Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama ciekawska

jadłospis 18 miesięcznego szkraba

Polecane posty

Gość Niania !!!!!
Witam serdecznie Przede wszystkim chcialabym pozdrowic NIEPOWAZNA MAME, ktora uwaza, ze woli swojemu dziecku dac przez caly dzien kaszke, a nie np. owoce, warzywa itp bo stwierdzila, ze dziecko tego nie lubi. Kobieto!!!!!!!!!! ocknij sie !!!! Mam 19 lat i cos czuje, ze mam wieksze doswiadczenie niz ty!!!!!!!!!! Moze w tej chwili nie lubi, ale na 2 dzien zmieni mu sie to !!! Takie sa dzieci !!!!!!!!!!!!!!

Dziecko w wieku od pół roku do 2 lat powinno jeść góra 6 posiłków dziennie. Za to ilość kalorii Powinna być podawana w zależności od wagi. Np. dziecko ważące 10kg 1000kcal. Ważące 9kg 900kcal. Oczywiście około ale nie więcej niż max.150kcal w jedną albo w drugą stronę. Ważna jest też waga i objętość posiłka dziecko powinno na raz zjeść tyle ile by mu się zmieściło w dłoniach. Nie wiem czy 350ml zupy jak któraś mama pisała zmieściłoby się w 5dłoniach :O:O Jak będziecie pchać w swoje dzieci duże porcje i często to ich żołądki będą porozciągane a to podatnośc na nadwagie i otyłośc w wieku późniejszym :O:O Zastanówcie się co rabicie. Nawyki żywieniowe dziecka kształtują się w drugim półroczu życia....a nie dziwicie sie że dwulatek nie chce brokuła albo cukini..jak jego oczy nie widziały wcześniej...

Gość fancloob
Moja corka ma 16 mcy i od dawna nie chce znac zadnyxh papek ani kaszek. Je na sniadanie chleb z filadelfia albo cos takiego,troche szynki,troche owocow. na obiad np. makaron z pesto czy sosem pomidorowym,lasagne,po prostu to co my. na kolacje jogurt z platkami kukurydzianymi. poza tym w ciagu dnia jakis owoc,warzywo,chleb chrupki,tak ze dwie porcje miedzy posikkami,wiec wychodzi ok 5posilkow. Mleka niestety nie chce jesc,no ale je ten jogurt

Gość fancloob
No i surowe warzywa do obiadu,zeby ktos tu sie zaraz nie obudzil

Gość Mama Taszki
jak tak czytam o tych kaszkach to aż mi się niedobrze robi. Kaszki są dla leniwych. Lepiej odpuścić sobie staranie się i zrobić kaszkę tak? Moja mała (18 m-cy) je chleb razowy, wafle ryżowe, dużo warzyw (lubi nawet szpinak) i daje jej dużo owoców, je ryby i mięso białe, jogurty, serki, uwielbia zupki które sama przygotuję (a nie tylko podgrzeję gotowca) pija 500-600 ml mleka, nie jada prawie wcale słodyczy, nie daję jej chipsów i paluszków, żadnych cukierków, w lecie jadła troszkę lodów. Wędliny wybieram ostrożnie, przede wszystkim czytam etykiety i uważam na % skład mięsa. Jeśli w parówce jest go 85% daję je małej. Pracuję, zajmmuję się domem a jednak mam czas na własnoręczne przygotowanie posiłków, które zawierają wartościowe skłądniki odżywcze a nie idę na łatwiznę i nie szykuję jej gotowej kaszki. Mała je prawie wszystko co powinna w tym wieku i próbuje ciągle nowych rzeczy. Do wszystkiego dochodzi się metodą prób i błedów. Tylko trzeba chcieć :)

18 miesięcy i 9 kg?!! Jaja sobie robicie? Mój synek ma 6 tygodni i waży 5800 :/ To ile on będzie ważył, jak będzie miał 18 miesięcy? 30 kg? Szoook. Ale pediatra powiedziała, że super waga, to jak to w koncu jest?

