Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mo.nik

Czy wierzycie?

Polecane posty

Gość mo.nik

Moja babcia przestrzegała ostatnio moją bratową, która jest w ciąży, żeby nie zachwycała się tak swoim psem, bo dziecko -uwaga! - będzie miało twarz podobną do psa. I tu przytoczyła przykład kobiety, której tak się stało. Po tym dała jeszcze kilka przykładów co może się stać - gdy będzie zaglądać przez dziurkę od klucza (dziecko może mieć zeza), nie chodzić do dentysty, nie przestraszyć się czegoś itp. Jestem ciekawa czy chociaż jedna z was wierzy w takie przesądy?

Gość co za cham
nie przestraszyć się czegoś ---ja w to wierze

Gość czy my w śrdniowieczu zyjemy

Gość mo.nik
A co z przypadkami, kiedy takie rzeczy się zdarzają? To przypadek, że kobieta, która leczyła zęby w ciąży urodziła chłopca, który ma jakiś problem z podniebieniem, albo gdy inna przestraszya się ognia - urodziła dziewczynkę ze skazą na twarzy? nie znacie takich przypadków?

Gość ja sie ostatnio
przestraszylam strasznie duzego pajaka, to co bedzie miala moja coreczka???

Gość co za cham
moja ciocia w ciazy bedac przestraszyła sie myszy i odruchowo w strachu karzyczac AAAAAAA dotkneła ręka udo jej córka a moja kuzynka ma na udzie znamie (taka blizne jak po oparzeniu) w kształcie myszy dlatego ja w przestraszenia wierze

Gość co za to
z dentysta to przesada własnie wciaze nalezy szczególnie dbac o zęby

Gość zeby powinna w ciazy
leczyc kazda, a problemy z podniebieniem statystycznie iles tam dzieci ma - czy z tego wynika, ze sie one biora z leczenia zebow? sredniowiecze jakies, za przeproszeniemi i nie obrazajac sredniowiecza....

właśnie, \"nie obrażając średniowiecza\" :D Jak mozna wierzyć w takie bzdety :)

Gość nienacki
u nas zawsze Bogu świeczkę a diabłu ogarek:D

A ja napisze tak: Ile razy kobiety przez 9 miesięcy sie czgoś przestraszają,niezauważają jak pod słupem przechodzą , chodzą do dentysty i nic sie nie dzieje, Jest 10000000 przesądów i robimy czynności dotycz ące ich odruchowo niemalże dzień w dzień, żeby działały wszyscy ludzie na świecie byli by zniekształceni, z wadami i wogóle...a jeszcze jedno: dlaczego mówicie że akuret w TEN przesąd wierzycie?? Jak juz wierzyć to we wszystkie i najlepiej nie wstawać wtedy z łóżka...

Aha zapomnia łam ;) Babcie takie przesądne- przeciez przesądy to pogański zwyczaj , a te do kościoła zapewne chodzą- w tej wierze przesąd to grzech!!- i tak można uciszyć życzliwą staruszkę :)

Gość to zalezy
przestraszyla sie myszy i znamie w ksztalcie myszy ;););) a jak byla wojna i kobiety w ciazy nie byly na tyle glupie by sie nie bac hitlera to rodzily sie same dzieci z wasami

Gość to zalezy
a jak ktos sie przestraszyl ze pis wygral wybory to urodzil bliznieta wszytskie bliznieta w polsce sa stad

Gość Ja powiem takk....
staram sie nei chodzic pod sznurami, linami itd bo podobno dziecko owiniete bedzie pępowiną... moja mama z moim bratem przeszła pod sznurami z bielizną i właśnie Szymek był pępowino owinięty... Teraz sama jestem w ciązy i chciałam isc do fryzjera umalowac włosy ale słyszałam ze w pierwszym trymestrze nie powinno się chodzic bo amoniak zawarty w farbie moze zaszkodzic ... a teraz jak chcialam ktos powiedział ze dziecko rude sie urodzi no i mój mąż zazartował ze jak dziecko bedzie mialo rude włosy to bedzie moja wina .. i tak jakos dziwnie mi sie zrobilo i postanowilam poczekac do konca ciąży :P

Z fryzjerem w ciąży to akurat nie przesąd, tylko ostrożność. Poza tym, część lekarzy uważa, że nie ma to wpływu na dziecko, ale wiadomo, w pierwszym trymestrze lepiej chuchać na zimne. Zresztą, w tej chwili na rynku są takie farby, które nie szkodzą ani mamie, ani dziecku.

