Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chetnie pomogę

pytania do LOGOPEDY

Polecane posty

Gość chetnie pomogę

wpisujcie pytania, które Was nurtuja odnośnie wad wymowy, zgryzu, dysleksji, wszelkich upośledzeń i wszystkiego, co Was nurtuje.Teraz nie mogę odpowiadać, ale będę jutro wieczorem i jak bedą pytania to na wszystkie odpowiem.

ja strasznie szybko mowie!!! normalnie jak mnie kiedys nagrali na dyktafon mi to pozniej puscili to sama siebie nie zrozumiałam :P w szkole to miało zalety bo nikt mnie nie chciał pytac :) Czy to jest jakas wada i mozna z tym walczyc? Zaczyna mnie juz denerwowac jak kazdy kto mnie pozna mowi \"Boże jak ty szybko mowisz!\" Nawet moj własny prywatny osobisty chłopak mi sie przyznał ze przez pierwsze 3 miesiace to on mnie nie rozumial i tylko przytakiwał :D

Gość chętnie pomogę
odpowiem też na pytania z dziedziny seksuologii :)

Gość chetnie pomogę
bardzo dziękuje za podszyw, ale jestem specjalista tylko z logopedii :-) pozdrawiam i do jutra

Gość irmina77
mój syn ma 2 lata i 3 miesiące i nie mówi ,czy należy udać się z nim do logopedy wykluczam to że nie słyszy

Gość mama Tośki
pediatra zalecił mi wizyte z dzieckiem u logopedy, ale chwilowo mnie nie stać na taką terapie, bo wiem, że terapia trwa zawsze dość długo. Mam wiec pytanie co moge robić z dzieckiem, które sie jąka, ma 6 lat i dodatkowo ma zły zgryz i złe oddychanie i z tym kazano mi iśc do logopedy.

Gość przyszły dziennikarz
chce być dziennikarzem radiowym, ale mam zły zgryz i przez to zniekształoconą trochę mowę i pracodawca powiedział, że mam potencjał, ale muszę się wybrac do logopedy i może wtedy będzie mnie mógł przyjąc. Chce założyc aparat ortodontyczny, ale obawiam sie , że zniekształci mi on mowę, czy to prawda?

Gość lkojihibfghy
no gdzie jestes/ logopedo

Gość chetnie pomogę
jestem w dziale wychowanie dzieci :-) jedenasta Twój problem nie jest konkretna wadą, ale powinnaś zwracać uwagę na to, jak mówisz i samą siebie spowalniać. Możesz wykorzystac ćwiczenia, które robi się z osobami jąkającymi się, a mianowicie jeśli mówisz to w myślach dziel sobie dany wyraz na sylaby a palcem "wystukuj"/ dotykaj np. kolano :-) możesz powtarzac te ćwiczenia do czasu aż zauważysz różnicę. Jesli zależy Ci na ćwiczeniach dopasowanych do Ciebie, to powinnaś udac się do logopedy i z nim je ustalić. Ja nie mogę zaocznie wystawiać diagnozy i układac terapii :-) powodzenia

Gość czekamnaodp
Witam mam taki problem mam 17 lat i trochę seplenie i nie wymawiam dobrze "r" jak mówię, to język wychodzi mi poza zęby. Są jakieś ćwiczenia, zeby to zlikwidować? Czekam na rady. pozdrawiam

Gość chetnie pomogę
irmina77 skoro Twój synek jeszcze nie mówi to znaczy, że jego aparat artykulacyjny jeszcze nie jest gotowy do tego, że nie zakończył się jeszcze proces mielinizacji. Częściej zdarza się to u chłopców, dziecko może nie mówić nawet do 5. roku życia i polega na opóźnionym procesie mielinizacji zwojów nerwowych. Z mózgu biegnie impuls do aparatu artykulacyjnego, ale żeby dziecko mogło mówić to na tym nerwie musi się wykształcić osłonka mielinowa (tak samo jak kabel jeśli jest przeciety, nie ma osłonki to nie przewodzi prądu). Myślę, że nie masz powodów do niepokoju, ale ja na Twoim miejscu poszłabym do logopedy chociażby po to, by sie uspokoic, że wszystko jest OK :-)

Gość chetnie pomogę
mama Tośki--- nic sama nie poradzisz, z tego co piszesz Twoje dziecko ma dość poważne problemy i musisz, tzn.powinnaś moim zdaniem udać się do specjalisty. Najpierw do ortodonty, a potem do logopedy. Wizyty u logopedy nie zawsze sa płatne. Możesz iść z dzieckiem do najbliższej Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej i tam na pewno Ci pomogą :-)

Gość chetnie pomogę
przyszły dziennikarz---- niestety każdy aparat zniekształca mowę, nawet jeśli wybrałbyś ten wewnętrzny, czyli ulokowany za zębami. Co prawda jest on wtedy niewidoczny i nie widać, że się leczy ortodontycznie, ale on równiez zniekształca mowę.

Gość chetnie pomogę
czekamnaodp--- Sama niestety nie poradzisz sobie, bo z tego co napisałaś seplenisz a do tego występuje u Ciebie rotacyzm, czyli złe wymawianie /r/. Masz juz 17 lat więc dodatkowo wady sie już niejako ustabilizowały i samej będzie Ci cięzko z tym walczyć :-( zachęcam do wizyty u logopedy, sama możesz robić jedynie proste ćwiczenia na mięśnie języka. Skoro nie chcesz się zdecydować na terapię to wybierz sie chociaż raz do logopedy i poproś o poradę i jakies ćwiczenia, które będą dopasowane do Ciebie.