Gość mama 1,5 rocznych bliźniaków
Moje drogie mamy! Mam dwójkę wspaniałych chłopców którzy rozwijają się prawidłowo a to co podaję im do jedzenia to: śniadanie:chleb,masło,wędlina,ser żółty i biały,jajko gotowane bądź jajecznica,parówki cielęce,pasztet z pomidorami II śniadanie:jogurt naturalny,danonki, banan,jabłko, obiad: zupy wszelkiego rodzaju,dużo gotowanych warzyw,ziemniaki, ryż, makaron,pulpety z drobiu, ryby,kurczak gotowany a nawet trochę smażonego, podwieczorek:czasami budyń,kaszaka na mleku zwykłym krowim,kanapka z wędliną, kolacja:butelka mleka sztucznego bebilon 180ml Dzieci jedźą wszystko, codziennie coś innego. Myślę,że każda mama ma intuicję i krzywdy dziecku nie zrobi.Moje chłopaki piją dużo wody z miodem i cytrynką nie daję nic ze sztucznego jedzenia w słoikach. Powodzenia moje drogie mamy!:)

Gość hmmmm nie wiem samaaaa
Córka ma 1,5 roku i odżywia się tak: mleko 210 ml kaszka, podobna ilość w międzyczasie złapie mandarynkę albo 2, bo uwielbia potem obiad - je to, co my, staram się gotować zdrowo i nie za ostro, uwielbia zupy z warzywami, ziemniaczki, mięsko za jakiś czas 2gie danie, albo deserek owocowy, bo lubi owoce, jabłko, gruszka czy banan na kolację jajecznica albo kaszka, no i mleko w łóżku

Gość walkiria_kain
Moja córcia nie jest wybredna, jesłi chodzi o jedzenie, ale wg mnie to zdjada stanowczo za mało. Nie mam zamiaru biegac za nią z talerzem i wciskać na siłe, choć moja teściowa uważa to za niesłuszne. A więc: 1. ok 8-9 kaszka na mleku lub wodzie lub płatki zbożowe 2. 12 obiad, zjada to co my, albo czasem robię jej rybę sen... 3. ok 3-4 jakiś jogurt, deserek lub serek albo kanapka z serem, szynką 4. ok 5-6 jakies jajko, omlet albo kanapka 5. 7-8 kolacja to co my ;p 6. 9 mleczko modyfikowane a w międzyczasie zjada jabłka, jakieś inne owoce, czasem jakieś chrupki kukurydziane no i pije wodę, herbatki owocowe, soczki. A tak to nie umiem powiedzieć dokładnie co je moje dziecko, bo co dzień zdjada inne rzeczy, a to szpinak, a to ryba, a to ser, a to parówki. staram się urozmaicac posiłki tak, zeby jadła wszystko

Gość zazdrosna mama
hej jak tak czytam ile wasze maluchy jedza to wam zazdroszcze.moj jada gora 5razy dziennie .5.30-6.30kasza manna nie wiecej niz 180,9-10 kanapka albo tost 12obiad i spanko 15-16 kanapka i kolo 20 czasem uda mi se wcisnać mu kaszke ale przewaznie jada to co my kanapki lub owsianke.to takie podstawowe menu oprocz tego owoce bardzo lubi ogórki kszone papryke marchew z jabłkem soki

Mój synek zaczyna dzień od zjedzenia kaszki zwykle jest ok 8 rano, na drugie śniadanie ( ok godz 11) daję mu jajko gotowane + pomidorek bez skórki, lub jajecznicę na masełku, albo twarożek + jogurt naturalny, lub chleb z masełkiem i dżemem truskawkowym, budyń z owocami, zdarza się też parówka i kanapka z wędliną do tego pije wodę. Na obiad ( ok 14-tej) zjada to co my, chyba że mam coś bardzo ostrego albo bardzo ciężkostrawnego wtedy dostaje gotowe danie ze słoiczka Hipp, lub Gerbera, do picia sok bobo frut. Przed 17-tą w zależności co jadł na 2 śniadanie, jeśli nie dostał wcześniej jogurtu, to dostaje go wlaśnie teraz, czasem będzie to drożdżowy racuszek, lub jakieś inne domowe ciasto, jeśli nic akurat nie mam, to daję wafelka ryżowego + jakiś owoc ( banan, jabłko, pół śliwki, kiwi, maliny- w sezonie zimowym kupuję mrożone). Na koniec ok 20-tej dostaje butle z mlekiem do picia.

