Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama ciekawska

jadłospis 18 miesięcznego szkraba

Polecane posty

Gość zajemama
a moja cureczka je : szusta : zupa ogurkowa usma : pomidoruwa dziewionta : rzurek dwunasta : gżybowa tszynasta : pjeczarkowa pientnasta : krópnik siedemnasta : rosuł dziwietnasta : barszcz z uhami a jak jest gżeczna to o dwudziestej dostaje goroncy kóbek knor

Gość marrone
moja je: śniadanie (jajecznica z wedliną bo inaczej nie chce/paroweczki cielece z pomidorem/kaszka) II śniadanie: sok marchwiowy/owoc/jogurcik obiad: warzywa na parze zmiksowane i dodane do tego ugotowane pokrojone w kostke miesko/warzywa w kawalkach plus ryż/kasza gryczana lub jaglana i mieso/ lub np brokuł i ryba podwieczorek: chrupki kukurydziane/grahamka z żółtym serem/jogurt jesli rano nie bylo Kolacja: często daje słoik pt owsianka z kremową śmietanką albo kleik ryzowy z owocami, czasem omlecik na zaśnięcie mleko 200 ml no i niestety o 5 rano mleko 200 ml (niestety bez mleka wstaje o 5 a jak wypije to spi do 7 jeszcze - nie wiem co z tym zrobic bo wstajac o 5 ja zejdę, niestety chodze do pracy)

moj ma coprawda 21 miesiecy ale je: rano - krowie mleko ok 300ml za godzine - jajko, chleb z maslem, ogorek, pomidor.. obiad - to co zo obiadu z poprzedniego dnia albo robie mu ziemnniaki z fasolka albo jakis gotowy obiadek dla dziecka albo jakas zupe ugotuje - pomidorowa, ziemniaczano-porowa lub inna kolacja - to co my i na sam wieczor przed snem - mleko 300ml w miedzy czasie podjada paluszki, albo jakies cieastko w dzien dostanie

Gość rzymska mama
witam drogie mamy.... wszedzie gdzie czytam jadlospis to ciagle widze mleko mleko kaszki... a gdzie ryby zawierajace omega 3 nie podajecie dzieciom...moj je 1-2 razy w tygodniu....soczki soczki i owoce...to wszystko zawiera mase cukru naturalnego... moj pije tylko wode a owoce je normalnie....jajecznica czy robiona jest na calym jajku....my podajemy tylko zoltko....no i mleko wypija okolo 250 ml dziennie dodam ze jest to mleko krowie z odrobina wody....i najwazniejsze niegotowane

Gość kjdhsuidlspos
masze menu: 7.00 mleko 200 ml z dwiema miarkami kleiku 10.00 jogurt/serek z kromka pieczywa tostowego lub kanapki, parowka, lubis+kokao. 14.00 obiad (najczesciej danie typu eintopf czyli warzywa, mieso, kasza podana na gesto) 16.00 obiad razem ok 400 gram 17-18 owoce- jablko z bananem, 20.00 kasza ok 180 ml miedzyczasie pije soki, herbatki.

Gość mama16
Na milosc boska!! moja corka ma 18 miesiecy, kasze dostaje na sniadanie i kolacje na mleku krowim! jest duza i rozwinieta. Sprubujcie sobie zrobic taka kaszke na wodzie lub mleku i pijcie ja 3 razy dzienie, zobaczycie czy dziecku to moze smakowac. Jogurty sa bardzo wartosciowe, ser bialy, ser zolty! Przykro mi ale ja wspolczuje dzieciom ktore sa karmione wodom i mlekiem albo tymi paskudnymi kaszkami!

Gość kolorolowooo
n=sniadanko kanapeczki z wedlinka serem zoltym pasztetetm jajecznica parowka twarozek musli platki kaszki obiady praktycznie wszystko kolacje rozne nalesniki makarony placuszki mnostwo owocow serki jogurty

córka ma 13m-cy waży niecałe 10kg : 6.30 sniadanie 210-260ml mleko 9.30-10.00 2 sniadanie kaszka/jajecznica/kanapka + jabłuszko/wafle ryżowe/jogurt naturalny/twaróg (ogólnie traktuje to jako przekąske) 14.00 obiad warzywno białkowy plus mieso (nie daje dwóch dań tylko jedno w postaci gęstej zupki lub wlasnie typowego drugiego dania) 17.00 podwieczorek owocowy-kisiel lub mus owocowy 20.00 mleko z kaszką ok 260ml podsumowanie: dziecko 13m-cy dostaje w ciągu dnia ok 500ml mleka plus trzecia porcja białka w postaci jogurtu/jajka lub twarożku,produkty zbozowe w postaci bułki lub kaszki,warzywa,mieso oraz owoce na podwieczorek

