Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

To wiem na bank.

Koleżanka poprosiła mnie na świadka na ślubie kościelnym a ja mam ślub cywilny.

Polecane posty

Nie powiem księdzu tego i pójdę normalnie do spowiedzi, ale czy może to wyjść później- bo np. ktoś z gości doniesie i taki ślub będzie ważny?

Gość nie idz do kibelka
Nie wiem czy bedzie wazny.Ale jak Ty to sobie wyobrazasz?Przeciez swiadek przed slubem musi isc do spowiedzi a Ty zyjac w grzechu(wg.kosciola)nie dostaniesz rozgrzeszenia.

Gość wyspowiadaj sie tego samego
dnia, albo dzien wczesniej w innym kosciele. i nie zgrzesz przez noc i bedzie ok :P

Nie musisz iść do spowiedzi. Ja byłam świadkiem i do spowiedzi ani komunii nie byłam. Ksiądz potrzebuje tylko twój dowód więc nie masz się czym przejmować ;)

Gość jasne że bedzie ważny
swiadkowie nie musza byc swięci :P

Gość Najmądrzejsza
ja nie mam chrztu ani innych sakramentów a też byłam świadkiem 3 tyg temu. Nie to żadnego znaczenia. Jak Cie ksiądz poprosi d spowiedzi to mówisz w czym rzecz. ślub jest ważny.

Gość ateista jestem
Wiesz co ... nie rozumiem ... dobrowolnie nie przyjelas slubu koscielnego, wiec stracilas jakies przyywileje w kosciele ... po co na sile chcesz byc swiadkiem ? a jesli kolezanka to osoba bardzo wierzaca ? Kurde wy to naprawde jestescie dziwni ...

Gość .z.z.z.z.z.z.z.z
noo i co z tego ze niemasz koscielnego mozesz byc byc swiadkiem a slub bedzie i tak wazny

Gość ojciec chrzestny 2
Twoje obawy są całkowicie bezpodstawne. Rola świadka na ślubie kościelnym jest czysto symboliczna. Dlatego świadek (w przciwieństwie np. do rodziców chrzestnych) nie musi spełniać żadnych warunków religijnych. Wystarczy by była to osoba dorosła i w pełni władz umysłowych. Nie musi praktykować ani nawet być ochrzczona. To co napisałem powyżej nie zanaczy bynajmniej bym zniechecał Cię do uporządkowania swoich spraw względem Kościoła. Warto to zrobić bo wnioskuję z tego co napisałaś, że jesteś osobą wierzącą. Pozdrawiam serdecznie!

świadek nie musi iść do spowiedzi czy mieć ślubu kościelnego - jest to osoba urzędowa podpisująca papier

Gość jasne że bedzie ważny
przeciez ona nie chce byc swiadkiem na sile. kolezanka ją poprosila i nie chce jej odmówić. To nawet szlachetne, ze martwi sie o takie rzeczy, widac ze dziewczyna widzi dalej niż czubek wlasnego nosa i ma na wzgledzie dobro innych

Gość ojciec chrzestny 2
Oczywiście! Świadkiem możesz być z czystym sumieniem i ślub z całą pewnością bedzie ważny. Na marginesie powiem, że ludzie w takiej sytuacji jak Ty także mają swoje miejsce w Kosciele. To, że nie mogą przystępować do sakramentów nie znaczy, że są spisani na straty. W wielu parafiach jest prowadzone duszpasterstwo dla małżeństw niesakramantelnych. Warto z niego skorzystać. Poza tym jeśli, jak piszesz, są przesłanki po temu by Twoje małżeństwo zawarte w kościele uznać za nieważne trzeba zwrócić się z tym do miejscowego sądu biskupiego jaki jest w każdej diecezji.