Gość martula2402
moja je tak i ma 14 mcy 5-6 kaszka na mleku modyf 8-9 kanapka z serem,wedlina,lub parowka plus owoc 12-13 obiad w zaleznosci co gotuje 15-16 jakis owoc,jogurt 18-19 kaszka miedzy czasie zje biszkopta,lubisia czy chrupki czy cos w tym stylu

Gość a a oknem zima
dziwne ze dajecie mleko tak zcesto. moja córka ma 1,5 roku i dostaje tylkona noc

Moj mlodszy syn jest w podobnym wieku i je WSZYSTKO to co my, po co tak cudujecie z tymi dziecmi?

20 miesiecy 13kg dziewczynka 8-kasza jajecznica, kromeczki z serkiem.. 10 jogurt 12 zupka generalnie obiadek 14-16 sen 17 podwieczorek jesli nie zjadla 2 dan to zwykle drugie danie lub kisiel budyn 21 mleko modyfikowane 240ml duzo pije, w miedzy czasie chrupek, biszkopt, herbatnik mleka daje tyle jak wskazano na dziennym zapotrzebowaniu na produkty mleczne u takiego dziecka ok 500-750ml

Gość yohanna_ssss
Menu majego synka: 8:00 kaszka na 240ml 11:00 serek bakuś, jogurt lub jakiś owoc (banan,jabłko) albo budyń 14:00 obiad - przeważnie zupa, albo jakiś gulasz (uwielbia) 17:00 serek, budyń, ew. ciasteczko z petitka, drożdżówka, lub kanapka z szyneczką i pomidorkiem 19:30 kaszka na 240ml

Gość gość
Mój synek rano o 7h jada mleko 240 zaraz po mleku chodzi i szuka co bym tu zjadł jeszcze zazwyczaj je chleb lub ciastko dla małych dzieci .o 12h je warzywa z mięsem potem jakieś chrupki następnie o 15h je jogurty lub owoce zależy na co ma ochotę około 18 paruwke lub coś innego a o 21h je mleko zaraz po kąpieli. Powodzenia wszystkim mamom.

Gość gość
śniadanko płatki kukurydziane albo paróweczka różne owoce jogurt obiad to co my uwielbia zupki ogórki swieże kiszone korniszony w dużych ilościach 3 kanapeczki z dżemem pasztecikiem jogurt

Gość mama Antoniego
Antek ma 17 miesięcy... jestem w trakcie odstawiania go od cyca... 7 rano - mleko (pierś, a w sumie już bardziej butla) 9 - śniadanie - kanapka z twarożkiem lub pastą jajeczna (w niej latwiej warzywa przemycic ogórek, paprykę, szczypiorek bo tak to niechce jeść) czasami parówka ( bardzo rzadko bo nie jestem zwolenniczką) - ale z tym śniadaniem jest marnie szczerze powiedziawszy - nie zawsze chce jesć 11 - jogurt lub owoce (wszystkie: maliny, truskawki, banany, kiwi, gruszki, jabłko - zależy co mam w domu) - i po tym najczęściej następuje drzemka od 1-2,5h 15 - obiad (zupka lub mięsko gotowane lub na parze z ziemniakami lub ryżem lub ryba na parze i zawsze jakieś warzywo - najbardziej lubi marchewkę, brokuły, kalafior, buraki 17 - jogurt lub owoc (w zależności co było koło 11) 19 - kaszka, kisiel, budyń lub jak nie zjadł nic na śniadanie to próbuje mu dać kromke chleba z masłem chociaż (czasami się udaje) 21 - mleko (lub pierś) nauczony jest tak zasypiać i nie moge tego "przeskoczyć" (zasypia jak w zegarku o 21:30 - niestety)

Gość mama Antoniego
Zapomniałam dodać, ze w ciągu dnia daje mu do picia raczej wode. Soki sporadycznie. I czasami je biszkopty i paluszki. Pilnuje, zeby było tego mało, ale niestety babcie mi skutecznie utrudniają moje postanowienie że żadnych słodyczy.

