Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewka010101

YERBA MATE --- PYTANKA

Polecane posty

Gość Ewka010101

Mam trzy pytania związane z yerba mate, bardzo prosze o odpowiedź :P 1. Gdzie można ją kupić? 2. Czy trudno przyrządzić, czy tak jak herbate? 3. Jakie daje efekty?

Gość Ewka010101
aha, sorki jeszcze raz ja. Chce kupić ta herbatę bo słyszałam ze pomaga na 1. kurzą ślepotę 2. Krzywe nogi 3. Obwisłe wargi wiecie coś na ten temat?

Gość Ewka010101
To wyżej to podszyw. Ale chyba każdy sie zorientował :)

Gość yerbamaniaczka
1. najlepiej w sklepach internetowych i tylko oryginalnie pakowana!! Yerba mate sprzedawana na wage w herbaciarniach czy tez w saszetkach to nie prawdziwa yerba. 2. Do przyrzadzenia yerby potrzebna jest bombilla, bo jej nie odcedzasz tylko pijesz z zielskiem w srodku. Ja pije yerbe w kubku, ale ludzie pija ja w materach, to takie specjalne male naczynka. 3. NIe warto pic yerby z nastawieniem ,ze dziala na cos. To po prostu napoj ogolnie pozytywnie oddzialujacy na organizm, tak jak zielona herbata.

Gość Ewka010101
sorki :) tak naprawde to ja się sama za siebie podszywam, muszę koniecznie napic sie tej herbaty moze mnie z tego wyleczy :P

Gość Ewka010101
yerbamaniaczka: Dzięki za info :P A przy okazji to nie polecam zielonej herbaty bo ma wysoką zawartość fluoru przez co bardzo źle działa na kości i nie tylko. Chyba że ktoś pije jeden kubek dziennie to OK.

Gość yerbamaniaczka
Ja pije od lat zielona herbate i jakos sie nie sypie, wrecz przeciwnie:)

Gość Ewka010101
Może tak, ale to prawda że ta herbata ma bardzo wysoką zawartość fluoru, który jest po prostu niezdrowy...

Gość Ewka010101
Wklejam fragment po angielsku na ten temat :P Fluoride could possibly reduce the anti-cancer properties of tea, or even cause cancer as fluoride is considered a cancer promotor. For instance, he mentions a 1998 study which found positive correlation between colon cancer and tea intake. The high fluoride content could also cause neurological and renal damage, especially in the presence of aluminum. Additionally, the high fluoride content could cause osteoporosis, arthritis, and other bone disorders.

Gość yerbamaniaczka
Zobacz co znalazlam. Aby dojsc do niebezpiecznej dawki fluoru, trzeba byc herbate litrami... Od 0,121 do 0,258 miligramów. Zarówno zielona, jak i czarna herbata uchodzą za najbogatsze źródła fluoru spośród wszystkich pokarmów. Z kolei spośród wszystkich odmian zielonej herbaty najwięcej fluoru występuje w Gunpowder. Zapotrzebowanie dzienne: jeden miligram. Oddziaływanie: fluor wzmacnia zęby i kościec i stanowi jednocześnie profilaktykę przeciwpróchniczą, bowiem hamuje wzrost bakterii powodujących powstawanie płytki nazębnej. Badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że fluor przyspiesza gojenie się ran. Pierwiastek ten chroni również przed anemią. Zbyt duże dawki tego pierwiastka śladowego są jednak niekorzystne: ponad dziesięć miligramów dziennie może doprowadzić do deformacji kośćca.

Gość widzialam dzis
yerba mate w groszku, sypana chyba

Gość yerbamaniaczka
Wydaje mi sie, ze twoj wklejony tekst dotyczy jakichs strasznie duzych dawek fluoru. 4 -5 herbat to 1mg, czyli dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Gość Ewka010101
To znalazłaś na SFD, czytałam to :) Ale uważaj, bo tam ludzie podają takie rzeczy że herbata zawiera teine i kofeine, podczas gdy wiadomo że jest jedna i ta sama substancja, jest tam dużo kwiatków tego typu, więc ja bym im nie ufała tak bardzo ;)

Gość yerbamaniaczka
nie, nie wchodze na sfd, znalazlam to gdzies indziej. Ja wierze w niezwykle wlasciwosci zielonej herbaty. Wystarczy spojrzec na Japonczykow, ktorzy pija te herbate caly dzien i choruja mniej,starzeja sie wolniej niz mieszkancy Europy i USA.

