Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chemikkk

chemia, czy to jest dobrze?? prosze o pomoc!

Polecane posty

Gość jest dobrze
gęstość określa wagę 1 cm3 roztworu, nie dotyczy masy molowej substancji.

Gość chemikkk
wie ktoś to 2, bo nie wiem jak ze zgodnością jednostek?? bo zrobilem tak: krzyzowa : 3 mol 2 dm3(3mol) 2 mol 0 mol 1 dm3(0 mol) do tego proporcja 300/x = 2/1 x= 150 dm3 ????? ale wtedy sumując dany był roztór co miał 300 cm3 + 150 dm3 ?? nie wiem ;/;/

Gość jest dobrze
czyli ostateczna proporcja jest taka: 120 g NaOH - 1100 g roztworu x g - 100 g x= (120*100)/1100

Gość chemikkk
a po co ten litr??

Gość lalalalalalallalalallalaalla
Cm=(10dCp)/M :) przekształć na Cp

Gość chemikkk
pogubilem sie;/

Gość jest dobrze
litr jest po to, że stężenie molowe jest wyrażone w molach/litr. a procentowe to są g/100 g roztworu, więc jeżeli chcesz wiedzieć jakie jest st. procentowe musisz znać wagę tego litra roztworu. i po to jest gestość podana.

Gość jest dobrze
żadnych wzorów! bo wzory nic nie pomogą jeżeli sie nie zrozumie tego :o

Gość chemikkk
to pierwsze rozumiem, bo korzysta sie z wzoru Cp = cmol * M * 100% / d prawda?

Gość chemikkk
ale to drugie zadanie, nie rozumiem jednostek ;/

Gość jest dobrze
może jeszcze raz spróbuję napisać :) jaśniej dla laika ;) mamy roztwór NaOH o st. 3 mole/l i gęstości 1,1 g/cm3. chcemy wiedzieć jakie jest jego stężenie procentowe, czyli ile jest gram NaOH w 100 g roztworu. wiemy, ze 3 mole=120 g NaOH i to mamy w 1000 cm3 (czyli w 1 litrze), musimy wiedzieć, ile waży to 1000 cm- do tego jest nam potrzebna gęstość. z gęstości wynika, ze 1 cm3 waży 1,1 g, czyli 1000 cm3 waży 1100 g. więc wiemy już, że 120 gNaOH jest w 1100 g roztworu a musimy wiedzieć ile jest tego NaOH w 100 g roztworu, i to wyliczamy z tej proporcji z godziny 22.12 już chyba jaśniej nie umiem

Gość chemikkk
ale tym wzorem mi dobrze wyszlo tez, bo tego nie zbyt rozumiem, tych Twoich obliczen ;/

Gość jest dobrze
jak jednostek? spójrz na wzór c1v1=c2v2, gdzie c - to stężenie (molowe, procentowe, jakie kto chce) v - objętość roztworu 2 mol/l*X l=3mol/l*300 l x = 450 L

Gość chemikkk
ale patrząc na metodę krzyżowa, bo ja to musze krzyzowa zrobic; /

Gość jest dobrze
hehe, nie dziwię się chociaż powiem szczerze, ze mnie nigdy nkt wzorów nie uczył. w lo nauczycielka podałą jedynie "do wiadomości" i wymagała proporcji (bo to zmusza do myślenia). już nie mówiąc o studiach, gdzie o wzorach nikt nie chciał słyszeć ;) ale to jest naprawdę proste jak drut, logiczne aż do bólu. ale też znam ból tłumaczenia tego, jak ktoś nie rozumie. ciężko komuś to w cztery oczy wyjaśnić, jak nie kuma, a co dopiero pisząc. chociaż dla mnie to jest tak oczywiste, ze już jaśniej nie umiem :(

Gość chemikkk
bo ja nie rozumiem tych zalżen z litrem, jakbys mogl po kolei jeszcze raz??? skad sie co bierze i w ogole;/

Gość jest dobrze
ale w krzyżowej dobrze liczysz. żeby z 3 molowego roztworu przez rozcieńczenie go wodą uzyskać 2 molowy, trzeba zmieszać ten 3 molowy w stosunku 2:1 z wodą. czyli jeżeli w zadaniu było 300 dm3 3 molowego, to wody trzeba wziąc 150 dm3 i w sumie wyjdzie objetość 450 dm3. bo w zadaniu chodzi o objętość koncową a cała zabawa polega na obliczeniu ile potrzeba dolać wody,żeby uzyskać z 3 molowego roztworu 2 molowy. i jak już wiesz ile potrzeba dolać wody do tych 300 dm3, to wiesz jaka będzie koncowa objętość.

Gość chemikkk
ja szytsko rozumiem, przeliczanie tylko nie rozumiem tego, ze 3 mole NaOH = 120 g i to jest w 1 l ?

Gość jest dobrze
ale jakich zależności z litrem? może to Ci rozjaśni, ze 1 litr = 1 dm3 (i analogicznie, 1 ml= 1 cm3)

Gość chemikkk
ja szytsko rozumiem, przeliczanie tylko nie rozumiem tego, ze 3 mole NaOH = 120 g i to jest w 1 l ?

Gość chemikkk
wiem zamiane

Gość chemikkk
ale z tą krzyżową w treści zadania było 300 cm3 3 molowego, a nie dm3

Gość chemikkk
ale z tą krzyżową w treści zadania było 300 cm3 3 molowego, a nie dm3

Gość jest dobrze
acha no a czy w zadaniu jest dm3 czy cm3 to małe piwo, po prostu piszesz albo cm albo dm, to już nie ma znaczenia przy krzyżu. no dobra. próbuje ostatni raz, bo zaraz bedą mi się te litry i mole śniły stęzenie molowe to jest ilość moli substancji w 1 litrze (1 dm3) roztworu. stężenie procentowe to ilość gram substancji w 100 g roztworu. 3 molowy roztwór oznacza, ze w 1 litrze znajdują sie 3 mole NaOH. a 3 mole NaOH to jest 120 g NaOH. czyli po przeliczeniu moli na gramy wiemy, ze w 1 litrze jest 120 g NaOH.

Gość jest dobrze
a to, ze 3 mole NaOH to jest 120 g wynika z tego, że: masa molowa sodu - 23, tlenu - 16, wodoru - 1 czyli 1 mol NaOH to jest 40 g. czyli 3 mole NaOH = 120 g

Gość chemikkk
wiem rozumiem to. tylko chodzi mi o zapis,

Gość jest dobrze
ok, poddaję się.nie wiem o jaki zapis moze chodzić. idę spać ogólnie zadania są dobrze zrobione. dobranoc 🖐️

Gość chemikkk
czkekaj

Gość chemikkk
ale z ta krzyżową, że tam jest 300 cm3 to nie przeszkadza??