Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Andrzej z Biłgoraja.

czy w Polsce panuje znieczulica??

Polecane posty

Gość nieza
Żadna znieczulica ;) Nie opłaca sie pomagać: mamy "kapitalizm" :P

Gość aisab
Andrzeju mozesz wejsc na topic-boicie sie smierci-bardzo mi zalezy

Gość złotowłosa..
kulka w łeb od razu takiemu..

przeciez zawsze dzialy sie takie i jeszcze gorsze sytuacje :O ale nie wiem, czy jest to juz znieczulica? sa tez ludzie, ktorzy pomagaja :) tylko o tym sie nie mowi.. dobre zachowanie, nie jest dzis w cenie. A swiat karmi sie sensacja, ktora zamiast budzic powszechny zachwyt - budzi zgorszenie :O

Gość nieza
Pewnie młody "nick" z Ciebie, whispers ... Więc Ci napiszę, że NIE ZAWSZE :) Dopiero w tym "lepszym" ustroju ...

nieza -> ano mlody \"nick\", chociaz juz nie tak bardzo jestem mloda - bywalam mlodsza ;) ale fakt, poprzedni ustroj znam tylko z ksiazek i opowiesci :)

Gość nieza
Nie Kuraiko ... Nie boję się, że "w mordę" dostanę. Boję się postkomunistycznego prawa chroniącego przestępców. Pomogę i ... zostanę skazany :( Dlatego, w aspekcei tematu (politycznie, ale ... muszę), jestem za PiS i Ziobro. Dają mi jakąś nadzieję, że można będzie stanąc w obronie drugiego człowieka, nie narażając się na konsekwencje prawne ... A tak było prawie non stop za SLD i będzie za LiD :(

Gość nieza
Pytanie The Quiet Man: uciekłbyś, gdy cię bili czy gdybyś był świadkiem ? :P

To nie znieczulica, tylko rozproszona odpowiedzialność - każdy myśli, tylu ludzi wokoło, na pewno KTOŚ INNY jemu/jej pomoże. Im więcej świadków, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś zareaguje... W każdym kraju będzie podobnie. Ten mechanizm jest dobrze znany i opisany w ramach psychologii społecznej. Będąc w sytuacji zagrożenia, należy zwrócić się o pomoc do konkretnej osoby, a nie krzyczeć \"ludzie, ratunku\" - w ten sposób przywracamy jej poczucie osobistej odpowiedzialności za reakcję. Należy zwrócić się z żądaniem wykonania konkretnej czynności: \"proszę natychmiast zadzwonić po policję\" - łatwiej jest zareagować, jeśli wiemy, jak pomóc. By ściągnąć ludzi wokół, którzy nie widzą incydentu lepiej wołać \"pożar\" niż \"biją\" - większe szanse na reakcję.

Gość nieza
" 00:50 Kuraiko wszyscy tylko nie Ziobro nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee " Jeśli nie, to w takim razie pora przywyknąć do ... znieczulicy, młoda panno :( Naucz też jej swoje dzieci i wnuków ... Bo do cywilizowanych krajów nie dołączymy nawet w tym wieku

A co ma Zerro do znieczulicy??? On się zajmuje tylko lansowaniem się w tv - dzień bez konferencji prasowej i wyprowadzenia kogoś w kajdankach pod kamery to dzień stracony. Szkoda, że tyle ludzi się łapie na pokazówkę :O

A już protekcjonalne zwracanie się do kogoś per \"młoda panno\" rozwaliło mnie całkowicie. :D Faktycznie, to nie ten wiek - halooo, mamy XXI :D

Gość agatkagd-sk
panuje paskudna znieczuica w KFC tym przy dworcu Gł byłam świadkiem jak jakiś koleś pobił drugiego kolesia na oczach innych ludzi i nikt sie nie odezwał ze to widział jak przyszła policja, a ten co bił wypierał się tego i śmiał się.... ludzie pracujący w KFC twierdzili że tez nic nie widzieli nawet nie wspomnieli że na kamerach jest jakiś zapis porażka totalna dziewczyna tego co bił była zachwycona jakiego to ona ma dzielnego faceta a ja się tylko zastanawaim kiedy ona od niego oberwie bo cos mu bedzie nie pasowało.. ludzie troche odwagi!!

Gość nieza
"równie dobrze mój brat mógłby pełnić taką samą funkcję XD" Tu muszę się (wcale nie niechętnie) zgodzić. Ale do tej pory na tym stanowisku nie był o niczyjego (opórcz komuszego) brata. Gratuluję ... brata. A bratu ...siostry ;) "zmotorryzowana" - PM to była taka celowa "rowerowa przejażdzka" ;)

Gość nieza
"28.08] 01:08 agatkagd-sk ludzie troche odwagi!! " Nie będzie "odwagi", dopóki nie będzie PRAWA !!! , które stać będzie za LUDŹMI !!!

Znieczulica wspomagana jest naszym systemem prawnym. Ktoś, kto zdecyduje się zeznawać, bo widział przebieg wypadku samochodowego jest potem upierdliwie ciągany po policji i sądach. Nic dziwnego, że ludzie nie chcą się angażować. Co do odwagi, nie wiem, czy jest potrzebna, żeby zadzwonić na 112 - watpię. Wystarczyłoby trochę rozumku. Jest numer alarmowy i korzystam z niego - gdy ktoś drze się pod blokiem jak zarzynany (bo może faktycznie komuś dzieje się krzywda), gdy widzę kierowcę jadącego wężykiem (pijany?), gdy pali się trawa na skarpie (co, jeśli ogień dotrze do zabudowań?), gdy widzę kolesia leżącego na ulicy (bo zaraz coś go rozjedzie) - naprawdę nie kumam, gdzie do tego potrzebna odwaga. Policja ma płacone z naszych podatków, niech się udzielają - nie zdażyło mi się, żebym została spławiona, czasem mówią, że już wcześniej ktoś zgłosił zdarzenie.

\"wątpię żeby ludzie żwawo przeciwstawiali się np grupie łysych pakerów w dresach znęcających się nad kimś \" No i słusznie - nie mieliby szans. Pomoc komuś nie ma polegać na zaszkodzeniu sobie - tak są szkoleni wszelcy ratownicy: ich bezpieczeństwo na pierwszym miejscu.

Gość agatkaka-sk
w sumie racja - policja która przyszła to młodzi chłopcy którzy chca sami miec jak najmniej kłopotów tylko ze dla wielu ludzi to jest problem zadzwonic nawet na policje ja wiem ze sie narazam ze mozna miec potem problemy ale zawsze w takiej sytuacji mozesz byc ty alko ktos z twojej rodziny

Gość agatkaka-sk
no masz racje jak wrcałam z imprezy w gd gł koło Neptuna w najbardziej monitorowanym miejscy w gdansku został pobity chłopak tak ze plecy miał sine- to sie nie stało w minutę- gdzie wtsdu buła policja?? po co ten cały monitoring?? ehh

To jest jeden z powodów, dla których zrobiłam prawko. Żadnego szwendania się po nocy i komunikacji miejskiej.Tylko myk do klatki schodowej, z kluczami w łapie metalem na zewnątrz ;)