Gość gość
moje dziecko ma 17 miesiecy ale juz od 14 miesiecy je : 7 sniadanie kaszka 210 9 podjada pomidorek kanapeczka z szynka pomidorkiem ogórkiem lib tunczykiem czasem z miodem a czasem poprostu z masłem pozniej chrupki paluszki 12 zupka ulubiona pomidorowa i ogórkowa ok 16 2 danie to co my potem malinki jabłka owoce wszystko co ma posmak owocowy anansy ok 18 -19 kaszka 210 wielozbożowa a jak nie to jajeznica lub kanapezki na dobranoc 210 mleka modifikowanego no i duzo pije czasem nawet 2 litry

Gość gość
Witam szanowne panie.mój synek ma 17miesięcy i jada nie mal wszystko,to co dorośli o ile nie jest to pikantne.co do kaszek to podaję małemu kaszkę manną robioną na zwykłym mleku z kartonu nie modyfikowanym.co do owoców,to zajada ze smakiem o ile nie są kwaśne.ciastka jada różne chrupki kukurydziane też mu podaję i zjada z ochotą.jedynie nie uczę go żeby nie opychał się czekoladą w nadmiarze,właściwie to mało co.jogurty robię sama tzn mieszam owoce z jogurtem naturalnym,albo herbatnikami lub biszkoptami.do picia podaję herbatki,soczki itp.i maluszek zdrowo się rozwija,jest wesołym,r****iwym szkrabem:-)pozdrawiam

Gość mysza21
menu naszej Myszuni 8 miks kasz na wodzie +100gr owocow 10 np. jajo z szynka na masle 12 zupa 16 obiad (ziemniaki, gulasz barani, buraczki) 19 miks kasz+100 gram owocow w między czasie jada jabłko, maliny, suszone owoce, flipsy, oraz ulubiony pokarm MLEKO MAMY :) bardzo lubi fete i oliwki (zawsze wyjada nam z saładki) Pozdrawiam :)

Gość mysza21
z sałatki oczywiście :):)

Gość gość
Mieszkam a Nowym Jorku Tu w dzieciom po 12 miesiącu podaje się mleko krowie, do 12 miesiąca karmiłam piersią, mleko modyfikowane tuczy i psuje zeby, na początku nie mogłam uwierzyć pytałam chyba z dziesięciu pediatrów czy tak można, ni i wszyscy zgodnie powiedzieli ze jak najbardziej ze jak dziecko ma mieć alergie to będzie miało i tak a mleko naturalne jest zawsze lepsze od modyfikowanego, ważne tylko zeby było pełne a nie jakieś 1, czy 2 procent tłuszczu czyli, tak samo zreszta jak jogurty żadne odtłuszczone, kupuje mleko organiczne córka pije jest zdrowa wszystkie badania on, kaszek nie je od dawna tylko pełnoziarniste płatki owsiane na mleku krowim czasem z bananem czasem z rodzynkami czasem bez dodatków, jajka, śniadanie jemy razem wiec je to co ja i dzięki temu ja tez przerzuciłam się na płatki owsiane, owoce nie bardzo lubi warzywa, często do obiadu dodaje mrozonki jak marchewka groszek kukurydza itd brokułów nienawidzi , do tego daje jej zmiksowane owoce z warzywami np. Szpinak z jabłkiem itd, tylko tak udaje mi się szpinak w nią wcisnąć, mięso to samo co my, nie tylko drób, wszystko wołowina wieprzowina, ale bez hormonów i innych udoskonalaczy jest droższe ale nie chce jej dostatczac chemi ekstra w posilkach, poza tym dużo sera i czasami mydle ze za dużo bo ser ma sporo tłuszczu, ale ona tak jak ja uwielbia ser, wiec chedar, mozzarellą ser żółty, lubi pomidory i uwielbia orzechy nerkowca. No i słyszałam Ze w Polsce tez orzechów nie wolno go 3 roku czy jakoś tak a tu mówią jak ma mieć alergie to lepiej wiedzieć wcześniej, jak nie ma to po co czekać orzechy są zdrowe. Zgadzam się z panią która woli lody od ciasta bo są po prostu zdrowsze o old są naturalne oczywiście a ciasto to zwykły zapychacz i jeśli dziecku już dawać słodkości to lepiej lody czy czek

Gość ewskoWB
6 śniadanie mleko modyfikowane 180+ 3 łyżeczki kaszki zbożowej 9 drugie śniadania, jogurt, owoce, chrupki kukurydziane 12 obiad głównie ze słoiczka ( jeśli jemy coś co nie jest mocno przyprawiona je z nami, kurczak z ziemniakami, makaron z sosem) 14 coś słodkiego, cukierek(Kinder ale sporadycznie) lub ciastka Hipp 16 deser, owoce, ciasto, gęsty sok Bobovita 19 kolacja mleko modyfikowane 240+ 4 łyżeczki kaszki 7 zbóż ( jeśli zje z nami chociaż kawałek chleba wtedy dostaje 180 ml mleka z kaszką) ale coś mi tego dużo wychodzi, pij***ardzo dużo, do niedawna herbatki Hipp co mogę zmienić bo chyba waży za dużo 15 kg jak na dziewczynkę 18 miesięczną to dużo, nie chcę rezygnować z mleka, a samo mleko na kolację jej nie wystarcza ( budzi się w nocy głodna)

