/hdk/szpik.php (troszkę informacji) i inna rejestracji oprócz Fundacji: http://www.poltransplant.org.pl/crndsikp.html Pozdrawiam stclaus

Gość a no właśnie
u nas jest ten ból że nie ma pieniędzy na badania.. pod tym względem dużo brakuje nam do zachodu.. np jeździ taki autokar co weekend do innego miasta i rejestruje potencjalnych dawców szpiku.. wielki szkoda że nie ma czegoś takiego u nas. i ludzie są niedoinformowani.. tak jak izabo gadała brednie i odstraszała ludzi bólem, jakimiś operacjami.. tak jasne, można oddawać szpik w ten sposób, ale jest to wypierane przez separację. wtedy oddanie szpiku przypomina oddanie krwi. przed tym zabiegiem trzeba brać specjalny specyfik na zwiększenie produkcji komórek krwiotwórczych, żeby było ich więcej we krwi. a samo oddanie szpiku polega wtedy na tym, że wbijają ci igłę w żyłę [zupełnie jak przy oddawaniu krwi] i twoja krew płynie do maszyny, która odbiera komórki krwiotwórcze i wpompowije twoją krew spowrotem. trwa to kilka godzin. i to wszystko. choć są wyjątki, gdzie w ten sposób nie można oddać szpiku.

KTO MOŻE BYĆ DAWCĄ SZPIKU Dawcą szpiku może zostać każdy zdrowy człowiek w wieku od 18 do 50 lat. Nie może on być nosicielem wirusa HIV, WZW B i C, jak również nie może mieć przebytej żółtaczki pokarmowej, gruźlicy, choroby hematologicznej i onkologicznej. Osoby które mają tatuaż - musi upłynąć co najmniej 12 miesięcy od wykonania tatuażu, przy badaniu będą pytać kiedy został wykonany. Łuszczyca jak również przebyty zawał serca także dyskwalifikują dawcę. Potencjalny dawca szpiku, po podjęciu decyzji, zostaje zaproszony na badania. Badanie to jest bardzo proste: polega na pobraniu próbki krwi. Następnie dane genetyczne dawcy, tzw. antygeny zgodności tkankowej (HLA) zostają umieszczone w Banku Dawców Szpiku Kostnego. Jeśli okaże się, iż osoba chora poszukująca dawcy szpiku ma antygeny zgodności tkankowej takie same jak dawca, zostanie on poproszony o oddanie szpiku. W jaki sposób pobiera się szpik kostny?: Szpik kostny pobierany jest w dwojaki sposób: Pierwszy - (dzisiaj rzadko stosowany) - w znieczuleniu ogólnym polegający na kilku nakłuciach okolicy tylnej górnej krawędzi kości biodrowej. Zwykle po zabiegu pozostaje kilka śladów na skórze.Organizm dawcy całkowicie regeneruje się w okresie kilku tygodni po zabiegu. Już następnego dnia po pobraniu szpiku, dawca może wrócić do codziennych czynności. Drugą metodą: częściej stosowaną jest pobranie komórek krwiotwórczych z krwi obwodowej. I w tym przypadku dawca musi zostać odpowiednio \"przygotowany do zabiegu. Komórki krwiotwórcze są pobierane z krwi obwodowej w trakcie procedury nazywanej aferezą. Zabieg ten jest wykonywany w specjalistycznym ośrodku przy użyciu separatora komórkowego i nie wymaga znieczulenia ogólnego. Krew pobierana jest w sposób ciągły z jednej żyły i mieszana jest poza ustrojem z płynem przeciwkrzepliwym. Następnie w separatorze komórkowym oddzielane są komórki krwiotwórcze, a krew pozbawiona tych komórek wraca do dawcy przez igłę umieszczoną w drugiej żyle. Zwykle do aferezy zakładane są dwie igły (wenflony) do żył w lewym i prawym dole łokciowym. Z technicznego punktu widzenia jest to dokładnie taki sam zabieg jak standardowe pobieranie płytek krwi, wykonywane rutynowo w stacjach krwiodawstwa. Różnica polega właściwie na tym, jaki rodzaj komórek ulega oddzieleniu. Zwykle jest konieczne wykonanie dwóch aferez w ciągu dwóch kolejnych dni. Sam zabieg nie wymaga znieczulenia ogólnego. Więcej na ten temat znajdziecie własnie na stronach internetowych Fundacji ( Banków Dawców Szpiku). SZPIKU KOSTNEGO NIE POBIERA SIĘ REGULARNIE JAK KREW

