Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leśniczka

być leśnikiem?

Polecane posty

Gość pisze co chce
boisz sie ich?

Gość leśniczka
Tak naprawdę, nie jest ważne , jak miłość, byle by była....

Gość leśniczka
jestescie nienormalni. i za to Was kocham

Gość leśniczka
Hej, ale jutro Cie poszukam :D

Gość leśniczka
jesteś moim bohaterem, jeststeś moimi skrzydłami....

Gość leśniczka
Wind Beneath My Wings bardzo dokładnie tego posłuchaj i wczuj sie w słowa....

Gość byłem leśnikiem
Po co Ci to? Skąd to romantyczne wyobrażenie o tym zawodzie? Znasz jakiegoś pracownika LP ? Może jutro tu wrócę.

Gość leśniczka
Do---->Byłem leśnikiem Zajrzyj proszę i opisz minusy tego zawodu, bo widzę, że Ci nie podszedł. Dlaczego? Przeciez obcowanie z przyrodą jest czymś cudownym.

Gość leśniczka
Lesne mrrruczenie ;), na jakiej taśmie? Tniesz drzewka?

Gość leśniczka
hejka, jest tu ktoś z zapaleńców?

Gość leśniczka
mruczenie, czy kołysanie i szmer?

Gość leśniczka
:D No i co mam myśleć?:D

Gość leśniczka
albo kurwa jesteś leśnikiem, albo świstakiem :classic_cool:

Gość leśniczka
nie wiem, czemu, ale zależy mi na prawdzie, PRAWDZIE!!!!!!

Gość byłem leśnikiem
Będzie to off w Waszym flirtującym temacie, ale napiszę parę słów.Leśnik w administracji Lasów Państwowych to przede wszystkim biurokrata, ekonomista, technokrata i na końcu przyrodnik. Wszystkie działania leśników, bez względu na stopień zawodowy, obwarowane są instrukcjami, wytycznymi i planami-od kwartalnych, po wieloletnie. Podstawowe zadanie leśnika to być w zgodzie z tym całym "pisanym prawem". Często jest to trudne, bo przyroda niechetnie poddaje się planom i instrukcjom. Inspektorzy, jest ich mnóstwo, ktorzy kontrolują poczynania leśników mają trudności ze zrozumieniem, że las to nie apteka. Piszę leśników, ale mam na myśli leśniczych, bo to leśniczowie prowadzą tę rzeczywistą gospodarkę leśną, wykonują czarną robotę, pozostali to nadzorcy, ktorzy zresztą mają też swoich nadzorców. Relacje międzyludzkie, pomiędzy podwładnymi i zwierzchnikami, to poważny problem w byciu leśnikiem, innych zawodów to też dotyczy, ale chyba w mniejszym stopniu.Poza tym łatwiej jest zmienić miejsce pracy np. nauczycielowi niż leśnikowi. Kolejna sprawa to mit "świeżego powietrza". Ludzie uważają, że jest świeże, kiedy świeci słońce i jest przynajmniej 15st. ciepła. Kiedy jest 15st. mrozu jest jeszcze świeższe, do tego śnieg do kolan i śnieg osypujący się z drzew na głowę. Nie chcę Ciebie zniechęcać do wyboru zawodu leśnika, musisz to zrobić świadomie, bez naiwnych mrzonek, jak to romantycznie jest chodzić po lesie i w dodatku za to płacą. Mam wielu kolegów, którzy są bardzo zadowoleni z pracy w lesie, inni mniej, ale nadal w tym siedzą, niektórzy wybrali odmienne zajęcie. Dzisiaj, żeby zostać leśnikiem, trzeba skończyć studia leśne i na początek zadowolić się stanowiskiem podleśniczego, konkurencja jest duża, w końcu tych wakatów nie ma aż tak wiele. Awans na leśniczego to dla większości ukoronowanie kariery. Starsi leśniczowie ze średnim wykształceniem zaocznie kończą studia, żeby ich młoda gwardia nie wygryzła. Jak widzisz, proza życia, jak we wszystkich innych zawodach. Jeśli ktoś naprawdę lubi las i chce zostać leśnikiem, to te niedogodności go nie odstraszą. Przyjemnie jest popatrzyć na kilkunasto- czy kilkudziesięcioletni las, który prowadzi się od uprawy. Efekty pracy leśnika są wyraźne i dlugotrwałe, jak w niewielu innych zawodach.Trafnego wyboru życzę.

Gość leśniczka
Bardzo, bardzo dziękuje Ci za wyczerpującą odpowiedź. 🌼 mam rok czasu do namysłu, wiec mam jeszcze czas, muszę to wszystko dobrze rozważyć :)Jeszcze raz wielki dzięk!