Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gotujaca mama

Nowy jadłospis dla malucha

Polecane posty

Gość Gotujaca mama

Zaczynam podawać mojemu 5 miesiecznemu dziecku nowe produkty(jest na mleku sztucznym).Nie mam zamiaru podawać słoiczków tylko gotować sama.Tylko co?Może zechcecie podzielić się przepisami.Z góry dziekuje.

Gość kllklklklkl
Mój mały też był na mleku sztucznym i najpierw podawałam mu dania ze słoiczków ale szybko przestał je jeść bo mu nie smakowały. Gotowałam mu zupki np. na skrzydełku, albo łapce kurczaka, wsypywałam troszeczkę vegety do smaku, trochę warzyw mrożonych (bo to była zima) i wszystko. czasami dodawałam kaszy np kukurydzianej i był krupnik. Mały uwielbiał te zupki, gotowałam tak na dwa dni.

Ja swojej malej dawalam na poczatku zupki bez miesa. Gotowalam marchewke, pietruszke, ziemniaka, kawalek selera i to wszystko miksowalam i obiadek gotowy. Potem dodawalam do tego po jednym, innym warzywie np buraczka lub szpinak, gdyz sa ta jarzyny bardzo delikatne i nie powodujace problemow z brzuszkiem, a w sloiczkach ich sie raczej nie znajdzie. Corka szybko rowniez, zaczela jesc kalafior, brokuly, zielona fasolke i groszek w zupkach i nie miala zadnych problemow z trawieniem. Po 6 miesiacu zaczelam jej gotowac zupki na piersi z kurczaka lub indyka i miksowalam razem z miesem. Kolo 8 miesiaca zaczela jesc gotowana cielecinke. Nie dodaje malej do tej pory( ma 11 miesiecy) soli i innych przypraw, typu vegeta czy magii, tylko swiezy koperek, natke pietruszki, czasami troche bazylii czy oregano.

Kochane a co zrobić w sytuacji kiedy dziecko woli właśnie te dania ze słoiczka niż gotowane przeze mnie ? :( Od początku gotowałam córci zupki (mniej więcej tak jak tu opisujecie) i jadła ale ostatnio (od jakichś 2-óch tygodni) nie chce moich zupek :( Kupiłam raz dwie zupki w słoiczku i te zajada ze smakiem a jak podaję jej moje to nawet buzi nie chce otworzyć :(

Zdarza sie-moja corka tez lubila tylko sloiczki...Nie ma wyjscia-karm sloiczkami-one sa nawet zdrowsze od tego co sama ugotujesz...

Gość peelle
dziewczyny do roku czasu nie podaje się niemowlęciu mrożonych warzyw a i z gotowaniem obiadków na mięsnym wywarze bym się wstrzymała, kurczak także jest nie za brdzo zdrowy możę powodować powiększenie sutków bo te w sklepach są bardzo nafaszerowane hormonami i takimi tam innymi rzeczami najlepiej królik jak któś ma dostęp a jak nie to możę indyk, ja najczęściej podaje ze słoiczka ale zmusza mnie do tgo alergia pokarmowa dzieka w słoiczku wiem co je a co do kupionych marchewek i innych warzyw w sklepie mam opory, poczekam az skonczy 10 msc i wtedy zacznę podawać.

Moja mala tez miala okres, ze wcinala dania ze sloiczkow, a moich zupek nie chciala. Przeprowadzalismy sie i nie moglam w tym czasie dla niej gotowac i przez 2 tygodnie tak przywykla do gotowych obiadkow, ze na moje patrzyla ze wstretnem. Po prostu przestalam kupowac sloiczki i nie miala wyjscia, albo jadla moje albo wcale. Teraz chetnie je to co ja ugotuje, a gotowych dan zdecydowanie nie lubi z czego sie bardzo ciesze. Jezeli chodzi o kurczaka to ja mojej malej kupuje organicznego, bo rzeczywiscie roznie to bywa ze sklepowym drobiem. Warzywa tez staram sie kupowac organiczne. Zalezy mi na tym, zeby mala jadla to co ja ugotuje, bo wielu warzyw nie ma po prostu w sloiczkach, a te co sa to jak dla mnie smakuja zupelnie inaczej niz te jarzyny ugotowane przeze mnie. W ogole probujac takie gotowe danie to ciezko jest po smaku rozroznic co tam wlasciwie jest. Przy alergii pokarmowej tez bym sie bala gotowac z warzyw z nie sprawdzonego zrodla i rzeczywiscie bezpieczniej podawac sloiczki.

Gość Gotujaca mama
No dobrze,ale jakie warzywa od 5 miesiaca?