Gość kwietniowamama25
ewskoWB - może spróbuj zamiast chrupków dawać dziecku owoce do podjadania? mój synek ma 11 mc i je tak: 7-120/150 mleka z jedną miarką kleiku ryżowego albo czyste 8:30 - do wyboru : kasza jaglana z owocami, 2 jajka z kromeczką chlebka, 250 kaszki mlekcznej owocowej, 200 manny z bananem/jabłkiem, owsianka z owocami, bułeczka maślana 1/2 i herbatką popija, 11- zamiennie, owoce do podjadania (maliny, porzeczki, banany, jabłka itp( danonki 2 albo 1 zależy ile zje chce, spacer czasem jak nie chce serków to woła na spacerze bułke maślaną albo skórkę od chleba, chrupki kukurydziane, kawałek banana itp. 13 obiad zupa 250 na gęsto z mięskiem 15 mleko 120 do snu 17 deserek owocowy mały albo duży zależy ile zjadł w ciągu dnia, lubi bardzo maliny gotowane z kleikiem ryżowy albo banany z biszkoptem i płatkami owsianymi 19:30 200 mleka z 5 łyżkami kleiku ryżowego budzi się raz na jedzenie o 1 je około 120 mleka. Jak zje mniej w dzień to budzi się dwa razy. Myślę że twoje dziecko niepotrzebnie je słodycze równie dobrze możesz podać banana, albo pieczone jabłko, manne z owocami. Generalnie jak dla mnie za dużo słodkiego ciasto, sok bobovity jest b słodki. Jeśli już chcesz dawać to zrób z niego kisiel:) na pewno naje się dzieciątko bardziej. Proponuje z kompotów też robic kisiel zdrowsze i mniej cukru niż ciasto i ciastka. Zamień słodkie kaszki do mleka na kleik ryzowy tez zagęszcza a nie ma tyle kalorii. Dawaj do picia normalne herbatki owocowe bez cukru te dla dzieci to sam ulepek. Zamień jasny chleb na ciemny, jogurt na drugie śniadanie może być naturalny zmieszany ze zmiksowanymi owocami, możesz zrobić też taki koktajl kefir albo ten jogurt banan, maliny, porzeczki i łyżka miodu jak lubi słodkie tak bardzo. Kaszki możesz zastąpić jaglaną, np z jabłkiem i cynamomem plus miód.

Gość gość
moj synek jada: 8 kaszka z owocami albo mala kanapka, jajko, owoce w jogurcie i ziarna, mleko 11-12 jogurt z rogalikiem lub jogurt z ryzem spi 15-16 obiad, zupki, ryz, co my jemy itp potem jakies owocki albo deserek 19 kolacja parowka (93% miesa) makaronik, albo jedzonko bobovita, nalesnik, kanapka co jest 20 idzie spac****ije mleko ile zdola Wazy teraz 11 kg i jest zdrowy. Do tego pije soczki rozcienczone z woda albo poprostu wode przegptowana,

Gość gość
Miedzy 1,5 a prawie 2 latkiem nie widzę różnicy w diecie, więc napiszę co dziś jadł. Dzisiejszy dzień ocenia bardzo kiepsko i jakoś wyjątkowo nieudany pod względem dietetycznym. Śniadanie bułka 3 kawałki w poprzek krojone z masłem i wędliną. Banan Fasolówka bez miesa 2 parówki Pikok Piratki i kromka Kornela z masłem, oliwki Kilka chrupaczków pstysiowych, kostka czekolady na jutro Owsianka z konfiturą z moreli, na wodzie Jogurt mini z Lidla i obgryzie bułkę ze skórki wątróbka drobiowa, makaron, kapusta kiszona Kromka chleba z żółtym serem Może jakieś jabłko w międzyczasie We wtorek jadł kurczaka duszonego z ziemniakami i surówką z jabłka i marchwi, w poniedziałek królik, w piątek będzie ryba tak mniej więcej to wygląda. Pije wodę lub sok domowy, mleko z piersi ile chce.