Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klaudia h.

czy przysługują mi nadal alimenty?

Polecane posty

mam pytanie do osób które choć trochę się znają na takich sprawach wyszłam za mąż ale nadal się uczę mam 21 lat ojciec płacił mi alimenty, i zastanawiam się czy te alimenty mi nadal przysługują?

albo jestes dorosła i wychodzisz za mąż albo jesteś dzieckiem na utrzymaniu rodziców - zastanów się. Do małżeństwa jestes dorosła a do samodzielnego utrzymania nie ?

Gość oczywiscie ze nie przysługuja
nawet jesli sie uczysz i nie pracujesz to obowiazek utrzymania cie spoczywa na mężu, nie na ojcu

Niestety, po wyjściu za mąż alimenty od rodziców już się nie należą, także wtedy, gdy jeszcze sie uczysz i nie masz własnych źródeł utrzymania. Teraz obowiązek utrzymania Ciebie spada na męża, przecież stanowicie rodzinę.

Gość elllla---
Z ojca ten obowiązek może zdjąć sąd na jego wniosek.

Gość frajer to
powiinas powiedzieć ojcu ze wyszłas za mąz ojciec powinien zwrócić się do sądu o zaprzestanie płacenia alimentów jesli tego nie zrobisz będziesz musiała oddać ojcu pieniądze które płacił ci w czasie gdy byłaś już zoną zrozumiałaś ten mój bełkot?:)

jeśli ojciec zwrotu kasy nie zażąda to nic nie będziesz musiała. I jesli nie ma między wami konfliktu , chociażby przez to że płaci ci alimenty ( a nie lubi i nie chce tego robić a musi) to ojciec wcale nie musi zakładać sprawy o uchylenie obowiąxku alimentacyjnego. Inaczej jest jesli np. alimenty ściąga komornik , a ty nic nie powiedziałaś, że wyszłaś za mąż . Wtedy powinien założyć sprawę o uchylenie obowiązku alimentacyjnego , a czy zażąda od ciebie zwrotu nadpłaconej kasy to już zalezy wyłącznie od niego . Bądź wobec ojca uczciwa ,bo może za pare lat ojciec nie mrugnie okiem jak będzie w potrzebie i zażąda od ciebie alimentów .

Gość -root-
¡lıqǝp ı qǝɾod oʇ ıʞsuʎzɔɐʞ