Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beton z chemii

CHEMIA POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość beton z chemii

witam. poszukuje definicji mmol i miliekwiwalent. czy ktos z Was moglby mi pomoc? jak sie przelicza jedno w drugie? chemie skonczylam 7 lat temu a na gwalt potrzebuje ta informacje:( z gory dziekuje za pomoc

Gość beton z chemii
no nikt naprawde??:(

Gość beton z chemii
dzieki. nie mialam pojecia ze to gramorownowazniek. juz szukalam i miliekwiwalentu nie ma w wikipedii...

Równoważnik chemiczny (gramorównoważnik) W celu wyeliminowania pisania zbilansowanych równań chemicznych, wprowadzono do stechiometrii reakcji kwas - zasada pojęcie równoważnika chemicznego. Jeden równoważnik kwasu jest definiowany jako masa kwasu, w której zawarty jest jeden mol H+; równoważnik zasady odpowiada masie zasady, w której zawarty jest jeden mol OH-, lub która może przyłączyć jeden mol H+. Specjalną jednostką stężenia stosowaną w alkacymetrii jest normalność (N), która określa liczbę równoważników kwasu lub zasady w 1 l roztworu. Roztwór 1 N zawiera 1 równoważnik kwasu lub zasady na 1 litr roztworu Przykłady; Kwasy 1 mol kwasu HCl ma masę 36,5 g. Ponieważ 1 mol HCl może dostarczyć 1 mol H+, 36,5 g jest 1 równoważnikiem. Dla HCl i wszystkich kwasów jednoprotonowych 1 mol jest równy 1 równoważnikowi. 1mol kwasu H2SO4 zawiera 2 mole H+. Zgodnie z określeniem 2 mol H+ jest równe 2 równoważnikom kwasu. Ponieważ 1 mol H2SO4 ma masę 98 g to 1 równoważnik w tym przypadku odpowiada masie 49 g. Tutaj należy odnotować ważny fakt - równoważnik kwasów wieloprotonowych nie jest stały; np. dla H3PO4 może być równy molowi, jednej drugiej lub jednej trzeciej mola, zależnie od tego, czy jeden, dwa lub trzy atomy wodoru są zdolne do udziału w rozpatrywanej reakcji. Na przykład w reakcji z NaOH produktami mogą być następujące sole; NaH2PO4, Na2HPO4, Na3PO4 Dlatego dla kwasów wieloprotonowych równoważniki należy obliczać dla konkretnej reakcji chemicznej. Zasady 1 mol NaOH zawiera 1 mol OH-. A więc 1 mol NaOH jest równy 1 równoważnikowi, co odpowiada masie 40 g. Dla Ca(OH)2 zaś normalność roztworu jest równa podwojonej molowości. Na podstawie przedstawionych przykładów widzimy, że faktycznie posługiwanie sie w analizie miareczkowej równoważnikiem chemicznym pozwala wyeliminować pisanie równań bilansowych reakcji chemicznych. Dzieje się tak dlatego, ponieważ tego rodzaju informacja jest zawarta w określeniu równoważnika i pozwala nam na przyjęcie następującego twierdzenia. Jeden równoważnik dowolnego kwasu reaguje z jednym równoważnikiem dowolnej zasady.

Gość ja zaluje ze juz
do szkoly nie chodze :o fajnie sie tak uczyc

Gość beton z chemii
hahaha.. ja mam do zaliczenia cw z pediatrii bo nie wiedzialam tego i gosc mnie ulal

Gość beton z chemii
to tylko bzdurne cwizenia ale gosc mnie z tych dwoch definicji jeszcze ze dwa razy odesle:( dzieki za pomoc