Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cukiereczekZOZOL

PYTANIE DO ZAAWANSOWANYCH CIĘŻARÓWEK

Polecane posty

Gość cukiereczekZOZOL

Dziewczyny, czy puchną wam w ciąży dłonie i stopy??

Gość lekta777
mi nie, ale to 7 miesiąc dopiero, wiec moze jeszcze nie czas:)

Gość nie wiem do jak zaawansowanych
to pytanie. U mnie jest 6-sty miesiąc, 24 tc. Nie puchną mi nogi, ani ręce. Ręce to podobno niebezpieczny objaw, skonsultuj z lekarzem Pozdro

Gość cukiereczekZOZOL
a inne mamusie co powiedzą??Tak 8-9miesiąc??

Gość mnie troszke
spuchly no i pierscionkio zdjelam w 'ostatniej chwili' bo ciezko je bylo zdjac..

u mnie to koncowka (38tyg+3dni) i zarowno stopy jak i rece sa obrzmiale (ale nie jakos szczegolnie spuchniete) jak duzo pochodze, szczegolnie jak jest goraco to wtedy stopy puchna ale dopoki opuchlizna nie wychodzi poza kostki to raczej nie ma powodu do niepokoju. Opuchlizna pojawiajaca sie po 36 tyg ciazy zwiazana jest z zatrzymywaniem sie wody w obrebie tkanek miekkich po to ze jej zapasy zostana zuzyte po porodzie kiedy organizm straci wiecej krwi - woda wtedy zostanie wchlonieta :)

Jeżeli nie narastają gwałtownie z dnia na dzień lub towarzyszy im podwyższone ciśnienie tętnicze(jeżeli masz możliwość to mierz je)to raczej nic się nie dzieje.Leż dużo z nogami uniesionymi do góry.

Gość hania_30
Ja jestem w koncu 7 m-ca, a u poczatku 8. Do tej pory puchly mi rece i stopy niesamowicie ale tylko w upalne dni. poza tym to nie. Dopiero teraz zauwazylam,ze od jakiegos czasu musze luzowac sznurowki w butach, szczegolnie pod koniec dnia,bo puchna mi stopy.

Mi troszkę puchną palce u rąk, ale nie jest to nawet widoczny obrzęk. Zauważyłam go przypadkiem, bo nie mogłam zdjąć obrączki. Ale na innych topikach czytałam, że wyraźna opuchlizna, wysokie ciśnienie i białko w moczu mogą sygnalizować zatrucie ciążowe, którego lepiej nie lekceważyć.

Mi jak narazie nie puchną ręce i nogi wcale...lekarz za każdą wizytą to sprawdza i pyta czy puchnę...jestem w 32 tygodniu:)

jakbyscie zobaczyly moje nogi i stopy na koniec ciazy :( SZOOOOK. Od 34 tyg co tydzien robilam badanie moczu i codzien mierzylam cisnienie. Lepiej w takich przypadkach kontrolowac czy nie wiaze sie to z zatruciem ciazowym. A juz dzien po porodzie opuchlizna ustepowala. Tydzien po juz nie bylo po niej sladu.

zaczełam 38 tc, żadnej opuchlizny. Cały czas noszę pierścionki i obrączkę. Bez problemu je zdejmuję.

Gość myszoskoczek na wakacjach
36 tc, mam obrzmiałe kostki i palce u rąk a ciśnienie raczej niskie niż wysokie: 105-110/60-65

ja juz nie ciężarówka bo urodziłam tydzien temu ale owszem puchną stopy i dłonie i to normalne ale w 9 miesiacu przed porodem ale w 7 czy w 6 miesiącu to moze coś z krążeniem skontaktuj sie z lekarzem

ja co prawda juz dawno urodziłam , ale spuchnięta byłam jak baniak. Musiałam zdjąć obrączkę, a moje adidasy nie wchodziły mi na nogi takie miałam nogi...to tez wynika z przeciążenia organizmu. Polecam trzymanie nóg w zimnej wodzie i częste trzymanie nóg w górze...