Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghgds

Po czym poznać że królik to miniaturka?

Polecane posty

Gość ghgds

Kupiłam królika dzieciom, o tym że to przemyślana decyzna itp nie pisze bo tak jest. Żeden rodzic nie kupuje zwierzaka bez pewności o dojrzałości dziecka... Ok, ale po czym poznać że to naprawdę miniaturka? Pomóżcie. Ma wokół główki sierść dłuższą niż na ciele, i ma blisko siebie uszka

nie poznasz, dopoki nie urosnie :) Ja tez mialam \"miniaturke\" , a jak urosla to wygladala jak 4miniaturki albo i wiecej, ale fajna byla ta moja kroliczyca :)

Obawiam sie ze trudno to rozpoznac;) Ja kupilam 10 lat temu kroliczke mialabyc miniaturka ale wyrosł mieszaniec;) Niestety juz umarla:(

Gość ghgds
a jakie są z zachowania? miłe, przyjazne? Myślę że będzie średni/a:) nie znam płci jeszcze

Moja kroliczka byla radosnym zwierzakiem:)Jak byla mala to super sie bawila skakala taki pieszczoszek i lubila sie przytulac;) W ostatnich latach jej zycia czyli tak ostatnie 2 to juz nie chciala biegac niestety:( glownie siedziala na kanapie albo w klatce;) Krolik musi sie wybiegac minimum godzinke dziennie albo i dluzej jak jest maly. W przeciwnym razie moze zglup[iec,zdziczec lub popasc w depresje:( Moja Viktoria-Felicja Zyla 9 lat:)

Powinnas oswajac od malego.musi duzo przebywac z ludźmi.Ja jako dziecko tez miałam miniaturkę-i była to mianiaturka :) ale nie zajmowałam sie nim zbytnio,cały czas siedział w klatce i zdziczał tak,że nie dało sie go w ogole wziąć na ręce,bo drapał i gryzł..

no trzeba uwazac na kable, na tapety,drewniane krzesla i nogi od stolu;)no i najwazniejsze unikac glosnego puszczania tv,radia itd bo kroliczki maja bardzo wrazliwe uszy i slysza dzwieki dokladnie:)ale pewnie zaopatrzylas sie w ksiazeczke o kroliczkach takze podstawy znasz;)

Gość ghgds
zaopatrzyłam:) Ale powiem wam, że ten mój to taki fajny, miły jest... Nie boi się, daje się głaskać. Zostawiam mu otwartą klatkę żeby jak poczuje się całkiem bezpiecznie, żeby wyszedł sobie i wogóle... Fajny:) Dzięki... No nie wiem jamki urośniE:)

Gość milagros to moj
wiesz co robil? kladl sie kolo mnie na tapczanie? co to oznacza w takim razie?

chowaj tez monety typu 1gr, 2 gr i nawt 5gr, mojej sie udalo zjesc na deser kiedys, na szczescie nic sie nie stalo. Ale z kablami trzeba uwazac, no i kiedys postanowila mi zjesc material z kanapy, wygryzla dziure o srednicy okolo 40cm, bylam w szoku, ale coz, klatke miala prawie non stop otwarta :)

jak sie kladzie kolo ciebie na kapczanie, to tez raczej pozytywnie, moja tez sie kladla kolo mnie, zazwyczaj na wysokosci twarzy. :)

do autorki - królika nie można zostawiać bez jedzenia (chociaż sianka), to dla niego bardzo niebezpieczne :) czas jakiś pracowałam w sklepie zoo (sieciówka, znana). przyszła baba i chciała kupić królika, żeby trzymać go bez wychodzenia w akwarium :O i do tego niezbyt dużym :O nie dała sobie kobita przetłumaczyć, że ten królik jej zdechnie :O

