Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vieira

co ile sprzata sie kuwete kotu??

Polecane posty

Gość vieira

mam od paru dni kotka i kupilam mu takie granulki do kuwety, na opakowaniu pisze, ze starcza na 30 dni. kupki oczywiscie zbieram, ale czy ze sprzataniem calej kuwety czekac 30 dni, czy co ile sie ja czysci?

Gość no jaaaaasne
heheeh:Dfajny topic:P:classic_cool:

Gość kotka zlotooka
ja sypalam mniej, ale wymienialam dw arazy w tygodniu - calosc. i tak - opakowanie starczalo na ok. 30 mni. tylko usowanie kupek i reszty nie wystarcza i po tygodniu twoj kot bedzie sikal wszedzie tyko nie do kuwety...

Gość vieira
pytam powaznie, nie mialam nigdy kota, wiec nie wiem, a ludzie nie rodza sie ze znajomoscia obslugi kociej kuwety, wic moze iktos odpowie na moje pytanie? bylabym wdzieczna

Gość moja separacja
obrzydliwe. Futrzaki powinny siedzieć w ogrodzie a nie w domu :(

Gość kotowa
a n ie pachnie Ci ta kuweta obsikana kilka razy ???? Kot nie lubi się załatwiać na mokrym podłożu więc uważaj.aby Ci nie zasikał mieszkania. Lepiej syp mniej ale częściej.

Ja regularnie co 2 dni. Ale sypię mało tylko po dnie, bo kot mój drapie aż do samego dna kuwety tak jakby szukał skarbu i jak sypałem mu na dwa cm grubości to połowa była za kuwetą

Gość kotowa
Kasia Puszczalska- koty nie capią- jakbbys nie sprzątała po sobie łazienki też bu Ci chyba śmierdziało. kot sobie sam nie posprząta. Zauważ, że każdy kot na powietrzu robi dołek do którego się załatwia a potem go starannie zasypuje. W domu nie ma takiej możliwości- więc trzeba po nim sprzatać. Jasne !!!

Gość Nataliaaaaaaaaaaaaaaa
ja mam kota od roku.. ma kuwete i sypie do niej troche piasku tak w miare.. kiedy zrobi siku trzeba sprzatac odrazu i kupe tez.. ale jak calosc kuwety co tydzien.. :) aha no i moj kot nigdzie indziej sie nie zalatwia tylko do kuwety :)

w kwestii rozsypywania zwirku - sa kuwety mawykane. moj kot ma, lubi. ja wybieram codziennie, nawet 2 razy dziennie, to co natowrzyla. dosypuje zwirku jak trzeba. a generalne sprzatanie kuwety co 2-3 tyg. wymiana calego zwirku, mycie kuwety

jak wygladaja te granulki ktore kupilas? Jesli biale krysztalki, dosc twarde, to faktycznie wystarczy tylko sprzatac kupy a calosc wyrzucic jak zzolknie. Jesli dobrze mysle to jest to zwirek silikonowy. Mozesz miec z tym problem z tego wzgledu, ze niektory koty sie go boja - bo chrzesci i syczy podczas sikania. Niemniej uzytkowo sprawdza sie znakomicie - jesli tylko kot zechce go uzywac. Jesli nei zechce - kup zwir bentonitowy, np. Benek, Hilton - bezzapachowy. Bedziesz musiala czesciej sprzatac (codzinennie wybierac bryly sikowo-zwirkowe) ale koty bez problemu akceptuja takie podloze w kuwecie. I na podforum \"gotowanie.....\" jest Klub milosnikow kotkow - zagladnij, przynajmniej nie bedziesz musiala glupot czytac.

Faktycznie, astra dobrze pisze, wsystko zalezy od rodzaju zwirku. moj kot ma tzw. drewniany (mozna spusczac w kibelku)

Gość silikonowy żwirek
tylko pamiętaj by raz za czas przesypac ten zwirek, znaczy zamieszac łopatką albo poruszać kuwetą by się zmieszał i zeby równo wsiąkał kocie siuski:) i zapobiegnie to zrobienu się błotka jak kota duzo sika. tak zwiększysz zywotnosć zwirku pozatym:) aha i kup sobie odkazacz certechu taki lawendowy i dosypuj do silikonu. ładnei pachnei i jakos dłużej zachowuje wlasciwosci silikonu, wtedy 30 dni bedzie cacy

Gość fajnap25
a moj kot juz nie kupka od 2 tygodni??? co jest martwie sie:( i ostatnio je tylko marchewke gotowana z groszkiem. to normalne?

ja sprzatam codziennie, ale mam dwa koty. jak byl jeden to tak co dwa dni. nie wsypujesz calego zwirku tylko kilka cm, a sprzatajac kuwete robisz tak, ze zbierasz taka specjalna lopatka to co brudne i dosypujesz troche czystego z worka ;) polecam Benka-troche drozszy od wiekoszci zwirkow ale ladnie zbryla i malo czuc kocie nieczystosci :P

Gość fanka kotów
Ja mam 4 koty i musze stwierdzic że kuwete sprzątam codziennie a głównym powodem jest to że moje koty nie cierpią żwirku i musze stosować piasek palony... Plus jest taki że można go wyrzucac do wc bez obawy zapchania kanalizacji:)

polecam żwirek HILTON siliconowy. mi na dwie kuwety dwoch kotow starcza na 2 tyg. czyli wynika ze jeden zwirek starczylby na 2 razy na 1 kuwetke na miesiac. tez zwirek wchlania smrodek. a to co jest obsikane zmienia kolor z niebieskiego na bialy. wiec szybko widac zuzycie zwirka. poza tym kupki trzeba wyciagac na bieząco, bo fetorek nie jest dla nikogo przyjemny. jak nauczysz kotka od malego kuwetki, nie będzie ci siurkał gdzie indziej. musi miec sowje miejsce na kuwetke. jak jest malutki i zauważysz ze drobi nóżkami i szuka jakby miejsca, to szybko go zanies do kuwetki, ale mu nie przeszkadzaj. wiesz chyba co to jest SKNP. no wiec podsumowując 1 zwirek na miesiąc ale na 2 razy. i koniecznie HILTON siliconowy. kosztuje w granicach 15-20zeta. jest najlepszy.

nie ma czegos takiego jak \"najlepszy zwirek\". To dobre co ktoremu kotu pasuje. Nie ma tez uniwersalnej rady co do czestosci i sposobu sprzatania kuwety.

Gość raz w roku wystarczy