anglomanka 0 Napisano Wrzesień 2, 2007 Witajcie! Mam pytanie związane z zakupem domu/mieszkania w UK. Czy któraś z Was może podzielić się ze mną informacjami na ten temat? Nie wiem czy tu nie zostaniemy, więc chyba byłogy logicznie spłacać własne mieszkanie, niż wciąż wynajmować. Czy jest to jednak w ogóle realne? Od czego zacząć? Jak wielekie jest ryzyko? Jak wysokie raty? dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Madziulka M 0 Napisano Wrzesień 16, 2007 hej hej...co jest potrzebne:stałe zatrudnienie= stale dochody. O kredyt mozesz ubiegac sie w banku, u niezaleznego mortgage advisor lub w agencji nieruchomosci- oni maja swoich mortgage advisorow...na spotkaniu z taka osoba musisz miec paszport, ostatnie 3 payslipy, ostatnie 3 wyciagi z konta i karty kredytowej jesli taka masz. Pytaja sie o oszczednosci, ktore moglabys wplacic na depozyt (aczkolwiek nie musisz koniecznie wplacac depozytu), pytaja sie o miesieczne wydatki. Na takim spotkaniu wstepnie powiedza Ci ile kredytu moga Ci przyznac, wysylaja zapytanie do lender (firmy, ktore udzielaja kredytu) o zgode na przyznanie takowego...to trwa kilka dni, do tygodnia...jesli uzyskasz potwierdzenie jest ono wazne przez 3 miesiace, w tym czasie szukasz sobie domu/mieszkania. Gdy znajdziesz odpowiednie wracasz do agencji z informacja o nieruchomosci, dostajesz kredyt, skladasz oferte, sprzedajacy akceptuje ja lub nie, reszta zajmuja sie prawnicy...formalnosci powinny trwac ok 6 tyg ale zazwyczaj sie to przeciaga do nawet kilku miesiecy...generalnie na poczatek musisz miec kase na oplacenie prawnikow, zaplacenie stamp duty (1%wartosci nieruchomosci jesli cena jest wyzsza niz 125000)...te pozcatkowe koszty to ok 3000 + depozyt jesli takowy wplacasz... Mozesz rowniez zdecydowac sie na shared ownership jesli stwierdzisz, ze rata kredytu przerasta Twoje mozliwosci...ale to kolejna historia, jesli masz jakies pytania to pisz, pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hejjjjjjjjjjjjjjjj Napisano Wrzesień 17, 2007 http://www.kupdom.co.uk/jargon-buster-scotland.php Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach