Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 159

choroby metaboliczne--potrzebna pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość 159

czy ktoś wie jak wygląda pełna diagnostyka? Gdzie jest najlepszy ośrodek????? Jakie są objawy choroby? Bardzo ważne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość 159
Nikt sie nie orientuje???? Może ktoś z rodziny znajomych?????? Bardzo ważne

To zalezy jakie choroby metaboliczne??? bo jest ich wiele - jedną z nich jest np. cukrzyca, ale też wiele innych rzadszych, wrodzonych lub nabytych. Chodzi o dziecko czy o doroslego? Musisz napisac jakies bardziej dokladne szczegoly

Gość 159
wiem że jest wiele dlatego pytam o diagnostykę. chodzi o dziecko!!! ma przewlekłą kwasicę metaboliczną, zahamował sie rozwój psychoruchowy, zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce.( choroba spichrzeniowa wykluczona), spadek masy ciała, niski potas i hemoglobina. Czy są jeszcze jakieś badania oprócz profilu kw organicznych?????? czy profil kw. org. już wszystkie wyklucza? ( w co wątpię). wiem że w centrum zdrowia dziecka robią jeszcze inne badania ale nikt nie chce dać mi skierowania. Lekarze najpierw mnie nastraszyli a teraz powiedzieli że wszystko jest w porządku :(

Gość agusia-33-35
mojej córce robili badania na choroby metaboliczne w centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Były to badania z krwi zmoczu oraz z płynu rdzeniowo mózgowego. Córka miała drgawki a te badania wyszły pozytywnie ,dostałam jednak skierowanie do poradni metabolicznej w Centrum na kontrolę w lutym. Dodam że do Centrum dostałam skierowanie prosto ze szpitala kiedy mała miał 2 tygodnie

Gość 159
dzięki za odp. Ja mam problem bo nikt nie chce mi dać skierowania jedna lekarka zasugerowała mi ze choroba jest bardzo prawdopodobna. A czy ktoś sie orientuje jakiesą ceny tych badań???? MOże lepiej prywatnie????

Gość gość
Czy może mi ktoś coś więcej powiedzieć na temat testu NOVA? Wykonywał ktoś to badanie? Podobno jest to najszersze badanie dla dzieci do 5 roku życia i najbardziej dokładne. Test wykrywa 87 chorób wrodzonych w tym około 57 chorób metaboliczny. Dodatkowo badana jest też wrażliwość dziecka na 32 substancje stosowane w lekach. Proszę o opinię kogoś, kto wykonywał to badanie.

Gość gość
Ja jestem w tracie tego badania. Czekamy właśnie na wynik. Trochę długo trzeba na ten wynik czekać - koło miesiąca. Z tym, że piszesz, że ten test bada 57 chorób metabolicznych a ja dostałam listę chorób i u mnie jest napisane że 68.