Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aldonnnaa

Ciaza a pracodawca..

Polecane posty

Gość aldonnnaa

Czy pracodawca moze mnie zwolnic do 3 mc ciązy ?? czy dopiero po 3 mc ,nie mozna "tknąc'' cięzarnej?? dzieki i pozdrawiam

Gość aniulka _p
To zależy jaką masz umowę: na czas określony, nieokreślony, na zastępstwo, czy jeszcze inna.Napisz.

Gość aldonnnaa
Umowe mam na czas okreslony do konca 2007r . w firmie pracuje od 4 lat.Mam jeszcze pytanko czy jak to jest dopiero 5 tydz.to jak pojde do lekarza to mam wziac od niego zaswiadczenie o ciazy i przedlozyc je pracodawcy??

Gość hmmm ja nie wiem

Gość aniulka _p
Jeżeli umowa kończy się po trzecim miesiącu ciąży ulega przedłużeniu do dnia porodu, czyli u Ciebie do maja.W Twoim interesie jest jak najszybsze przedstawienie tego zaświadczenia pracodawcy, gdyż od tego czasu nie może Cie zwolnić.

Spokojnie jeśli jesteś już wciąży to nie ma prawa Cię zwolnić bez względu na to czy już teraz pokażesz zaświaczenie czy nie. Ja bym pokazała lpiej sprawę od razu jasno postawć, poza tym są z tym związane przywileje, należące się ciężarnej.

Gość aldonnnaa
Dziekuje wam bardzo :):):) jestem taka szczesliwa,ze bede miala dziecko ,w poniedzilaek ide do lekarza ,na potwierdzenie ,ze to 5 tydz.juz

Gość aniulka _p
Kodeks Pracy, Dział 8 art. 177 [Zakres ochrony] 3. umowa o pracę zawarta na czas określony (...), która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Gość aldonnnaa
jednak mam obawy czy 5 tydz.to nie za wczesnie na pojscie go lekarza:(

no w piątym tgodniu lekarz może na podstawie samego badania ginekologicznego nie stwierdzić ciąży, ale jeżeli ma w gabinecie usg to nie ma prblemu albo jeżeli robiłaś test z krwi. Do lekarza najlepiej iśc ok. 8 tygodnia, chyba że wcześniej miało się jakieś problemy

Gość guuuuga
nie mzoe!!!! maialam tez podobna sytuacje i dzwonilam specjalnie do inspekcji pracy i powiedziano ze nie wolno! jak sie zwolni mozesz podac go do sadu!