Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Gabrysia S.

Które garnki lepsze - emaliowane czy ze stali nierdzewnej?

Polecane posty

Gość Gabrysia S.

Jestem juz kuchareczką od wielu , wielu lat. Przez ten czas zużyłam wiele garnków. Miałam emaliowane i te ze stali nierdzewnej. Powiem szczerze, że jedne i drugie nie były najlepszej jakości, więc szybko się zniszczyły. Emaliowane, były bardzo jasne, a gotowałam wtedy na gazie butlowym, który smolił jak lokomotywa. Garnki zniszczyły sie od ciągłego dogłębnego szorowania. Potem garnki ze stali... Miały plastikowe rączki, więc podczas gotowania był niesamowity zpach palonego plastiku. Następne garnki z nierdzewki - o zgrozo - odpadają dna!!! Oczywiście patelnia w tym komplecie to totalna porażka, wszystko sie przypala, nierdzewka robi sie żółta. Stoję teraz przed decyzją, jakie garnki kupić tym razem, aby służyły długo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareeczka
ja nie lubie emaliowanych, bo emalia odpada po jakims czasie, zwlaszcza jak sie sporo gotuje ze stali nierdzewnej tez jeden komplet mi padl ( odkrecaja sie uchwytya poza tym zaczely pprzypalac), ale to byl komplet z tych podstawowyc teraz skusilam sie na porzadnie ze stali nierdzewnej bergendorfa czy jakos tak, z gwarancja na 30 lat, i faktycznie te garnki sa b solidne, dosc ciezkie, maja grube dno i jeszcze nic mi sie w nich nie przypalilo niesty sa drogie od 200 zl jeden garnek,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Katarzyna zwana Dorotą
Ja właśnie kupiłam garnki z nierdzewki. Mam nadzieję, że długo będą mnie cieszyć, bo kosztowały 600 zł. Ale ja dużo nie gotuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczko bergendorf
tylko, że berghoff są tańsze, to jest właściwie taka sama jakość jak maibach. Tanie nierdzewki, niekoniecznie sprawdzają się jeśli ktoś częśto gotuje. Ja mam maibacha właśnie, używam od 2 lat i jak narazie są ok. Moja mama ma dłużej i poodpadały dna p jakichś 5 lat bardzo intensywnego używania. A emaliowane też są wkurzające, właśnie przez to, że są cienkie, zabarwiają się i odpada emalia. No ale na super drogie garnki szkoda mi kasy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareeeczka
berghoff to mam noze, garnki sa bergendorf, sprawdzilam, kupilam w niemczech z gwaracjan 30 lat, dlugo utrzymuja cieplo i wlasciwie nie da sie ich przypalic, no chyba ze calkiem zapomnisz o pustym garnku na kuchence mam od kilku miesiecy ale mysle, ze nic im nie poodpada, jakby cos to bede nekac producenta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam jakieś golden king solingen.Kosztowały stówkę 10 lat temu.Niemieckie,nierdzewne.Jak nowe.Uchwyty się nie przypalają,nic nie odpada,przypalenie odchodzi ładnie,długo trzyma ciepło. Jak to smoli z butli?Ja mam butlę i nic mi nie smali a sieciowy to syf był okropny. Emaliowane miałam z olkusza,małe już wykończyłam,duży jeszcze mi służy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mitula
Mam nierdzewne garnki 8 lat, codziennie się gotują obiady. Komplet: 5 garnków z przezroczystymi pokrywkami, uszy metalowe, nienagrzewające się. Były niedrogie. Pod spodem napisy: Edelstahl SSW Stolze Stahl Waren 18/10 rostfrei. To 18/10 jest chyba najważniejsze, bo taka powinna być stal na garnki. Drugie: nie kupować garnków z plastikami: smród gwarantowany. Teraz już nie chciałabym nigdy mieć emaliowanych. Czym się różnią teraz od nowych? chyba tylko tym, że pozłacane ucha stały się jaśniejsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sepera
wszystko ładnie i pięknie ogarnkach nierdzewnych ,spróbujcie pozostawić w garnku emaliwanym np;obiad i nierdzewnym ?co się zaśmierdzi .polecam uwadze kucharzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjkl
Fuj,nienawidze żarcia gotowanego w tych nierdzewnych garach,całkowicie zmieniaja smak potraw.Nie ma to jak dobre gary emaliowane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla mnie dużo
