Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PYTKO MAM

GDZIE JEST WITAMINA A i E

Polecane posty

Źródła witaminy A Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj. Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów: wątroba wołowa - 8866 µg wątroba wieprzowa - 3883 µg masło śmietankowe - 762 µg ser podpuszczkowy 40% tłuszczu w.s.m. - 400 µg jaja kurze świeże - 375 µg Prowitamina A, zwana też betakarotenem znajduje się głównie w produktach roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa pomidory, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalifonia
w aptece

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najlepsze źródła Bardzo bogate w witaminę E są oleje roślinne wykorzystywane do produkcji margaryn, sosów sałatkowych czy tłuszczy cukierniczych. Wyjątkowo duże ilości tej witaminy zawiera olej sojowy oraz olej z kiełków pszenicy. Drugie miejsce zajmują olej kukurydziany i słonecznikowy. Łyżka stołowa któregokolwiek z wymienionych olejów zawiera ponad połowę zalecanej dziennej dawki. Niewielkie ilości witaminy E zawierają tłuszcze zwierzęce takie jak masło czy mleko. Ponieważ witamina ta ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła, najlepszym jej źródłem jest żywność niepoddana obróbce cieplnej. Funkcje Pozdrowienia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×