Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dota27

trzmiesieczny niejadek-bardzo prosze o pomoc ,rade

Polecane posty

Gość dota27

moja trzymiesięczna córrcia od kilku tygodni strasznie grymasi i z dnia na dzien zjada coraz mniej - karmie ja mleiem modyfikowanym (NAN) wiec wiem ile mała zjada.Powinna zjadać 800 ml na dobe a ona przy naprawdę dobrym dniu zjada prawie 600 ale są i dni kiedy zje trochę ponad 300.jeszcze jakis czas temu było ok, ksiązkowo zjadała po 150 i nie było problemu.myślę że jest to moze zwiazane z lekiem jaki bierze (bemecor)bo od czasu jak go regularnie zarzywa robi sie coraz bardziej "niejadkowata".Podczas ostatniego szczepienia rozmawiałam z pediatra a ta stwierdziła że tak to już niektóre maluchy mają że czasami zjadaja tyle ile powinny a czasami prawie wogóle, mnie jakos to nie pociesza, codziennna walka o każde wypite 10ml to koszmar i brakuje mi już siły .błagam o rade, może któras z was miała podobnieze swoim dzieciatkiem?zaznacze ze mała przybiera na wadze dobrze, teraz warzy 5900.

Gość powinna bo
Ty jej każesz? Właśnie dlatego jestem za karmieniem piersią. Potem z dzieci karmionych butlą rosną małe grubasy :o Jak dobrze przybiera to daj jej spokój. Widać mądrzejsza od teorii i nie daje się tuczyć

Gość LOGOPEDA
Nie wiem, czy oczekujesz porady ode mnie, ale napiszę :-) jestem logopedą i medycynę też miałam na studiach, a i teraz na co dzień rozmawiam na takie tematy z rodzicami. Nie martw się, dziecko samo wie ile pokarmu mu potrzeba i z pewnością nic jej nie będzie; instynkt samozachowawczy nie da jej zrobić krzywdy :-) jak będzie chciała zje więcej, najważniejsze to nie zmuszać, bo dziecko wtedy będzie to przykro kojarzyć. Poza tym dla takich maluszków nie wylicza się ilości pokarmowej na dzień (jak dla starszych dzieci i dorosłych) ale tygodniowo. Nie martw się maleństwo z pewnością to nadrobi, a teraz byc może straciła apetyt ze względu na lekarstwo. Ty przeciez tez nie masz apetytu jak chorujesz, prawda?

Gość Brodawka mała
Matko,to moja 5 miesieczna córka na raz zjada 150ml,a ty oczekujesz od takiego malucha ,że zje więcej....

Gość dota27
dzięki za słowa otuchy, moze to i racja, co piszecie. powinna bo... nie karmie piersia z wyboru a z przymusu, mam z tego powodu ogromne wyrzuty sumienia i straszny zal.czasami nawet mi z tego powodu wstyd... własnie gdzieś przeczytałam, że moze być to przyczyną ząbkowania, opis zachowania dokładnie zgadza sie z tym co wyprawia podczas karmienia moja zosia.niektóre dzieci ząbkją przeciez wześniej...

na opakowaniu sa podane przyblizone olosci mleka ktore powinno zjadac niemowle ale jedne jedza wiecej inne mniej moj jadl mniej teraz gdy ma prawie 7 mcy zaczal niedawno zjadac 200ml na porcje mleczka i nie zawsze zje tyle, jak my czasem jest bardziej glodne czasem mniej, jezeli ladnie przybiera to jest wszystko wporzadku, nie rozpychaj dziecku zolodka na sile jak nie chce,

Gość buziulka
mnie lekarka powiedziala ze dziecko powinno zjadac , oczywiscie do pewnego wieku 80 ml plynu na kg masy ciala i wlicza sie w to wszystko wlacznie z sokiem i herbata