Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Turlaj Draża

Czy folk w Polsce umarł?

Polecane posty

Po obejrzeniu filmu pt. \'Żona dla Kanadyjczyka\' a także po obejrzeniu dwóch Eurowizji- tej śpiewanej i tańczonej naszła mnie pewna refleksja: Ukraińcy, Litwini- wogóle większość państw w konkursie Eurowizji wykorzystuje w swych pokazach motywy kulturowe (ubiór, taniec, śpiew, etc) co wg mnie wychodzi im na dobre- patrz 1sze miejsce Ukrainy na koncercie Eurowizji bodajże ze 3 lata temu, w tym roku- 2gie miejsce i także 2gie miejsce W Eurovision Dance. Uważam, że dzięki tym nieco folkowym występom konkurs staje się ciekawy. A reprezentanci Polski?? Wtapiamy się w tłum przedstawiając nijaki repertuar- a przecież nie można powiedzieć, że kulturę mamy ubogą. Pogratulować Cichopek i Hakielowi dobrej pozycji na Eurowizji Dance- ale czy przedstawiając np układ taneczny Mazowsza nie mielibyśmy szansy na 1szą trójkę?? Nie lepiej zamiast jakiegoś zamerykanizowanego piosenkarza na konkurs wysłać Zakopower?? Czy my wstydzimy się naszej kultury i na siłę staramy się tworzyć wszystko pod kopyto sieczki, która płynie do nas z USA? Nie warto w dzisiejszych czasach wrócić do tradycji?

Niestety zgadzam się, że wstydzimy się polskości :( Czy nie moglibyśmy zacząc być dumni ze swojej kultury?? Bo wg mnie bardziej żałosny jest ten wstyd :o I nie dziwmy się później, że mało kto nas szanuje jeśli my nie potrafimy się szanować :o

Lubelska Orkiestra św. Mikołaja jest jednym z najważniejszych polskich zespołów folkowych. Powstali wiosną 1988 roku w środowisku lubelskich studentów zafascynowanych klimatem Bieszczadów i Beskidu Niskiego. Muzyka ludowa była dla nich jedynie punktem wyjścia, inspiracją własnych poszukiwań; źródłami - twórczość łemkowska, huculska, ukraińska, polska czy białoruska, choć w ich muzyce usłyszymy także wątki jak najbardziej współczesne, o wręcz rockowym zacięciu (jednakże wykonywane na instrumentach akustycznych).

Gość vgfdgvg
ej az mnie skreca jak ogladm ta erowizje to jest kunkurs kultur kto przemycic do utowu cos z kultury danego panstwa folklor ito ten wygrywa panstwa balkanskie turcja ukraina az mi sie rzygac chce ta widok tych nieudolnych wystpow zhamerykanizowanych bandow z Polski :OL:O:O:O matko świnta ZAkopower powinnio dac ciule jene ale przecie zto motloch wybiera a nasz narod ma kompleksy i musi byc jak ci zza gramanicy :O a co to folu to proponuje posluchac piosenek kapeli ze wsi warszawa :)

Sweet Jane- nigdy niestety nie spotkałam się z ich tworczością. Wiem, że zespoły folkowe istnieją, ale to taki powiedziałabym \'underground\' i usłyszeć ich można najprędzej na Dniu Kaszanki. Vopli Vidoplyasova- zespół znany także w Polsce, pochodzi z Ukrainy i tworzy muzykę rockowo- folkową. Nasze zespoly folkowe (oprocz wymienionych Zakopower, Brathanków, itd) są znane jedynie w najbliżyszm powiecie i nikt za granicą nigdy o nich nie słyszał. A jak słyszał to pewnie przez przypadek :o I to właśnie mnie martwi- promocja Goś Andrzejewicz trwa, ale zespoły folkowe mogą obejsć się smakiem :(

Dzięki za link :) Za chwilę sobie posłucham Wiem, że nie dotyczy tylko muzyki folk, ale folkiem chyba najbardziej się jednak pomiata i najbardziej o nim zapomina :(

Gość mozecie polecic jakies
inne folkowe kapele w tyle Zywiołaka, Vartiny, Kapeli ze wsi warszawa?