Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość igi26

dni plodne

Polecane posty

Gość igi26

Czesc kobiety,kiedy wypadaja dni plodne?to drugi tydzien po miesiaczce?pliz odpowiedzcie;)

Gość to zależy
przy regularnym cyklu co 28 dni dni płodne przypadają14 dzien cyklu ale to wszystko zależy od organizmu!!!

bylam rok na poloznictwie i to jest tak bez wzgledu na to jak dlugo masz cykl pierwsza jego faza jest stala u kazdej kobiety czyli 14 dzien szczyt czyli owulacja i to sie liczy tak 14 dni (pierwszy to pierwsze krwawienie) + - 3 dni ale dla pewnosci (tak jak ja to robie) licze 14 dni +- 5 dni dla wiekszej pewnosci. stosuje taka metode od bardzo daena i narazie jest nas 2

Gość nie rozumiem nic z tego
czyli jak t o jest z tymi dniami płodnymi?ja słyszałam , że od daTY kolejnej spodziewanej miesiączki odejmuje sie 14 dni...

ku ku ...

?????????

Caly cykl podziel sobie na pol (tylko pod warunkiem ze masz je regularne) i ten \"srodkowy\" dzien to bedzie szczyt :) i do tego sobie doloz okolo 5 dni przed i po. Wtedy lepiej nic nie kombinowac :P

...Owulacja przypada ZAWSZE na OKOŁO 12-16 dni przed miesiączką.NIE w połowie cyklu.NIE 14-go dnia cyklu.

Stała jest tylko OSTATNIA faza, czyli poowulacyjna. Wynosi około 12-16 dni. pierwsza faza jest ruchoma i może trwać zarówno 7 dni jak i 70 dni. koleżanko z Położnictwa - porozmawiaj z dziewczynami, które cierpią na PCOS, mają kilka podejść do owulacji. porozmawiaj z tymi, które obserwują swoje cykle (temperatura, śluz) i wiedzą, kiedy mają owulację - w 14 dc ma tylko 30% kobiet z regularnymi cyklami równymi 28 dni. Ok. 70% tych, które mają cykle = 28 dni i wszystkie, których cykle są dłuższe albo krótsze - mają owulację w różnych dniach ale zawsze będzie to na około 12-16 dni przed kolejną miesiączką.Podstawy fizjologii.

19sylwusiaaa89 - interesuję się kwestią płodności od kilku lat, czytam i obserwuję.

nie zawsze. pierwsza czesc cykli jest stała i trwa u kazdej kobiety tyle samo czyli 14 dni i od tego trzeba odjac i dodac 5 dni dla pewnosci. nas tak uczyli w szkole i jak do tej pory sama tego przestrzegam i wiele z moich kolezanek do tej pory zadna z nas nie ma dzieci chyba ze je chciala

no właśnie ja też wiem że owulacja wystepuje 12-16 dni przed okresem a niektorzy tu pisza że w połowie cyklu,wiec np.14 dnia przy 28 dniowych cyklach?a np.jesli któś ma nieregularne jak ma sobie to wyliczyć?

czyli zakładająć,ze ktoś ma okres np.1 to od 9-19 ma dni płodne?

Gość deeedeee
Potwierdzam slowa nGLki. Owulacja jest zawsze na 12-16 dni przed miesiaczka. Zaladanie, ze wystepuje ona ok. 14 dnia i opieranie na tym swoich obliczen moze prowadzic do niechcianej ciazy. Polecam ksiazke Roetzera.

zycie jest piekne -> to, że tak zapamiętałaś nie znaczy, że tak było mówione. Nie masz racji w tym, co piszesz. Poczytaj w wiarygodnych źródłach:- Nowoczesne metody rozpoznawania płodności. Wybrane zagadnienia Domżał-Drzewicka R., Gałęziowska E. (red.)- Położnictwo Hanretty K. P.- Molekularne podstawy rozrodczości człowieka i innych ssaków Kurpisz M. (red.)- Endokrynologia ginekologiczna Daltona M. nie rozumiem nic z tego - a jeśli TEN jeden cykl Ci się wydłuży? To czy będziesz w stanie zaakceptować ciążę? Jeśli nie, to nie stosuj wyliczanki. Bo to najprostsza droga do wpadki. To, że ktoś przez 10 lat to stosuje nie znaczy, że jest to skuteczne, bo po 10 latach może \"się wpaść\". Poza tym płodność to kwestia względna - ja bym tu raczej dugerowała, że kilkuletnie stosowanie takiego sposobu uniknięcia ciąży może wskazywać na problemy z płodnością.

Gość deeedeee
Owulacji nie wyliczysz. Jej moment moze ustalic poprzez wykonanie usg. Natomiast mozesz zaobserwowac/wyznaczyc dni plodne. Mierzac temp i obserwujac sluz i szyjke.

napisze tak ja mam cykl 29 dni i czekam dla pewnosci do 21 dni. tylko pamietaj ze plemniek w ciele kobiety moze zyc nawet do 8 dni wiec przed owulacja radze sie zabezpieczac

to jak mam sobie policzyć te płodne dni?

Gość deeedeee
Zycie jest piekne - dlugosc Twojego cyklu jest taka, ze faktycznie owulacja wystepuje ok. 14 dnia. Podziekuj zatem matce naturze, ze jeszcze nie zostalas mama przy stosowaniu tej metody :) Ale pamietaj, ze zawsze moze byc przesuniecie, a wtedy bedzie klopot..

to fakt tego nie policzysz ja rowniez obserwuje sluz. najlepiej jest sie zabezpieczac sama decyduj o sobie a nie liczysz co my tu napiszemy. jesli nie jestes gotowa na dziecko to sie zabezpieczaj i koniec

Gość noooooonieeeee
czy w dni plodne kochacie sie z facetem stosunek przerywany????????ja to dzis zrobilam??? czy na bank bede w ciazy?????

Gość mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mam cykle co 28dni(niedawno rzucilam tabletki anty wiec tak mniej wiecej pisze poki co) i jajniki zaczynaja mnie bolec 9 dnia cyklu a ok 13 wydostaje sie sluz w postaci kurzego jaja czyli to koniec dni plodnych???? ok 17 dnia mojego cyklu jest juz po dniach plodnych???? ja tak zawsze myslalam ze jak sie wydostanie ten sluz kurzego jaja to jakies 2-3dni po juz w ciaze zajsc sie u mnienie da