Gość MamaS
A mój półtoraroczny synek je: 5:00 - 6:30 - mleko modyfikowane 180 ml 9:00 - 10:00 - śniadanie: twarożek z jogurtem naturalnym, jajko na miękko, jajecznica na maśle, kanapka ze schabem swojej roboty lub wędliną, kaszka mleczno-ryżowa 150 ml (nie zjedzona zawsze cala) 12:00 owoc: kawałek jabłka lub banana, lub chrupki kukurydziane i sok 14:00 obiad - to co my jemy: zupy lub dania mięsne lub rybne z ziemniakiem, i marchewką lub buraczkami lub brokułem, kalafiorem, fasolką 17:00 - 18:00 - podwieczorek - serek bakuś lub jogurt naturalny z owocem lub chrupki, paluszki i sok 20:00 - kolacja - mleko modyfikowane 210 ml z kleikiem ryżowym, kukurydzianym lub kaszką ryżową. Myślę, żeby za jakiś miesiąc odzwyczaić małego od mleka o 5-6. Synek waży 12,5 kg, ostatnio nie choruje, ale myślę, że m.in. dlatego, że przestałam go już jakiś czas temu szczepić. I tu pewnie pojawią się niezłe komentarze:)

Gość a mój synek :)0000000000000
mój ma rok i je jak dorosły :) tzn rana na śniadanie płatki, potem idzie do żłobka i tam je normalne sniadanie tzn bułeczkę z czymś tam....potem o 12 je drugie danie o 15 zupę, w domu ok 17 jakis podwieczorek albo owoc, kisel, serek, a o 18 kanapki z szynka lub pasztetem i ok 20 flaszka mleka:) jego dawka mleka ogranicza się do wieczorem porcji a rano nie chce ani mleka ani żadnych kaszek, tylko płatki ale na wodzie... ogólnie je duzo miesa :)

syn 16 miesięcy śniadanie - kaszka lub płatki z mlekiem II śniadanie - kanapka lub serek homogenizowany obiad - wersja light tego co my jemy (czyli nie smażę i doprawiam mniej niż nam) podwieczorek - owoc/jogurt/kanapka kolacja - kaszka

Gość do mamunia31
Twoj post co prawda sprzed kilku miesiecy,ale zerknelam na stopke i moj synek tez z 22.02 :)

a ja podam wczorajszy jadlospis,bo u nas codziennie co innego :) 9.00 180ml mleka 10.00 kielbaska cieleca+ chlebek z maslem 12.00 bulka z dzemem (bez cukru,domowej roboty) 15.00 miseczka zupy brokulowej i zaraz po tym drugie danie ze sloiczka-ryba 19.00 ryz na mleku z owocami i o 20 juz spi :)

Gość kiciaax
dziecko powyzej roku moze jesc jak dorosla osoba. Moje dziecko je : 8.30 kazdego dnia inaczej ale np. parowke, buleczka z serkiem topionym, buleczka z serkiem bialym, bulka z serkiem zoltym, jajko sadzone,wedlinke drobiowa,szynke 11.30- deserek np. budyn z bananem, jablka z biszkoptem i cynamonem, kisiel domowej roboty, ser bialy z bananem i cukrem waniliowym uwielbia drzemka do 14 14.30 kazdego dnia inaczej np.zupki domowej roboty, lub rybka, kotlecik, nalesniki,placki po godz dostaje chrupki ryzowe, chrupki kukurydzianne Oczywiscie ma 2 niekapki w jednym soczek w drugim wode i samo sobie bierze ze stolika i pije kiedy chce. 17- owoce np. pomarncze pokrojone w kosteczke, banan, kiwi, jablko w kawalku. 19.30 kolacja to takie same rzeczy jak na sniadanie. Co do kaszek to daje jej tak co 2-3 dni zamraz deserku Moje dziecko jest zdrowe, bardzo dobrze sie rozwija zero alergi

