Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomaranczaaa

jedno pytanie o aparat na zeby!!!!

Polecane posty

Gość pomaranczaaa

czy mozna zrobic np. najpierw dół, a potem jak juz sie wyprostuje to zalozyc na gore? czy jesli juz sie robi gore i dol to w tym samym czasie zeby byl rowny zgryz? tragicznie wyglada gora i dol na czarno

nie da się. jednen aparat zakłada się przeważnie 3-4 miesiące później i dłuższe przerwy nie mają sensu, ponieważ to co zostanie wyleczone (powiedzmy góra) zacznie się krzywić spowrotem z powodu nie wyprostowania (powiedzmy dołu) są też aparaty kosmetyczne - przezroczyste. lub lingwalne - przyklejane od wewnętrznej strony zębów

Gość pomaranczaaa
a czy te lingwalne sa a) drogie bardzo? b) równie skuteczne co zwykle blachy? c) tyle samo sie je nosi? bo mam prace gdzie musze dobre wygladac i sie usmiechac, boje sie ze metal gora i dol bedzie z deka odstraszal klientow.... a przezroczyste troche wygladaja jak by sie mialo osad na zebach (tak z daleka jak sie patrzy)

Gość Madziunia99988877766
Da się:) Ja tak miałam. Najpierw tylko góra później dół. I jest ok. Przecież po zdjęciu aparatu i tak nosi sie retencję.

Gość ale dlaczego o o
jasne ze się da, żaden problem:)jak bedziesz nosić retencyjny to NIC nie ma prawa sie pokrzywić:)

musiałaś mieć małą wadę. normalnie jak ktoś ma jakąś wadę wymagającą leczenia obu łuków to zwyczajnie górnej szczęki nie da się wyprostować idelanie bo dolne krzywe zęby przeszkadzają. reteiner nie nosisz się non stop, zresztą jak jest róznica - mieć stały na górze czy reteiner? bo zeby krzywe dolne nie wpływały na krzywienie wtórne górnych trzebaby reteiner mieć na zębach stale.. lingwalne są sporo droższe.. ale kosmetyczne już tylko ok 400-500zł od metalowego moze nad takim się zastanów. pomyśl - nie przeszkadzają kilentom twoje krzywe zęby a aparat będzie? :)

*tak mi tłumaczyła ortodontka, moiim znajomym ich ortodonci podobnie. poza tym orto wtedy nie bierze na siebie odpowiedzialności za leczenie (podpisujesz papierek, że bierzesz na siebie) co do reteinera - kilku moim znajomym po latach zęby zaczynają wtórnie się krzywić - mimo noszenia reteinera tak jak zalecał ortodonta. żaden efekt prostowania nie jest \"na zawsze\" bo nasze ząbki całe życie migrują:)

Wcale nie miałam takiej małej wady. Najpierw zrobiłam górę, a później gorszy dół. Może jakieś znaczenie miał fakt, że miałam na dole przed założeniem góry usunięte ósemki. Ale wszystko jest jak naj bardziej ok. No i miałam bardzo dobrą ortodontkę.

Gość pomaranczaaa
lingwalny kosztuje 7 tys !!! za jeden luk 😭 masakra a tak wogole to sie boje mojego wygladu po zdjeciu aparatu, to bedzie fajne, ze beda proste, ale nigdy siebie z prostymi zebami nei widzialam, jedyni mi sie rochodza na boki tworzac taki trojkat, (sporo osob tak ma) zakrywaja troche dwojki, kurcze jak beda zupelnie proste, boje sie ze bede glupio wygaldac, ze beda za male,a lbo za duze przerwy miedzy zebami (jak tak aktora z magdy m, ta ruda) kurcze....

Nie masz czego się bać:) A ortodontka pokieruje wszystko tak że będzie ok, bez przerw itp.

Gość aparat hahah
do tego mozna butelki otwierac zebami - wiem bo sam mam aparat

Gość pomaranczaaa
sluchajcie moze to i glupie pytanie ale co to sa te koronki???? implanty rozumiem takie zeby wkrecane na srubke ale koronki? bo ja mam np. takie jedynki ze na koncach, zamiast prostych to mam takie falowane, takie wlasnie "koronki" :D o co chodzi? czy to mozna spiłować i wyrownac? jesli tak to przeciez beda krotsze te moje jedynki a i tak mam male zeby ...