Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość neira1

Owinięte pępowiną...

Polecane posty

Gość neira1

Jestem w 13 tygodniu ciąży.... dowiedziałam się ostatnio na usg, że moje dziecko jest owinięte na szyi pępowiną... czy któraś z Was miała podobną sytuację? Czy istnieje duże ryzyko, że tak małe dziecko może się udusić? Jestem załamana :(( pozdrawiam

Gość -ala-
a skad o tym wiesz? mialas usg 4d? bo na normalnym usg tego nie widac co do owiniecie, napewno jeszcze sie odwinie

Miałam już drugie usg, ale jakie dokładnie to zabij mnie a Ci nie powiem :)) widać było dokładnie, że dzidziś jest owinięty na szyi... zwłaszcza jak lekarz zbliżył i podświetlił... pępowina zaznaczona była na kolor czerwony :(( dziekuję Ci za miłe i wspierające słowa... pozdrawiam...

Moja miała dwukrotnie szyjkę owiniętą pępowiną, urodziła się nieco przyduszna, sinofioletowa, dostała 8 pkt apgar, rodziłam przez cc. Znajoma rodziła córkę naturalnie, też dwukrotnie szyjka była owinęta pępowiną, Mała niestety zablokowała sę w drogach rodnych i także urodziła się podduszona, dostała ylko 4 pkt ale wszystko z nią ok. Owinięcie szyjki pępowiną jest dośc powszechne i zwykle nie stanowi zagrozenia, choć oczywiście wyjątki się zdarzają. Nie jest też wskazniem do cc, chyba że pępowina jest bardzo krótka. Najważniejsze, że lekarza i położne będą wiedzieć, że dziecko ma owiniętą szyjkę, bo zwykle nie mają o tym pojęcia i dopieo po wyjściu główki się okazuje.

właśnie doczytałam, ze to dopiero 13 tydzień, spokojnie jeszcze 10 razy się zawinie i odwinie, takie maleństwo jest stale w ruchu, pływa nieustannie i fikołki robi, jak większe dziecko zakręci się pępowiną to już gorzej z odwinięciem.

moj Kuba byl obwiniety. mialam cc(z innych wzgledow). po cc lekarz mi powiedzial o tym ze byl obwiniety. dostal 9 pkt. nie martw sie pozdrawiam

Moje dziecko przy porodzie było owinięte dwukrotnie pępowiną...rodziłam naturalnie a Adrianek dostał 10 pkt. Apgar

Dziękuje Wam za odpowiedzi i ciepłe słowa... to moje pierwsze dziecko, dlatego pewnie aż tak bardzo sie wystraszyłam... Mam nadzieję i wierzę, że wszystko bedzie dobrze :)) pozdrawiam...

mam 22 lata i urodzilam sie z owinieta pepowina wokol szyji, wiem to od mamy i z ksiazeczki zdrowia. mama rodzila naturalnie. urodzilam sie troszke sina i nie chcialam plakac, ale wszystko dobrze sie skonczylo bez zadnych skutkow na przyszlosc ;)

U lekarza mam termin na 12.09 ... mam nadzieję, że dostanę dobre wieści i będę się mogła podzielić nimi z Wami :)

Gość Natala:)
Mój maluszek był owinięty pępowiną i nic mu:) jak rodzi się głowka to polozne odrazu odkrecaja pepowine z szyjki:),nie jest to nic groznego,chociaz balam sie tez,bo naczytalam sie o tym,ale na szczescie jest zdrowy i jest wszystko OK:)

w 13 tc ma jeszcze tyle miejsca i jest tak ruchliwe że jeszcze milion razy owinie się pępowiną i odwinie ;)

Gość moj maly
byl rowniez owiniety pepowina na szyjce,urodzil sie siny i nie plakal,ale dostal 8punktow a po paru min juz 10,tez mysle ze skoro to dopiero 13 tydzien to nie masz powodu do zmartwien,duzo gorsze sa petle na pepowinie

Miałam 4 usg w ciąży. Przy pierwszych dwóch był owinięty przynajmniej 2 razy. Przy 3 sie odwinął ale przy 4 był 3 razy owinięty. Niestety podczas porodu tracił tętno i szybko cc. Dostał 8 pkt bo wcisn.ęli mnie między umówione cesarki. Prawda jest taka że jak dziecko będzie ułożone pośladkowo czyli nie główką w dól do porodu i będzie owinięte pępowina to przy sn jest możliwośc uduszenia i wiem że wtedy robią cc.

