Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cardiff

Karta ruchów płodu wg Cardiff.

Polecane posty

Gość Cardiff

W którym tygodniu lekarz zalecił Wam wypełnianie karty ruchów wg Cardiff? Jak rozumieć te 10 ruchów? 10 kopnięć? Jak moje dzieciątko się rozbryka, to to 10 kopnięć w ciągu minuty natrzaska...? Czy może chodzi o 10 serii kopniaczków? :o

ja własnie dostałam a jestem w 36 tc zaczynam liczyć o 9 , ale moja dzidzia jest tak ruchliwa ze o 9.30 mam juz 10 ruch, ja liczę każdy, np wypchniecie nogi itp

Liczy sie 10 ruchow - moga byc kopniaki, rozpychania, wiercenie sie itp. Tylko czkawke liczy sie jako 1. U mnie liczenie trwa 5-20 min. Jak w ciagu 1 godziny naliczysz 10 ruchow to wszystko OK.

no własnie. DObry temat. Jestem w 34 tyg prawie i dostałam wczoraj kartę ruchów płodu. Ja też w parę in potrafię naliczyć kilkanaście kopnięć:-D ALe własnie nie wiem. Czy powinno się leżeć jak sie liczy czy można spacerować? Bo wiadomo że jak się leży np na wznak to bardziej odczuwalny jest każdy najmniejszy ruch.

Gość muaaaaa
Igła, na plecach nie powinno się leżeć w ciąży bo uciskamy żyłę i można się źle przez o czuć i niedotlenia się wtedy dziecko. Ja jestem w 30 tygodniu i właśnie wczoraj dostałam kartę i nie mam pojęcia czy każde kopnięcie mam liczyć oddzielnie czy też jako jeden ruch. POMOCY!

ja miałam liczenie ruchów zalecone w szpitalu. można było je robić w różnej pozycji, nawet podczas spaceru. Położna mi powiedziała, że jeśli jest 10 lub powyżej to jest ok, nie trzeba dokładnie liczyć ... aż do 100 ;). kazała alarmować kiedy tych ruchów będzie mniej niż 4. ale najpierw liczyło się ruchy w następnej godzinie. ja osobiście nie trzymałam się wyznaczonych godzin. liczyłam rano, w południe i wieczorem. czasami już pod koniec ciąży 38-39 tydz wpisywałam ruchów 5,6,8 i też było dobrze. a czasami to kartę uzupełniałam szybko przed obchodem ;)

Gość niezmajoma
duzo moich kolezanek nie dostalo takiej karty czy to znak ze jest z moim dzieckiem cos nie tak ze mam to kontrolowac??? pomocy!

Gość ja87ja
Po co ta panika??!! liczysz każdy ruch, a to że dostałaś taką kartę to tylko świadczy o dobrej pamięci Twojego lekarza, bo pewnie twoim koleżanką zapomniał ją dać!!!!

Gość Kati172
mój lekarz mówił, że kazdy kopniak w serii się liczy, bo to jest osobny ruch, wogóle to chodzi o określenie mniej więcej (bo czasem sie maleństwo wierci jak szalone) ilości ruchów, żeby miec pewność, że wszystko jest z dzieckiem w porządku.

Gość Ann****
Wg informacji jakie otrzymałam od swojej położnej serię liczymy jako pojedynczy ruch. Wikipedia obrazuje jak mniej więcej wygląda prawidłowy przebieg r***liwości płodu http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Cardiff. Kartę ruchów płodu otrzymałam w 30 tyg. ciąży.

Gość gość
Hmm... ta karta to jakis standard? Lekarz tylko pyta mnie czy czuc ruchy dziecka, nie licze czy jest ich 5, 10 czy 50...