Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ezms

Chrzciny-czy moge byc matka chrzestna?

Polecane posty

Gość ezms

Heej wszystkim.Mam bardzo wazne pytanie.Otorz niedawno dostalam propozycja zostania matka chrzestna dziecka mojego ojca chrzestnego.Urodzila im sie dziewczynka,a ja jeszcze jestem panna(mimo ze zareczona:))No i slyszalam od kogos,ze panna nie moze byc matka chrzestna dziewczynki bo to ponoc przyniesie pecha mi albo malutkiej?!!Czy ktos z was spotkal sie kiedys z takim\'zabobonem\'?no bo nie wiem jak inaczej moge to nazwac:PProsze o odpowiedz.Pozdrwiam

Gość jezu co za bzdury
:O

śmieszne zabobony. Moja córeczka ma chrzest w niedzielę i jej matką chrzestną będzie moja siostra- panna :)

Gość zostalam chrzestna jak mialam
13 lat i mialabym juz miec meza lol

Wiesz, skoro przejmujesz się przesądami, a nie np. sakramentami, to naprawdę sobie odpuść bycie chrzestną. Bo i po co masz nią być?

Wiesz ja też zostałam chrzestną jako panna, i jakoś mi ani dziecku to pecha nie przyniosło, kto takie bzrury opowiada?

ha ha ha, ja slyszalam, ze niby matka chrzestna w dniu chrztu nie powinna byc w ciazy bo dziecko bedzie mialo ciezkie zycie. A moja byla :)

Gość ktos wyzej napisal bardzo mad
rze...!! skoro wierzysz w takie zbaobony to jak masz spelkniac swoja role?? byc wzorem wiary chcrzescijanskiej??

Nota bene, wiara w zabobony jest jednym z najgorszych grzechów - choć niestety, zwykle księża skupiają się na VI przykazaniu. Ostatecznie, na pierwszym miejscu jest \"nie będziesz miał bogów cudzych przed Mną\". Więc lepiej się zastanów, czy powinnaś być chrzestną. Mówię serio.

Hm ja zostałam matka chrzestną w wieku 15 lat, a póki co moja chrześnica to fajna, zdrowa dziewczyna :) Natomiast wierzę w to, ze matka chrzestna nie powinna byc w ciąży!Moja mama będąc w ciązy z bratem była chrzetna i mój brat jest osobą chorą!ma bardzo, bardzo ciężkie życie :( Pewnie to zwykły przypadek, ale cóz... niestety mnie bardzo zraził i nie zgodziłaby się być chrzestną wiedząc, że jestem w ciązy :(

Gość jjj twój intelekt mnie
poraził!!! wiesz co? to na pewno to chrzczone dziecko rzuciło klątwę na twojego brata! wyprowadźcie sie z cała rodziną do mongolii, bo słyszałam, ze jak się nie wyprowadzi tam rodzina chorego chłopca, to czekaja ich jeszcze gorsze nieszczęścia serio, serio

Nefrytowy- żeby to wszystkim przyszłym rodzicom chrzestnym można było zarzucic jedynie \'wiarę\' w zabobony, to każde chrzczone dziecko niczym księżyc świeciłoby światłem odbitym od tych swoich opiekunów i krzewicieli wiary... jednak... to miło, że wciąż ktoś wierzy, że rodzice chrzestni biorą czynny udział w wychowywaniu młodego człowieka... zwłaszcza w wychowaniu w duchu chrześcijańskim

Gość ja tez tak słyszałam
i śmiech mnie ogrania kiedy np mama mojego męża odradza mi zostanie chrzestną tylko z powodu ciąży. Swoją drogą żyję w związku zawartym w USC a nie w kościele, dlatego mogę mieć problemy z zostaniem chrzestną i wszyscy co wierzą w zabobony odetchną z ulgą bo dziecko ominie takie nieszczęście ---- "chrzestna w ciąży" do tego rzucająca klątwę..........

Gość coooooooooooo
można zostać chrzestną w wieu 15 lat???

Gość bbbxxxggg
moja córka była chrzestną matką w wieku 14 lat, zaraz po bierzmowaniu. Była to dziewczynka i podobnie jak u autorki tematu, córka jej chrzestnej:D Dziewczynka ma obecnie 9 lat i ma się doskonale:)

Gość bbbxxxggg
ktoś wyżej wątpi w wiek chrzestnej.. Wystarczy być bierzmowanym, a w pzrypadku mojej córki bierzmowanie było w siódmej klasie szkoły podstawowej(według starego programu) i w ten oto sposób 14-latka może zostać chrzestną matką

Gość shelbi
ymm.. wiem ze to nie jest odpowiedz ale nie wiem gdzie mam zadac to pytanie... ;) Ja mam 14 lat jestem w 2 gimnazjum nie bylam jeszcze u bierzmowania bo to dopiero w 3 gimnazjum.Ostatnio moja ciocia spytała czy nie zostane matka chrzestna jej synka.Ciocia dostala zgode ze swojej parafii ale nie wiem czy ja dostane ze swojej...no i mam pytanie czy moge byc matką chrzestna w tym wieku i bez bierzmowania?czy jsiadz moze sie nie zgodzic(i przypominam ze z tamtej parafii sie ksiadz zgodzil)? bo ja bym bardzo chciala zostac chrzestna ale wlasnie boje sie ze ksiadz z mojej parafii moze sie nie zgodzic....

Nie wierz w takie zabobony !!! Ja zostałam mama chrzestna w wieku 19 lat i tez juz byłam wtedy zareczona. Niunia jest grzeczna i zwariowana. Mi pecha jak na razie nie przyniosła wiec uważam że jak najbardziej powinas sie zgodzić.