Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość legalyyilly

czy dziecko 5 letnie..

Polecane posty

Gość legalyyilly

powinno juz umiec liczyc do 10?? bo jestem w szoku, ze niektore nie potrafia...

Gość dla chcacego
moja potrafi do 5 i z nia jest jak najbardziej ok

Gość legalyyilly
byłam dzisiaj w szoku jak jedno dziecko nie umiało policzyc ile nóg ma pajak... a mial 8.. nie wiedzialalo nawet ze siedmiu jest osiem..

Gość dla chcacego
i co z tego?

Gość jedno umie drugie nie

Gość link nie działa O
a Ty kim jesteś dla tego dziecka?

moje juz literki zna!!!!heheh nie no ale liczyć 5 latek to już chyba powinien umieC!!!

Gość jktgkj
nie chwalac sie moje ma 3 i liczy do 20-tu:) i nawet nie tyle moja w tym zasluga co Elmo:)oglada go codzienie i kiedys sam mnie zagial tym liczeniem:) ale literek nie zna...

Gość jktgkj
wiec jak slysze ze niektorym dzieciom rodzice nawet bajek nie pozwalaja ogladac to jestem w szoku.. przeciez z takiej ulicy sezamkowej mozna sie nauczyc liczb,literek-droga zabawy.widze,ze nawet angielskie slowka sam powtarza a to tylko 20 min dziennie:) NAPRAWDE go nie uczylam,nie katowalam:)

jktgkj hej to jest coś w wieku 3 lat!!! oby tak dalej!!pozdrawiam

Gość jktgkj
alez ja tez jestem tego samego zdania!pojdzie do szkoly to sie nauczy:) ale male dzieci(szczegolnie 3 latki)maja to do siebie,ze w formie zabawy potrafia przyswajac wiedze:) przeciez tez to widzicie!np gdy podspiewujacie jakas piosenke:) za dzien wasze dziecko tez zna slowa:) u mnie tak bylo z "facet to......".......az kiedys uslyszalam:"swinia":)

mój brat w wieku 4 lat napisał mamie liste zakupów:) Był \"Puyn Ludwik\"\"Lisaki\"i \"Hlep\", ale listą zachwycała sie cała rodzina:D

Gość oj nie czepiac sie
no pewnie, ze tak. W przedszkolu 4latki do 10licza bez zajakniecia a nawet do 20.

Gość legalyyilly
no wlasnie to bylo dziecko ktore juz 2 rok chodzi do przedszkola... wiec powinien znac juz cyferki..

Gość mój ma 4 latka i umie liczyć
do 10 zna dobrze kolory,wyrazy przeciwstawne np zimne-ciepłe brudne -czyste itd normalnie w tym wieku to dzieci licza do piąciu i powinny znać podstawowe kolory ale jak nie zna to jeszcze o niczym nie świadczy -może sie nauczyć za rok i w przyszłosci być bardzo mądrym człowiekiem🖐️

Gość oj nie czepiac sie
no to kiepskie przedszkole

Gość jktgkj
gorzej bedzie jak taki maluch juz liczacy,piszacy pojdzie do szkoly i bedzie sie nudzil na lekcjach.nudzil sie do tego stopnia az...cos przegapi i (paradoksalnie)bedzie "w plecy"jesli chodzi o inne dzieci. tak tez moze byc... ja tym liczeniem-przyznaje podniecam sie;) bo mam cichutka nadzieje,ze moze polubi matme?;) ja bylam straszna noga i juz sie boje o to kto mu bedzie pomagal przy lekcjach w pierwszej klasie(i to podstawowce;)) nie mowiac o liceum;););)

Gość legalyyilly
to nie moje dziecko, tylko mam praktyki i dzieci mnie coraz bardziej czyms zadziwiaja... ale to dopiero poczatek... :)

uwazam, ze dzieci kilkuletnie powinno sie uczyc liter i cyfr, poprzez zabawe oczywiscie i nie ma w tym naprawde zadnego katowania. takie dzieci maja wyjatkowa zdolnosc szybkiego przyswajania takich rzeczy, ktora z wiekiem naprawde sie obniza i dziecko, ktore idzie do szkoly, nie znajac alfabetu bedzie dlugie miesiace dukac i powoli skladac literki, zanim sie nauczy, i dopiero WTEDY bedzie to dla niego meczace, a nie w wieku 3 - 4 lat, kiedy jest to dla niego czysta przyjemnoscia :) mnie mama nauczyla czytac drukowane litery, kiedy mialam 3 lata, a w pierwszej klasie podstawowki chodzilam juz do biblioteki i czytalam sobie ksiazki, podczas, gdy inne dzieci dopiero uczyly sie skladac literki i na lekcjach sylabizowaly tekst bez zrozumienia....

Gość dyskusja ogolnikowa
"nic nie szkodzi jesli inne dzieci nie znaja literek, cyferek ale moje potrafi liczyc do 100, alfabet powie od konca" cos tu zalatuje chyba hipokryzja a moze zwykle chamstwo

Gość nie chcę sie chwalić ale
hmm...... moja jak miała 4 lata to juz czytała,a jak 5 to zaczęła pisać.liczy do nieskończonosci a ma teraz 6 Wiem,ze rzadko się zdarzają dzieci z takimi umiejętnosciami :-) Pozdrawiam rodziców

jak jak miałam 5 lat to potrafiłam liczyc do nieskonczonosci chociaz jeszcze nie wiedziałm ze takie pojecie istnieje ;) jak poszłam do zerówki to umiałam pisac i czytac. Takze d;a mnie to dziwne ze dziecko nawet do 10 nie potrafii. Fakt pojdzie do szkoły to sie nauczy ale zanim dogoni rówiesnikow troche mu to zajmie a tamci w tym czasie naucza sie juz nowych rzeczy, takze przez pierwszy okres nauki bedzie w tyle za innymi. Nie katujmy dzieci nauka przed pojsciem do szkoły, ale bez przesady... Podstawowe rzeczy trzeba wiedziec. Ale ja sie w sumie nie znam bo nie mam dzieci ;)

Gość lkl
jaka hipokryzja,jakie chamstwo???:O

Mój brat w zerówce czytał dzieciom bajki, jak Pani wychodziła na przerwę albo do toalety...Czytał płynnie. Ale za to teraz jest strasznym leserem, jest zdolny, ale leniwy:)Wciąż bardzo lubi czytać, ale coraz mniej to robi, bo wciągają Go mecze i komputer niestety... to, kiedy dziecko nauczy się czytać i pisać wcale nie świadczy o tym, że w przyszłości bedzie czy to pilne, czy to inteligentne...

Gość superinteligent
ja też byłem genialnym dzieckiem... dlatego teraz siedzę na wielkiej sali, czasem podnoszę lewą rękę (bo prawą mam akurat w gaciach) i nacisnę jakiś tam guzik... a potem się dziwić, że durne ustawy przechodzą... ehhhh życie posła jest takie fajne........