Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzis sie dowiedzialam

mam podwójną macicę z jedną szyjką

Polecane posty

Gość dzis sie dowiedzialam

bylam na usg dzis i sie okazalo ze mam podwojna macice ale z jedna szyjka. lekarz mi powiedzial, ze nie bedzie mnie oszukiwal ale poronie albo beda problemy z donoszeniem ciazy. jestem załamana

Gość boska Kobietaaa
jak to możliwe:O

Gość t7t78
Lekarz rzadko spotyka się z takim przypadkiem więc może nie wiedzieć co się wtedy dzieje i na wszelki wypadek ostrzegać. Ale nawet niedawno w Polsce przyszły zdrowe bliźniaki urodzone pomimo takiego problemu. Coś takiego mówiono... Myślę że jeśli miesiączkowałaś normalnie to i reszta może być standardowa... Trzymaj się i myśl pozytywnie. Organizm nie z takimi problemami potrafi sobie poradzić. W sumie... nadmiar to lepiej niż niedomiar, nie? ;D Szukaj w necie osób z takim problemem. Na pewno dowiesz się więcej.

Gość żabcia...
Nie załamuj się tylko porozmawiaj z innym lekarzem.Może będzie miał inne zdanie na ten temat.Trzymaj się.

ja tez mam dwie macice z jedna szyjka. Jestem w ciazy, koncowka piatego miesiaca i jak na razie wszystko jest cacy :)

Macica podwójna istotnie stanowi zagrożenie dla donoszenia ciązy. Nie jest to jednak nie mozliwe. Postaram się jutro wrzucić ciekawy link na ten temat bo teeraz klikam z innego kompa niż ten na ktorym mam zapisany.

Gość olkkkkkkkkkkka
nie jest to takie rzadkie,koleżanka moja też ma dwie macice.

Gość nie martw sie
jestem ginekologiem , to jest bardzo zadkie ale zazwyczaj udaje sie donosic ciaze jednak trzeba sie zabezpieczac bo jak nie o mozesz zajsc w 2 cize i moga sie znacznie roznic miesiaczmi np mozesz byc w 9 miessiacuu z jednym dzieckiem a z drugim w 4... wiec caly czas musivie sie zabezpieczac, w twoim przypadku ciaza blizniacza jest 95%

Gość przecier z pomidora
współczuje, ale nie masz sie co załamywać. popytaj na necie ludzi z takim samym przpadkiem, dowiesz sie więcej. ciążą naewno nie jest niemozliwa do donoszenia. 3maj sie:)

Gość co za brednie.....
ginekolog? buahahaha po pierwsze, ktory ginekolog pisze "zadko" a nie rzadko" po drugie jakim cudem do jasnej cholery owulacja w 5 miesiacu ciazy? idz sie doucz cwoku!!!!

Gość nie martw sie
przepraszam za bledy ale mam zepsuta klawiatue i nei wybija mi niekryc liter czasami. owulacja jest mozliwa nawet w ciazy, przypadki te sa potwierdzone i opisane, zdaza sie ze plody roznia sie miedzy soba 3-4 miesiacmi.

Gość co za brednie.....
to prosze o podanie fachowej literatury w ktorej takie przypadki sa potwierdzone i opisane!

Gość lezalam na podtrzymaniu ciazy
z dziewczyna o 2 macicach, pamietam,ze usunela ciaze w 1 a wdrugiej znalezli plod w innym wieku. Nie wiem jak sie to skonczylo, bo dawno to bylo.

Gość co za brednie.....
cyba masz problem z czytaniem... prosilam o zrodlo literatury, czyli ksiaki, pseudoginekologu opiserajacy sie na pseudopotwierdzonych informacjach jakie to wiarygodne zrodlo? pod tekstem napisano: Anna Błońska, źródło: Yahoo! ani lekarz, ani profesor ani wiarygodne zrodlo, to nie publikacja medyczna i az mi sie smiac chce, ze ktos sie podaje za ginekologa i takie pierdoly wkleja...

Gość co za brednie.....
to bylo do -> nie martw sie

Gość nie martw sie
zrodlo jest wiarygodne, jest to znany przypadek, w kazdej ksiazce ginekologicznej w patologiac rozwoju macicy sa wzmianki na tematy tego typu ciąż, a pseudo ginekolgiem mozesz nazwyac siebie, mam dyplom, skonczylam collegium medicum wiec nie staraj sie byc madrzejsza od kogos kto ma pojecie o tym.

