Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bierzecie to pod uwagę

Kiedy podoba Wam się jakieś imię, chcecie tak nazwać dziecko, to bierzecie pod

Polecane posty

uwagę, że to imię jest popularne? Zawsze podobało mi się imię Julia, ale ludzie zrobili z tego imienia masówkę. Moja koleżanka pracuje na oddziale położniczym i tam co druga dziewczynka, która przychodzi na świat ma na imię Julia i teraz się zastanawiam: pierwsza myśl jest dobra i powinnam tak nazwać córkę czy lepiej poszukać czegoś innego?

Gość skoro ci się podoba to imię to
skoro ci się podoba to imię to dlaczegoi masz z niego rezygnować>

Gość metua
ja bym wzięła mimo wszystko pod uwagę rowniez takie względy, w jak sama powiedzialas - masowce, wszystko traci swoj urok

Ale nie chciałabym, żeby córka miała w przedszkolu 5 koleżanek o tym imieniu, bo wtedy zamiast wołać dziecko po imieniu wychowawczynie są zmuszone wołać po nazwisku.:(

Gość moja 2tygodniowa
kruszynka dostala na imie Sara:)

Gość c77
ja bym tak nie dala na imie ale dlatego ze mi sie to imie nie podoba. mysle ze jego popularnosc spowodowana jest tym, ze matki chca zeby coreczka byla zwiewna i romantyczna. tylko u shakespeara julia byla jedna a tu niedlugo pol polski wypelnia ta wyjatkowe julie nie dalabym ale gdyby mi sie tak podobalo jak tobie to chyba jednak bym dala. mi sie podoba imie wiktoria a stalo sie z nim to samo

Gość gdgggdg
Ja w takiej sytuacji wykluczam - choć z żalem - takie imię.

Gość c77
sara to tez piekne starotestamentowe imie a brzydko spopularyzowane- w polsce kojarzy sie tak jak sandra

Gość gdgggdg
o, i taki przykład z imieniem Sara (skoro tu padło) wg mojego gustu to pięknie i szlachetnie brzmiące imię ale... pamiętam czasy gdy tylko co trzecia suka na podwórku nie miała na imię Sara (poza tym były Diany i jakieś jeszcze...), więc - choć psy kocham - nie dałabym dziecku na imię tak jak w Polsce nazywało się psy a nuż moda wróci...

Zawsze powtarzałam, że nigdy nie nazwę córki: Anna, Katarzyna, Agnieszka czy Joanna, bo te imiona jeszcze 20-30 lat temu były bardziej popularne niż teraz Julia. Teraz gdybym zaszła w ciążę nie nazwałabym córki: Wiktoria, Julia, Zuzanna, Nikola, Oliwia, mimo że nie oszukujmy się: to piękne imiona. Moja pierwsza myśl od wielu lat to była Oliwia, ale to imię też jest na czasie, a ja wolałabym żeby moje dziecko miało w klasie góra jedną koleżankę o tym samym imieniu, a nie 4 Oliwki i 5 Julek. Wybrałam inne imiona, a jak za 10 lat, kiedy zdecyduję się na dziecko te imiona będą popularne tak jak teraz Julka czy Nikola, to wybiorę coś innego.:D

Inne imiona, które Nam się podobają (mnie i partnerowi) to..... Wiktoria, Zuzanna i Sandra. :) Jak nie Julka, to chyba Sandra, bo Sandra nie jest tak popularna jak Wiktoria czy Zuzia, których tez pelno.

Gość moja 2tygodniowa
ja tez zastanawialam sie nad imieniem Oliwia ale jak do takiego malenstwa mowic : Oliwia a znowusz zdrobnienie Oliwka ( z pierwszego tłoczenia)to jakis horror :)

Gość agentka o stu twarzach
mi się podobają te imiona które wymieniłam w 1 poście w topicu do którego podaje link. może - na pewno - nie są zbytnio popularne ale mają swój specyficzny urok :):) http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3551681

ja bym nazwala dziecko takim imieniem jakie mi sie podoba a nie dlatego ze takie jest popularne na szczescie nie mam w planach ani Julii ani Oliwi tylko cos bardziej oryginalnego

Gość bogumila
imie powinno być jak najdluższe,ma to dobry wplyw na osobowośc czlowieka

Gość moja 2tygodniowa
tak tak :) jakdlugoscimienia moze miec wplyw na osobowosc. nie oslabiaj mnie:)