Gość kiciaax
Nie dodalam ze moje dziecko ma 18 miesiecy

Gość kiciaax
Moje dziecko wazy 11kg. Co do kobiet co dziecia daja kaszke, ja zrezygnowalam z tak czestych kaszek bo z kaszek strasznie przybierala na wadze gdyz to takie zapychacze przez ktore sie tyje, a co do mleka nie wiem skad sie niektore urwaly powiedzcie mi dlaczego dzieci w polsce nie moga pic mleka krowiego do 3 lat a w innych krajach od roku moga pic. dziecko powyzej roku normalnie mzoe pic mleko krowie. Moje pije mleko krowie jak skonczylo rok, bo w koncu nie wyobrazam sobie ze dopiero powyzej 3 lat mam jej robic budyn, nalesniki, dawac bialy ser i inne wyroby mleczne, danonki jej nie daje nie lubi ich ale deserki takie malutki z biedrony deserek twarogowy dla dziecka sa waniliowe i truskawkowe, a co do mleka moje dzecko pije tylko na sniadanie i kolacje kakao na sniadanie lub mleka sztuczne smakowe, np. bananowe, truskawkowe, miodowe, waniliowe, lub zwykle krowie. wszystkie firmy produkujace mleko sztuczne dawaja fame ze do 3 lat nie mozna, jakby nie mozna bylo w zlobku nie dawaliby krowiego tylkos ztuczne, a po roku normalnie w zlobku dzieci pija mleko krowie.Ale jak chcecie sie nabierac to wasza sprawa, ja sztuczne kupuje tylko temu ze dziecko ma zroznicowanie w smakach bo jest ich do koloru do wyboru:) pozdrawiam.

Gość Ania_90
Witam. Mój 15-miesięczny synuś jada mniej wiecej tak: 8.00-9.00 - 220ml mlecza + jakaś kanapeczka z jajkiem czy wędlinką 11.00 - jogurcik 14.00 - obiadek ( to co my jemy ) oczywiście jak jest np ostre leczo to mu nie daję wtedy robię mu jakąś zupkę czy coś podobnego. 17.00 - kaszka :) 20.00 - 220ml mleczka w między czasie zje jakiegoś chrupka kukurydzianego lub herbatnicza . pije wodę a od czasu do czasu herbatki lub soczki. Myślicie że w porządku?

Gość jaśka******
ania 90 twoje dziecko je jak półroczny niemowlak, po co tyle tego mleka i kaszki?? za mało warzyw i owoców, powinnaś mu nieco urozmaicić dietę.

moja corcia byla klasycznym niejadkiem, ale odkad skonczyla rok myslalam ze sie to poprawiło, hmmm myslalam bo patrzac jakie ilosci np mleka jedza wasze dzieci to zwatpilam:) najwazniejsze ze sie rozwija bardzo dobrze:) oto nasze menu (18 mc): 5 rano: 120 ml mleka 9.30: 120 kaszki lub kromke ciemnego pieczywa z serem zoltym/twarogiem/pasztetem- uwielbia go niestety 12: banan/ jablko/pomarancza/ mandarynki - na co ma akurat ochote 15.30 zupy wszelkiego rodzaju takie co my jemy, lub miesko z warzywami( brokuly, kalafior,fasolka,marchewka, groszek...uwielbia wszystkie oprocz ziemniakow:), ryba, pulpety, ryz.kasza z sosem, niewazne co codziennie musza byc warzywa bez tego ani rusz:) sama je je raczka:) 18: jogurt, twarog ,owoc, kisiel.... na co ma ochote 20.30 kaszka lub 120 ml mleka w miedzy czasie do picia zazwyczaj woda lub sok marchwiowo jabl/poma/ lub herbatka zcytrynka, biszkopty, i neistety paluszki juniorki ktore KOCHA a nauczyla ja oczywiscie babcia AHA codziennie dostaje 5 ml tranu

ania90 ja zamiast o 17 kaszki dalabym jakis owoc: banan,jablko,labo jakis jaogurt,pozdrawiam

Gość nunino
hah kamis po co ta kokarda w wozk?????:) ile chcesz za niego?

heheh juz kilka osob sie o to pytalo, dla swietego spokoju - chodzi o babcie i prababcie, dla mnie to bez roznicy a jak im bylo z nia lepiej to niech sie kobitk ciesza:) w granicach 600 zł, stan bardzo dobry, plus gratisy: cieply spiworek, folia, posciel do wozka... pozdrawiam