to ja wam opowiem historię tata kupił mi na 18-stkę królika miniaturkę . dałam na imie Tosial . był a słodka, mieszkała w kartonie po telewizorze , wyskakiwała na meblościanke a potem na podłogę , kicała po całej chacie :D . fakt obgryzał a kable niemiłosiernie (zabrakło kiedys kablówki :P ) . i do tego srała akurat za telewizorem ,albo pod wieszakiem z płaszczami :P . ale ten mój kicuś zawsze czekał ,aż moje kroki zaczna sie odbijac na klatce schodowej i zawsze czekała pod drzwiami jak wracałam (mogła byc 4-5 rano. była wierniejsza niz pies 😍 . i pewnego dnia miałam wyjąć matce pościele z szafy wyżej . a Tosia kucnął a pod taboretem na którym stałam, nie wiedziałam , i zeszłam:( , przejechałam z królikiem całe miasto . cierpiałam razem z nią . po 2 tygodniach łapka sie zrosła . Tosia kicała jak zawsze. potem sie przeraziłam, bo jej coś sie działo między tylnymi łapkami . myślałam ,że raczysko jakies . pojechałam do weterynarza , i co ? ......... sie okazało ,że moja najlepsza przyjaciólka jest facetem , potem zdążył zgwałcić rękę śpiącego mojego ojca :P , . kochałam całym sercem mojego biseksualnego królika 😭

Z tego, co się orientuję, miniaturka powinna miec dość krótkie uszka i tak jak napisałaś - osadzone blisko siebie. Mam takiego królika już 7,5 roku, jest naprawde przyjazny, lubi lezeć obok mnie na łóżku, czasem przykryty kocem i oczywiście pieszczony, drapany delikatnie za uszami i po całym ciele. Jako młode stworzenie oczywiście wszystko gryzł, kable, tapetę, wydrapał nawet dziurę w ścianie aż do betonu (za tapczanem, więc nie zareagowałam na czas). Nie wiem, jak udało mu sie przezyć spotkania z kablami pod napięciem? Teraz niczego nie podgryza, ale ma inny paskudny zwyczaj - dawniej robił siku tylko w jednym miejscu w swojej klatce, a teraz potrafi zalac mi meble, pościel :o Może to ze starości? Faktycznie, jest już spokojniejszy, mniej szaleje, nie biega już dookoła pokoju jak pędzący pociąg, ale stał się większym pieszczochem i łasuchem - przybiega do mnie, kiedy jem np. kolację i próbuje wyczuć, co ja tam smakowitego mam i co możnaby mi wyrwać :) Uwielbia jeść takie cukierki królicze z witaminami, niemieckiej produkcji, chyba \"Waldfruchten\" czy jakoś tak - o smaku owoców leśnych. Kiedy zbliża się wieczór, szaleje po kletce i dopomina się swoich smakołyków. Pamiętaj, żeby kupić królikowi wiszące wapno i dawać twarde rzeczy do gryzienia, żeby ścierał siekacze. Mój ma wadę zgryzu i raz na jakiś czas lądujemy u weta w celu obcięcia źle rosnących zębów. Trzeba to kontrolowac na bieżąco, bo czasem przednie siekacze potrafią wrosnąć w podniebienie, a to rzecz jasna bardzo bolesne. Nie dawaj tez niczego mokrego do jedzenia, bo może sie to skończyć śmiertelnym w skutkach wzdęciem. I jeszcze ważna rzecz - miniaturki są wrazliwe na zimno i przeciągi. Na pewno będziesz miała wiele przyjemności z hodowli i obserwacji zachowania swojego pupila :)

Gość mieści się w całości do gara

jankesa -> tez miałam podobną \"przygodę\" z moim królasem - siadałam własnie na sofę, jak wiadomo całą swoją masa i siłą rozpędu, aż nagle poczułam że siedzę nie tylko na tapczanie :o W tym samym momencie na sofe wskoczył mój młodziutki wówczas królik :o Oczywiście poderwałam się błyskawicznie, a on zeskoczył z sofy kwicząc, coś jakby płacz dziecka, okropność :o Wyobrażasz sobie? Myslałam, ze go zabiłam, że połamałam go doszczętnie. Kulał trochę przez jakiś czas, ale mu przeszło... Na samo wspomnienie ciarki mnie przechodzą do dziś :o

najdziwniejsze jest to ,że one maja kości jak ptaki ,puste w środku , i tak się szybko zrastają . jak złamałam mojemu kość udowa , to kazali mi jechać na śrubowanie ,koszty niebotyczne . ale znalazłam weterynarza który powiedział co zrobić :D i po tygodniu było ok.