Gość moja 2tygodniowa
a wracajac do tematu to nadajac imie dziecku srednio mnie obchodzilo czy jest popularne czy nie po prostu od zawsze mialam fiola na punkcie tego imienia tak jak i mojego malenstwa:)

Gość gdgggdg
nooo... zastanawiałam się nad imieniem dla dziecka Antonina tylko że ono ma fajne znaczenie, miłe i liczne zdrobnienia (Antosia, Tonia i inne) a takie napompowane brzmienie... może Alicja... może Tamara (ale ono jest już trochę dziwaczne i blisko mu do pretensjonalności, na dodatek zbyt swojskie nie jest) ogólnie drażni mnie że nie podobają mi się polskie imiona, no ale iestety, nie podobają... no bo posłuchajcie: (fonetycznie) jak fajnie brzmi Katrin, a jak potężnie, ostro Katarzyna (taki przykład tylko)

Gość gdgggdg
:) myślę jednak że gdybym miała prawdziwego fioła, od zawsze, na punkcie danego imienia - też by mnie nie obchodziło że jest popularne

Gość gdgggdg
Bogumiła... no ubawiłaś mnie w sam raz na dobry początek dnia ;DDD

Gość nazwisko musi byc dlugie
i koniecznie z 5 literami p w innym wypadku bedzie sie jakac i chodzic ze zgietymi kolanami :D

Gość Dziewczyna Beethovena
Antonina - bardzo ładnie 🌼 :)

Gość ja jestem Wiktoria
i sobie chwale:P:) W moim roczniku nie ma az tylu Wikorii:) Jednak małych dziewczynek jest dość sporo, bo czasami sie ogladam jak wołają jakieś dziecko:) Kiedys pamietam jak jezdziłam na kolonie, musiałam dzieciakom piec razy powtarzac jak mam na imie:o dlatego wtedy sie mocno wkurzałam, ale z czasem zaczełam je doceniac:) Mi tez sie podoba Julia - w mojej klasie w liceum byly juz dwie! - a co teraz sie dzieje... jednak bardzo ładne imie:) Chciałabym coreczke nazwac oryginalnie, a chlopca normalnie, bo tutaj stawiam na meską prostote:) Sara - corka mojej kuzynki sie tak nazywa:)

Wybierając imię dla dziecka kierowałam się tym czy w bliższej lub dalszej rodzinie na ma dziecka o takim imieniu. Nie miało dla mnie znaczenia to czy w piaskownicy siedzi wiele dziewczynek o tym imieniu. Nazwałam córkę Oliwia, bo to imię podoba mi się od jakiś 10 lat i zawsze wiedziałam, że tak nazwę córkę, ale gdyby jakaś kuzynka, siostra czy sąsiadka miała córkę o takim imieniu, to miałam imiona rezerwowe: Martyna albo Nadia, które wykorzystam przy kolejnym dziecku. Dla chłopca imię też miałam wybrane: Adrian i nawet gdybym znała 10 chłopców o takim imieniu, to swojego synka też bym tak nazwała, bo żadne inne męskie imię mi się nie podoba.

Gość mojajaja
moja kuzynka urodziła ostatnio coreczke i nazwała ją Marzenka.. łądne i orginalne :P

Gość gdgggdg
A propos rezygnacji z podobającego się imienia, z jakichś powodów... Gdy moja mama była w drugiej ciąży, zastanawialiśmy się nad imieniem i mi podobało się Adam dla chłopca. Mamie te imię również pasowało do gustu ale... powiedziała że absolutnie nie, bo ma opory ponieważ pechowo każdy chłopiec o tym imieniu, w rodzinie mojego taty, umierał tragicznie. I niby nigdy nie wierzyliśmy w przesądy, a jednak przy wyborze imienia dla dziecka mieliśmy ten względ, na tragiczną śmierć imienników. Wtedy śmiałam się i krytykowałam takie podejście (jako idealistycznie nastawiona do życia nastolatka). Teraz nadal podoba mi się imię Adam ale... wiem że gdy będę w ciąży na wszelki wypadek, z irracjonalnych względów, odrzucę te imię. :D

Gość ksiezniczko normalnie
swietnie do typowego polskiego nazwiska Carmen Kowalska:) Czy wybierajac imie dla swojego dziecka zastanawiacie sie czasem jak bedzie wspolbrzmialo z nazwiskiem?

A dlaczego z góry zakładasz, że ma na nazwisko Kowalska? Np. Carmen Reisner nie brzmi tak jak Carmen Kowalska.

Gość moja corcia ma na imie
Jasmina i w przedszkolu napweno bedzie jedyna o takim imieniu :)