Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghhhhhj

zwolnienie w ciązy

Polecane posty

Gość ghhhhhj

czy chcac isc na L4 w ciazy moge je rozpoczac bez strachu o zwolnieniu od poczatku czy lepiej poczekac do 3 miesiaca? mam umowe o prace do konca 2008

kobieta w ciązy jest chroniona od poczatku ciązy a nie od 3 miesiaca, w twoim przypadku kiedy to masz umowę na czas okreslony do końca 2008 tym bardziej, sprawa nie dotyczyłaby cie gdybys miała umowę na okres próbny krotszy niz miesiac

Gość nieprawda do 3 miesięca
pracodawca może zwolnić kobietę

Gość ghhhhhj
jeszcze nie wie, to jak od poczatku czy od 3 miesiaca?

Gość z kodeksu pracy
Art. 177. KODEKSU PRACY: §1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. §2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca. §3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Gość ghhhhhj
a jakie to moga byc przyczyny? zadnych wpadek nie mialam jestem solidnym pracownikiem do tej pory czy moga miec jakies podstawy albo pretekst aby mnie zwolnic na l4?

Gość qwertyu
myśle że jeżeli miałyby być jakieś podstawy zwolnienia to takie które powodują zazwyczaj zwolnienie dyscyplinarne. ale nie sądzę żeby pracodawca posunął się do czegoś takiego jak wymyślanie podstaw zwolnienia gdyż o ile wiem to pracownik może zaskarżyć takie zwolnienie do sądu pracy

Gość qwertyu
tylko skasuj tę spację pośrodku

Gość guuuga
nie moze sie zwolnic!!!! tez sie balam i dzwonilam do inspekcji pracy, jak nie wierzysz mi to zadzwon:)) na zwolnienie L4 mozesziscw kazdej chwili, ale jak sie dobrze czujesz lepiej opopracuj ile dasz rady , najlepiej do 3 miesciaca bo pzoniej nie musiszskaldac wniosku o rehabilitacje jak skonczy Ci sie 182 dni....

Gość guuuga
ja dawalam juz zasiwdczenie o ciazy w 8 tyg ciazy,

Gość guuuga
a to nie!wtedy lepiej poczekac i nic nie mowic Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.