Gość co za brednie.....
poa tym tam wcale nie ma mowy o dwoch owulacjach a wylacznie o jednej ciazy w dwoch macicach, to kolosalna roznica i nie ma nic wspolnego z druga owulacja! wiec proze podaj tytul i autora chocby jednej ksiaki o ktora sie opierasz, jesli jestes ginekologiem to nie sprawi ci to zadnej trudnosci masz dyplom? chyba w glowie a jesli nie, to wspolczuje uczelni, ktora wydaje go tak niedouczonym osobom, ktore zamiast fachowego zrodla podaja linka i nie umieja podac ani jednego tytulu fachowej literatury medycznej! to jest smieszne

Gość nie martw sie
Położnictwo i ginekologia Bręborowicz Grzegorz H.

Gość co za brednie.....
z checia sprawdze i powroce do tematu

Gość nie martw sie
GINEKOLOGIA -PORÓD I POŁÓG- MIKULICZ- RADECKI w tym tez sa podane przyklady porodow polodow o 2 i 3 miesiejcznej roznicy wieku, jest to niezwykle rzadkie ale jest

Gość co za brednie.....
a na jakiej postawie orzekana te roznice wieku?

Gość nie martw sie
na podstawie usg, na podstawie punkcji, na podstawie dzieci urodzonych w tych przypadkach (zazwyczaj cesarskie ciecie i mlodzsze diecko do inkubatora jesli zkonczyl sie juz calkowicie proces bydowy tkanek) ale zdzazaja sie przypadki gdzie lekarze staraja sie wyja jedno dziecko i drugie pozostawic ale cize takie sa zagrozone wielkimi powiklaniami

Gość co za brednie.....
pytalam o szczegoly bo nie od dzis wiadomo, ze dzieci rodza sie z rozna masa urodzeniowa, jedne potrzebuja 37 a inne 42 tygodnie do pelnego rozwju i mam tu na mysli termin precyzyjnie wynaczony a nie statystyczny, czyli przy owulacji a nastepnie ciazy potwierdzonej monitoringiem, dlatego roznica w wadze (2,5 czy 5 kilo) zdarza sie u calkiem zdrowych i w pelni rowinietych dzieci i samo w sobie nie stanowi podstawy okreslania wieku. jedno dziecko bedzie w pelni dolne do samodzielnego zycia poza lonem matki juz w 8 miesiacu, inne nie. jesli jednak roznica wynosi a 3 meisiace i faktycznie w literaturze podano niepowazalne dowody, to nie powiem, bylby to dla mnie ciekawy przypadek bo sie z tym jezcze nie spotkalam i poki co jest to dla mnie nierealne

Gość nie martw sie
wiek dzieci lekarz zazwyczaj rozpoznaje na badaniu usg kiedy potwierdza ciaze, po pierwsze jesli roznia sie wielkoscia, stopniem rozwoju lozyska to jest wskazanie do pkuncji ktora jest pomaocna przy okresleniu wieku, jednak w wiekszosci przypadkow o ktrych chytalam matki byly dignozowane z ciaza pojedyncza a na kontrolnym ugs po 2-3 miesiacach okazywalo sie ze jednak beda bliznaki, a zarodek 2 miesieczny i co dopiero zagniezdzony bardzo sie roznia wielkosci i stopniem rozwoju, poatym u mlodszego zazwyczaj nie ma jeszcze wyksztalconego serac i slyszymy tylko 1 puls

Gość nie martw sie
pozatym natura ma swoje wybryki i tak naprawde niczego nie mozna byc pewnym, zdazaja sie naprawde czasem takie rzeczy ze az sie nie dowierza

Gość co za brednie.....
natura natura ale to nie znaczy ze nalezy odradzac kobietom wspolzycie w trakie ciazy bo to tak, jak odradzac wspolzycie w trakcie ciazy pojedynczej a takze w przypadku brania tabletek antykoncepcyjnych choc ryzyko kolejnej ciazy w ciazy (jesli istnieje) i tak jest znacznie mniejsze niz ryzyko zajscia w ciaze przy stosowaniu antykoncepcji, nie popadajmy w paranoje... w takiej sytuacji jak widac sama antykoncepja daje wiecej ciaz niz wspolzycie podczas ciazy daje kolejne ciaze... jaki jest wiec cel zabezpieczania sie podczas ciazy? jak dla mnie to kolejna schiza do kompletu

Gość pantoflowaaaaaaaa
co za brednie///////// a ty niby za kogo sie uwazasz ze tak atakujesz??? bo tego nie rozumiem. ginem nigdy nie bylam i nigdy nie bede i piwerszy raz slysze o czyms takim jak podwojna macica. nie zamierzam sie klocic z nikim/ za to ty najchetniej rozerwalabys kazdego kto chocby pomysli o tym ze zna sie na tym czy owym... wyluzuj