Gość mampytaneczko
Oświadczam, że nie chorowałem(am) na żadną z wymienionych chorób: -aktywna lub przebyta poważna choroba układu krążenia -skłonność do patologicznych krwawień(zaburzenia krzepnięcia) -nawracające omdlenia lub napady drgawkowe -poważne aktywne, przewlekłe lub nawracające choroby układu pokarmowego -poważne aktywne, przewlekłe lub powracające choroby układu oddechowego -poważne aktywne, przewlekłe lub powracające choroby układu moczowo-płciowego i nerek -poważne aktywne, przewlekłe lub powracające choroby układu immunologicznego -poważne aktywne, przewlekłe lub powracające choroby metaboliczne i układu endokrynnego -poważne aktywne, przewlekłe lub powracające choroby krwi i układu krwiotwórczego -poważne aktywne, przewlekłe lub powracające choroby skóry (łuszczyca) -poważne aktywne, przewlekłe lub powracające choroby układowe np. kolagenozy -cukrzyca -choroby nowotworowe -choroby zakaźne- żółtaczka typu B i C i HIV -zagrożenie gąbczastym zwyrodnieniem mózgu (TSE) -kiła -nie przepisane przez lekarza leki stosowane mięśniowo lub dożylnie -zachowania seksualne podwyższające ryzyko zakażenia poważnymi chorobami przenoszonymi przez przetoczenie krwi -zaburzenia psychiczne zaburzenia zachowania spowodowane używaniem substancji psychoaktywnych -ksenoprzeszczep

Gość mampytaneczko
Ten tekst pochodzi z deklaracji :) Mam pytanie odnosnie punktow: -poważne aktywne, przewlekłe lub powracające choroby układu immunologicznego -poważne aktywne, przewlekłe lub powracające choroby metaboliczne i układu endokrynnego Czy niska niedoczynność tarczycy dyskwalifikuje mnie jako dawce ?

Gość gonia16_20
ja tez chce oddac szpik, oswiadczenie woli moge wyslac poczta prawda? a co z badaniami krwi? skoro studiuje w kielcach to czy moge tam je przejsc? czy musze jechac do krakowa lub warszawy? prosze o pomoc...

Gość MAGIBU
WCZORAJ MIAŁAM POBIERANY SZPIK KOSTNY. NIESTETY NIE Z CHĘCI POMOCY TYLKO WŁASNEJ CHOROBY- STRASZNIE SIĘ BAŁAM !!! OKAZAŁO SIĘ ŻE ZUPEŁNIE NIE POTRZEBNIE :) POPROSILI ZEBYM POOŻYŁA SIĘ TAK JAK NA PLAŻY - NA BRZUCHU :) I NIC ALE TO NIC NIE POCZUŁAM, JA KTÓRA MDLEJE PRZY KAZDYM POBRANIU KRWI :) TEGO NAWET NIE MOŻNA PORÓWNAĆ Z ZASTRZYKIEM. JEDYNIE PO JEST TAKI ŚLAD JAK PO ZASTRZYKU I DZISIAJ MAM TAKIE LEKKIE UCZUCIE JAKBYM WRÓCILA Z JAZDY NA SANKACH ALBO DESCE ALE TO JEST NIC PRZY INNYCH ZABIEGACH KTORE MIAŁAM. JEŚLI BĘDĘ ZDROWA TO NAPEWO ODDAM JESZCZE SZPIK- LEPSZE NIŻPOBIERANIE KRWI :)

Gość lenkaaa10
Witam. Mam pytanie. Chciałabym zostać dawcą szpiku kostnego i wysłać swoje zgłoszenie do fundacji Urszuli Jaworskiej. Czy te wstępne badania krwi będę musiała jechać zrobić do warszawy czy bedę moga zrobić je we wrocławiu a później przesłac wyniki do fundacji urszuli Jaworskiej? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Gość to_jak_to_w_koncu_jest
to w koncu jak to jest, mozna miec zaburzenia psychiczne (konkretnie nerwica natrectw oraz wyleczona depresja) czy nie, zeby zostac dawca szpiku? Pomijam deklaracje z fundacji Urszuli Jaworskiej

zastanawiam się gdzie się zgłosić - DKMS, Urszula Jaworska czy Poltransplant:( czy to ma znaczenie??

Gość jovizna19
Hej, a ja też mam kilka pytań. cała ta sprawa z Dodą i Nergalem sprawiła, że zastanawiam się nad zostaniem dawcą. z tego co wiem, to w Polsce jest bardzo mało zarejestrowanych dawców. najważniejsze dla mnie są sprawy związane z ewentualną ciążą. mam 23 lata no i kiedyś chciałabym urodzić dziecko. i tak się zastanawiam... czy jeśli oddałabym komuś szpik zanim urodzę dziecko to czy może to później wpłynąć na ciążę? rozwój dziecka? bardzo dziękuję za wskazówki. :-D