Gość Ewka010101
No na pewno zielona herbata ma sporo b. dobrych składników :P To fakt, ale z drugiej strony wśród ludzi pijących dużo zielonej herbaty odnotowano wyższą zachorowalność na raka żołądka :(

Gość yerbamaniaczka
NIe slyszalam o tym. Gdyby tak bylo rak zoladka bylby plaga w Chinach i Japonii, a tak chyba nie jest, bo jakos nigdy o tym nie slyszalam. Skad masz takie informacje? Pamietaj, ze to, ze jakis osordek badawczy przeprowadzil badania i je opublikowal nie znaczy ze sa one zgodne z prawda.

Gość Ewka010101
A co do zrowia Japończyków to nie można doszukiwać się jego przyczyny tylko przez pryzmat zielonej herbaty :D Przecież oni się w ogóle zupełnie inaczej odżywiają - owoce morza, ryż itd. U nas się tego nie je, a wiadomo że jest bardzo zdrowe.

Gość Ewka010101
Bushman JL. Green tea and cancer in humans: a review of the literature. Nutr. Cancer. 1998;31(3):151-159. W tym badaniu wyżej znaleziono relacje między rakiem żołądka i okrężnicy a ilością spożytej zielonej herbaty. Czym więcej tym większe ryzyko, na podstawie tego badania wyżej

Gość yerbamaniaczka
Wszystko w nadmiarze szkodzi, jednak zielona herbata to chyba najzdrowszy napoj i gdyby wszyscy Polacy pili 2-3 kubki prawidlowo zaparzonej dobrej jakosciowo zielonej herbaty, bylibysmy o wiele zdrowsi. Mozesz napisac skad czerpiesz informacji o szkodliwosci zielonej herbaty?

Gość Ewka010101
Podałam wyżej ten zbiór literatury badawczej, poszukaj w Google, wyskoczy sporo stron o tej tematyce :) Ja już muszę spadać, pozdrawiam

Gość yerbamaniaczka
🖐️

Gość lejek56
Yerba mate jest bardzo zdrowa. Oto adres do oryginalnego sklepu z yerbą, można tam kupić różne rodzaje yerby. Jest ona sypana, oryginalnie pakowana. Na stronie można zakupić także specjalne bombille do picia oraz kubeczki. Ja kupuje tam już od roku i jestem zadowolony. Gorąco polecam.

Gość zaczynam z yerbamate
piłam zieloną herbatę, liściastą chyba z herbapolu, ale jakoś się źle po niej czułam. piłam też herbaty ze sklepów specjalistycznych tylko z herbatam i miałam te same odczucia. czytałam dużo o parzeniu takiej herbaty, nie wiem czy tak działała sama herbata ale chyba tak bo sposób parzenia raczej był ok.

Gość refgvgewf
1.Można kupić w sklepie internetowym, mogę polecić ten, bo bardzo tanio i spoko wybór- ja się tam zaopatruję ;) http://yerbomania.pl/ 2. Przyrządza sie prościutko, tu instrukcja: http://yerbomania.pl/?jak-przygotowac-yerba-mate,3 3. Efektów jest tyle, że miejsca by nie starczyło ! Na pewno pomaga w odchudzaniu, zmęczeniu, sesji,m stresie, trawieniu, braku witamin...i wiele innych. Spójrz na sklad Yerby, wiele tłumaczy: http://yerbomaniaczka.blog.pl/2012/11/20/sklad-yerba-mate/ Polecam, jestem zachwycona Yerbą, i praktycznie nic poza nią nie piję ;)I schudłam ;)

Gość rtgvbjfdn
a ja mam pytanko, czy ktos próbował tej Yerby: http://yerbomania.pl/?6,cruz-de-malta-despalada ? Opis brzmi...groźnie :D

Gość gość
W celu pobudzenia mózgu najlepszym rozwiązaniem okaze sie zioła Yerby z życiorysu wiem heh 26 lat dostałbym wrzodów ze stresu lecz już dzięki tym ziółkom jest całkiem spoczko http://www.naturamarket.eu/yerba-mate/ yerba odchudza

Gość gość
Na pobudzenie mózgu trafnym wyborem okaze sie herbata Yerba Mate z życiorysu wiem heh dwadzieścia sześć latek na karku nabawiłbym się wrzodów bo szef sie na mnie wyżywa w robocie ale już dzięki yerba jest ok http://www.naturamarket.eu/yerba-mate/ YM odchudza