Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do facetow znajacych sie

sprzedaje auto - umowa, jak to zrobic

Polecane posty

witam sprzedaje auto, ktore rok temu sciagalam z Niemiec. mam problem, bo jestem wspolwlascicielem auta i nie wiem, jak to zrobic na umowie. czy wymienic wspolwlasciciela obok osoby sprzedajacego i wtedy podpisujemy sie obydwoje w miejscu "sprzedajacy"? czy przekazujac dokumenty wystarczy oddanie karty pojazdu oraz dowodu rej. bez tych wszystkich papierow niemieckich? i kwestia ubezpieczenia, czy ubezpieczenie "przechodzi" na goscia, czy musze w ubezpieczalni zglosic, ze sprzedaje auto i czy jest na to jakas procedura. no i kolejne: chce kupic auto od goscia, ktory zamieszkuje ten sam powiat. czy w zwiazku z tym moge przelozyc swoje numery w wydziale komunikacji ze starego auta na nowy? to znaczy: mam rejestracje GD XXXXX i gosc tez ma GD XXXXX - czy moge zachowac swoje? dzieki za pomoc ;)

wspolwlasciciela sie wpisuje i ego podpis widnieje na umowie. Na gotowych nie ma na to miejsca, wiec ja zawsze wpisuje z drugiej strony i pod info podpisuja sie wszyscy, albo, gdy jest miejsce, na \"pierwszej\" stronie, ale musi byc podpis kazdego, zeby nie bylo watpliowsci, ze nikogo nie \"uszczuplasz\" z majatku bez jego wiedzy. Trzeba zglosic do ubezpieczyciela, ze sprzedalo sie samochod. Numery nie moga byc przelozone. Zotac moga numery faceta, ale ty swoje \"sprzedajesz\", wiec nie mozesz ich zamienic.

dzieki za odpowiedz :) mam czas, to robie sama umowe i zrobilam cos takiego, ze wpisuje dane sprzedajacego, wspolwlasciciela pojazdu i potem kupujacego. zeby nie bylo potem problemow. a wiesz moze jeszcze ile zaplace za ponowna rejestracje jak kupie auto na naszych blachach? slyszalam, ze to w granicach 300 zl ale nie wiem... gosc, ktoremu sprzedaje auto musi jeszcze chyba zaplacic podatek od wzbogacenia, to jakies 2 %? kurcze, laik ze mnie :o

dzieki! :)