Gość mo.nik
Julli - faktycznie babcia modli się prawie bez przerwy i chodzi do kościoła :-) jej zdaniem trzeba wierzyć w takie rzeczy, bo były one przekazywane z dawien dawna i kiedyś (jeszcze kiedy sama była w ciąży) na myśl by jej nie przyszło, żeby nie posłuchać rady starszej osoby... a w dzisiejszych czasach człowiek niczego się nie boi i nikogo nie słucha.. faktycznie to może być pozbawione sensu. Ale starsi ludzie głęboko w to wierzą.

Gość ciężarówa
Jejku a ja się dzisiaj oparzyłam.Boję się bo słyszałam,że jak się kobieta w ciąży oparzy to dziecko będzie miało w tym miejscu znamię:(

Gość j_paj
moja kolezanka oparzyla sie w pracy olejem bo w burger kingu pracowala i dziecko nie ma zadnego znamienia.

Kobiety, doprawdy przestańcie wypisywac takie głupoty :o Mozna sie pośmiac z przesądów, ale niektóre z was wpadają w prawdziwą histerię, z tego co czytam :o Naczyniaki naprawdę nie powstają z powodu oparzenia ciężarnej matki :o Może w takim razie zamknijcie się na 9 miesięcy w szczelnym pomieszczeniu, nic nie róbcie, dajcie sie obsługiwać, nie myslcie intensywnie o kotach, to uchronicie wasze dzieci od wszelkich przypadłości czy chorób.

Moja mama gdy byla w ciazy, spotkala malego chlopca, ktory mial znamie takie czerwone na twarzy. Opowiadala, ze bardzo jej bylo zal tego chlopca. Po moich narodzinach okazalo sie ze mam taka sama plame na 1/4 plecow. Szczesliwie jest polozona tak ze bardzo latwo ja przykryc. Przez pewien czas myslalam, ze te przesady to prawda, ale teraz urodzila sie moja corka i tez ma taka plame w tym miejscu co ja, ale znacznie mniejsza i zaczynam myslec ze to uwarunkowania genetyczne, sama nie wiem jaka jest przyczyna, ale na pewno nie przesady :)

Gość prawda jest taka ze...........
kazdy pzresad ma cos w sobie prawdziwego oczywiscie jesli kobieta bedzie sie zachwycac pieskiem to dziecko nie bedzie mialo twaryz podobnej do tegoz pieska ale kobiety w ciazy powinny unikac zwierzat ze wzgledu na toksoplazmoze,kolejny przyklad z tym strachem to prawda ze kobieta w ciazy powinna uwazac zeby sie czegos nie wystraszyc (ale chodzi tu o bnaparwde duzy strach a nie zywkle codzienne sytuacje) bo dziecko ma wieksze prawdopodobientwo ze bedzie mialo znamiona dokaldnie nie wiem ale chodzi o jakas substancje wydzielna podczas gdy matka sie wystraszy tak wiec kazdy pzresad ma w sobie ziarneko prawdy ale dawniej ludzie nie rozumiejac dokaldnie o co chodzi z medycznego puktu widzenia tluamcyzli sobie wsyztko jak potrafili i stad te bajki:P

Gość peele
jak chodziłam w ciązy to wylałam na siebie gąrącą hrbatę i synek w tym miejsu ma naczyniaka, mój brat cioteczny ma widoczne dziurki w uszach a ciocia nie wiedziac ze jest wciąży przekuła sobie uszy więc może jest w tym odrobina prawdy, która nie odnosi sie do każdej ciężarnej

Gość mo.nik
Ja też nie uogólniam mówiąc, że to dotyczy wszystkich. Ale bardzo dziwi mnie to, że takie przypadki się zdarzają. Żebyście słyszały z jaką pewnością i powagą mówi o tym moja babcia! Może to ciemnogród, ale będę unikać sytuacji o których mówiła.

Gość Kleopatra2
bzdury!!!

od osoby pracującej w szpitalu: kobiecie w ciąży powiedziano, ze przez 9 miesięcy nie powinna się myć, to donosi ciążę (wcześniej poroniła 2 czy 3 razy) - i uwierzyła przed porodem zeskrobywali (!!!) z niej brud

Gość a dziecko zdrowe urodziła