dobre garki emaliowane są lepsze od nierdzewek, nic nie odpada, łatwiej je umyć, a nierdzewki wyglądają brzydko zwłaszcza jak woda ma dużo kamienia są takie bez połysku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jgfjffhgfhhg
kobiety w garnkach ze stali nierdzewnej trzeba umiec gotować!!! Nie wolno ich stawiac na dużym ogniu!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja się zastanawiam czy te,które kiedyś tam udało mi się kupić są tym samym co proponują markety za 50 złotych?Bo na pewno nie.Moje nierdzewki nie są matowe,nic nie odpada.Jak nawet dam duży gaz to uchwyty się nie przypalają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Co ma wykipiec
Ja pilnuje. i bez przesady z rachunkiem ;) malo place a wstystko mam na prad oprocz ogrzewania bo na gaz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ludzie co Wy robicie, ze tak Wam sie te gary rozlatują? autorka wykonczyła chyba kilka zestawów! Moja mama jest zameżna od prawie 30 lat, cześć garów ktore dostała wzięlam sobie do mieszkania studenckiego, doszło do nich kilka nowszych (ale nie nowych! takich moze 10 letnich)- mają sie dobrze....Nie są jakieś super estetyczne, ale emalii na obiad nie jemy :O Wkurza mnie to, ze nie maja plastikowych rączek (wiecznie trzeba je przez cos chytać :O ). w domu rodzinnym sa juz nierdzewki, bo mają grubsze dna i te uchwyty właśnie :) Nie zauważyłam, by którykolwiek miał przypaloną rączkę albo jakos szczególnie mocno osmolone dno (o wypaddaniu tegoż nie wspomnę)...Jedyna patelnia którą wykończyłam była z Ikei- teflonowa (no, niech bedzie, ze to teflon był) za 8 zeta :classic_cool: Jeśli juz kupować nowe garnki (niedlugo powinien się rozszerzyc mój kuchenny asortyment) to nie takie z najniższej połki, zeby długo ciepło trzymały i nie przywierało jedzenia jak głupie, termomert na pokrywce to fajna rzecz. Za naprawdę dobry garnek uważam jednego, jedynego Zeptera jaki mamy- taki kwadratowy, niski- rewelacja! Zmywania mniej (gotuje sie razem kalafior, ziemniaki, fasolka i co ino), mięsko jest pyszne- mieciutkie aż sie rozmarzyłam :) Ale wszystko moze długo służyć pod warunkeim, że jest odpowiednio traktowane- nie każdego stać na Berghoffa....choć nie powiem- wart swej ceny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja wlasnie planuje zakup
garnkow teflonowych Tefala lub podobnych. moja mama cale zycie gotowala w emaliowanych, ja troche w tych ze stali nierdzewnej. ale mam jednego porzadnego woka tefala wlasnie teflonowego i kupilam kiedys jeden rondel i przyznaje ze nic sie jeszcze nie przypalilo. jestem bardzo zadowolona - jedyny minut to trzeba pamietac o uzywaniu drewnianych lub plastikowych przyborow zeby nie porysowac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdfg
a ja po prostu nierdzewki wystawilam na śmietnik,nienawidze smaku jedzenia z tych srebrnych garów.Kupilam dobrej jakości komplet porządnych garów emaliowanych i jestem bardzo zadowolaona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mitula
Porządna stal nie reaguje z potrawą. Nie mylicie przypadkiem nierdzewnych z aluminiowymi? Ja mam nierdzewne z jakiegoś marketu od 15 lat i nic z nimi nie dzieje się. Były dosyć tanie, mają metalowe ucha, ale są takiej świetnej konstrukcji, że nie nagrzewają się. Jedynie jedna pokrywka nie wytrzymała upadku na kamienną posadzkę, ale dokupiłam nową, i dalej mam świetny komplet, emaliowane wystawiłam na śmietnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ksiądż mówił wczoraj
dla mnei chyba lepsze są emaliowane. Miałam takie co Amita (nadal są), ale uszka sie poobrywały (NIE pospalały),a z pokrywki uchwyt się wykręcił i już sie nie dał wkręcić...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krabjas
Mam od niedawna zestaw garnków nierdzewnych który kosztował 900 zł. Po kilkukrotnym gotowaniu ziemniaków pojawiły się na dnie i na ściance garnka wewnątrz szare plamy , których niczym nie można zmyć. Proszę o pomoc co z tym zrobić? Ziemniaki solę wtedy gdy woda zaczyna się gotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×