Gość 26tygodni
czesc wam jestem 26tygodni w ciozy poszlam 27.04.2012 do lekaza i lekaz powiedzial że moje dziecko jest owinienty w pepwine czy wam tesz tak sie zdazyło pomuszcie prosze!!!!!! Dziekuje pozdrawiam..

Gość 26 tygodni - a po
jakiemu ty piszesz?

Gość 26tygodni
no sorki pomyliłam sie zle napisałam pszepraszam zdażyło ci sie takie cos

Gość 26tygodni
no sorki pomiliłam sie zdażyło ci sie takie cos??? albo wiesz cos otym

Gość ja i moj maluszek
Bedac w ciazy w 8 miesiacu moj synek wazyl 4500 kg, lekarz nic nie zauwazyl. W38 tyg ciazy z bolami pojechalam do szpitala na usg mlody lekarz nic nie zauwazyl oswiadczyl ze dziacko wazy 2 kg moze troszke wiecej. Moj synek urodzil sie przez cesarke wazyl 2.400 kg byl dlugi lecz zamiast okraglego malego cialka mial kosci powleczone skora urodzil sie w zielonej mazi okazalo sie ze pepowina byla zawiazana wokol jego nozki nie dostawal pozywienia i tlenu dusil sie zywcem spadl jeszcze w brzuchu z 4500 kg na 2400. chodzilismy do wielu specjalistow zyje ma 3 latka jest malutki i chudziutki ale kochany i teraz zdrowy. Pamietajcie nie zaniedbujcie w ciazy niczego pilnujcie zeby nie doszlo do takiej sytuacji jak nasza moj maluszek mial szczescie

Gość Pierwsza mama1
A u mnie przy porodzie okazało się,że na pępowinie był węzeł-co dowiedziałam sie już po porodzie..:/ Mały nie był owinięty-ale nie daj boże żeby się ten węzeł zacisnął bardziej przy porodzie:( Na szczęście wszystko dobrze poszło:) Aha a u mojej znajomej dzidzia była owinięta pępowinom wokól szyji w klatki piersiowej..:/ Poród trudny,przyduszona-ale wszystko ok:) Dziś 4latka zdrowa:)

Gość sylwia xxxx
skoro wiesz ze jest owiniety pepowina to musisz pilnowac ruchow dziecka. jezeli cos cie zaniepokoi to lec na ktg. nie chce straszyc ale kuzynka stracila tak dziecko w 39 tygodniu, udusilo sie pepowina i musiala rodzic martwe dziecko silami natury. wieczorem sie przestalo ruszac, rano pojechala do gina ale juz bylo martwe. niewiedziala ze jest owiniete :'(

Gość mama-blizniaczek
witam ja tez tego doswiadczylam..bylam w ciazy blizniaczej z 2dziewczynkami...wszystko bylo ok cala ciaze..natomiast w 39tyg dostalam skurczy i pojechalam na poród..jak sie okazalo na usg u jednej nie stwierdzono akcji bicia serca,mimo ze na ktg wszystko bylo ok ale jak sie pozniej okazalo ze to byl fauszywy zapis bo poszlo echo bicia serca od jednej do drugiej...po sekcji małej okazalo sie ze byla we mnie niezywa juz 3lub 4 dni przed porodem..tylko dziwne bylo to ze nie bylo zadnych objawow co by na to wskazywalo..nie bylo zawrotow glowy,bolow brzucha itp...