Moja corka ma prawie 22 miesiace i juz od bardzo dawna je tak : 8h00 sniadanie : butla 210ml mleka ze zbozami albo platki sniadaniowe z mlekiem (tez 210ml) 12h00 obiad : warzywa (brokuly, kalafior, fasolka, marchewka, dynia, groszek, pomidor, buraki... ), wegle (makaron, ryz, ziemniaki albo pszenica) i mieso, ryba lub jajko (np jajecznica na pomidorach albo placek lotarynski ) + jogurt/deser mleczny. Jesli jestesmy w domu to obiad je taki jak my :) 16h00 podwieczorek : owoc (banan, mandarynka, jablko, kiwi ... swieze albo ze sloiczka ;) ) + serek bialy albo ciasteczko 19h00 kolacja : warzywa i wegle + jogurt/deser mleczny Do picia tylko woda, od czasu do czasu kilka lykow soku owocowego (ale nie przepada) A co do mleka... caly czas pijemy "sztuczne" bo... tak mi wygodniej i taniej :) W sumie mleka pije ok 250ml dziennie jakbym codziennie otwierala swieza butelke mleka to reszte musialabym wylewac (bo my nie pijemy wogole :P)... a tak kupuje duza puszke na miesiac, odmierze wode, 7 miarek mleka i sprawa zalatwiona :)

Moj synek ma 15 mcy i je tak: (oczywiscie wybieram jedno z obiadu) 1. sniadanie I: mleko modyfikowane ok. 250 ml 2. sniadanie II: jajecznica, pieczywo, pomidor, ogorek swiezy, ser zolty, ser bialy, parowka, szynka z kurczaka, nalesniki amerykanskie, 3. obiad: makaron z warzywami, klopsiki z miesa mielonego, pierogi leniwe, placuszki ziemniaczane, kurczak gotowany badz pieczony w folii z warzywami lub szpinakowym i pomidorowym makaronem, kluski z roznych kasz lub ryzu, pasta z awokado, 4. podwieczorek: ciasteczka dla dzieci, jakblko, banan, odrobine chalwy z chlebem, chrupki kukurydziane, (cytrusow nie je) 5. kolacja I: kaszka ryzowa, kaszka kukurydziana 6. kolacja II (przed snem): mleko modyfikowane ok. 250 ml Napoje: herbata owocowa np. lipton: jablkowa, woda

SLODKIE: Moje dziecko rowniez nie je slodyczy kupowanych ze sklepu np. zelki,deserkow, (oprocz ciasteczek dla dzieci od 4mz) ani ciast z piekarni. Ze slodkiego je odrobine chalwy z chlebem, biszkopty upieczone przeze mnie, kakao na mleku mod (kakao wplywa na rozwoj ukladu nerwowego i mozgu), czasem odrobine miodu, - wszystko z umiarem. Maly nie je danonkow ani smakowych jogurtow, tylko naturalny. TLUSZCZE, OLEJE: oliwa z oliwek, olej kokosowy/palmowy, maslo PRODUKTY ZBOZOWE: makarony (warzywne, zwykly, pelnoziarnisty) np. z sosem pomidorowym albo twarogiem i jogurtem naturalnym z groszkiem i awokado, Nie mieszkam w PL

Gość geeeeeee.......
poczytaj sobie troche o oleju palmowym ... gwarantuje ze podasz go dziecku :O i sama zaczniesz etykietki na produktach czytac :O

Gość geeeeeee.......
* gwarantuje ze NIE podasz go dziecku

przepraszam.. blad! nie olej palmowy, tylko kokosowy! palmowego nigdy nie uzywalismy

Gość Dorota843125
moja prawie 18 miesięczna córcia je prawie wszystko to co my i to już od dłuższego czasu, a ogólnie jadłospis wygląda mniej więcej tak: 7.00-7.30 - butla mleka modyfikowanego 210ml 10.00- zupa mleczna (makaron, kasza manna, kasza jęczmienna, kasza gryczana, ryż na mleku zwykłym z kartonu) 13.00 - zupa ( jarzynowa, barszcz czerwony, brokułowa, pomidorowa, ogórkowa, rosół, itp.) 16.00 - II danie, np. mięso z ziemniakami, ryba z ryżem, gulasz z kaszą itp. + Surówka lub warzywo, 18.30-19.00 - kaszka modyfikowana, jogurt naturalny z owocami, owoce w kawałkach, serek waniliowy homogenizowany 20.30 - mleko modyfikowane ok. 120ml wszyscy jemy to samo bo małej najlepiej smakuje od taty z talerza :) pozdrawiam